Connect with us

Uncategorized

Zo werkt CoronaCheck, de app die bewijs van negatieve coronatest toont | NU

Published

on


Om straks naar festivals, theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden te kunnen, werkt de overheid aan de CoronaCheck-app. Met deze app kun je bewijzen dat je negatief bent getest op het coronavirus. Komend weekend wordt CoronaCheck voor het eerst getest tijdens twee evenementen in Biddinghuizen.

De CoronaCheck wordt vooralsnog ingezet bij verschillende evenementen van Fieldlab, een initiatief van de evenementenbranche. Bij deze evenementen wordt onderzocht of het mogelijk is om op een beheerste wijze te experimenteren met een veilige heropening van de maatschappij.

Vooraf laten bezoekers zich testen op het coronavirus; is de uitslag negatief, dan krijg je een code die kan worden overgezet naar de CoronaCheck-app. Die maakt er een nieuwe QR-code van, die bij de ingang wordt gescand.

Daarvoor maakt de organisatie van het evenement gebruik van een andere app: de CoronaCheck Scanner. Die leest af of je negatief getest bent of niet. Ook krijgt de scanner je initialen en je geboortedag en -maand te zien. Met die persoonsgegevens wil het ministerie van Volksgezondheid voorkomen dat mensen met de app frauderen. De organisatie controleert de persoonsgegevens aan de hand van het ID-bewijs van een bezoeker.

Voor het aanmaken van een testbewijs heeft CoronaCheck een internetverbinding nodig, maar voor het tonen van het bewijs niet. Ook CoronaCheck Scanner heeft geen internetverbinding nodig om een QR-code te lezen. Het ministerie werkt aan een oplossing voor mensen zonder smartphone, al zijn daar nog geen details over bekend. Nu gebruikt Fieldlab daar uitgeprinte bewijzen voor.


Maximaal twee dagen van tevoren een test

Omdat een coronatest een momentopname is, mag de test maximaal 48 uur oud zijn als een evenement eindigt. Het OMT adviseerde aanvankelijk een termijn van 24 uur, maar het kabinet vond dat niet praktisch.

Het is de vraag wanneer de CoronaCheck ook buiten evenementen van Fieldlab ingezet worden. Daar heeft het ministerie nu nog geen antwoord op. Eerst moet het kabinet een wetsvoorstel indienen, waarin staat in welke gevallen een testbewijs verplicht is. Het is namelijk nog niet bekend in welke sectoren de apps worden ingezet, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder.

De minister denkt dat sectoren als horeca en detailhandel veilig te organiseren zijn, zonder benodigde toegangstesten. Hij zegt dat de apps meer van pas komen bij bijvoorbeeld evenementen waar veel mensen samenkomen. De apps zijn volgens het ministerie sowieso ‘tijdelijke instrumenten’. Zodra meer mensen gevaccineerd zijn en er minder beperkende maatregelen nodig zijn, wordt het testbewijs minder noodzakelijk.

Vragen over de kosten van het testbewijs

Een andere vraag is hoeveel het testbewijs gaat kosten. De app zelf is gratis, maar het testen straks mogelijk niet. Het ministerie gaat voor deze testen geen GGD-teststraten gebruiken. In plaats daarvan is er een los netwerk aan teststraten die per dag 400.000 mensen kunnen testen. Tot 1 mei worden die tests door de overheid vergoed.

De overheid overlegt nog wie daarna voor de tests betaalt. Mogelijk wordt een deel van de kosten doorberekend aan bijvoorbeeld evenementen of consumenten. Over de kosten is nog niets bekend.

Om tot slot een mogelijk misverstand weg te nemen: de CoronaCheck toont vooralsnog niet of iemand is gevaccineerd. Daarvoor kan de app volgens De Jonge overigens technisch wel klaargemaakt worden “mocht de politiek daar om vragen”.

In dat geval ziet de organisator van een evenement alleen of een bezoeker naar binnen mag of niet. De app toont niet of dat mag op basis van een negatieve test of een vaccinatie.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Uncategorized

BN’ers krijgen make-over tot dragqueen in eenmalige spelshow Carlo Boszhard | NU

Published

on

ByIn het nieuwe spelprogramma Make Up Your Mind worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot dragqueen. Een panel onder leiding van Carlo Boszhard moet raden welke mannen er schuilgaan achter de alter ego’s, meldt RTL in een persbericht.

Teamcaptains Fred van Leer en Nikkie de Jager strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk BN’ers te raden. Daarbij worden ze ondersteund door Edsilia Rombley en Ruben Nicolai.

De zeven dragqueens moeten na een intensieve training onder meer laten zien hoe ze over een catwalk kunnen lopen en kunnen playbacken om zo indruk te maken op de vakjury.

De vakjury, bestaande uit professionele dragqueens onder leiding van Drag Race Holland-winnares Envy Peru, zal per ronde iemand naar huis sturen. Het panel krijgt voor de kandidaat vertrekt de kans om te raden wie het is.

Make Up Your Mind is zaterdag 15 mei eenmalig om 21.30 uur op RTL 4 te zien.


Continue Reading

Uncategorized

Onafhankelijke toezichtraad Facebook stelt oordeel over schorsing Trump uit | NU

Published

on

ByDe onafhankelijke toezichtraad van Facebook stelt zijn oordeel over het geschorste account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uit. Dat meldt de raad vrijdag op Twitter. Het account van Trump is op dit moment geblokkeerd op Instagram en Facebook.

Trump werd begin januari geschorst omdat hij volgens Facebook opriep “tot een gewelddadige opstand tegen een democratisch verkozen regering”. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Capitool op 6 januari werd bestormd.

Het pas opgerichte Facebook Oversight Board beoordeelt of berichten en accounts op Facebook terecht verwijderd zijn. Beslissingen van de raad kunnen door niemand worden teruggedraaid. Trump werd op 6 januari geschorst en op 21 januari bleek dat de toezichtraad zich erover zou buigen. Normaal heeft de raad daar zo’n negentig dagen voor nodig, wat betekent dat volgende week een uitspraak zou worden gedaan.

Maar het gaat langer duren, schrijft het Oversight Board. De uitspraak volgt “over enkele weken”, al is een specifieke datum niet bekendgemaakt. Het uitstel komt omdat de raad ruim negenduizend ingestuurde berichten heeft ontvangen. Iedereen die wilde, kon een bericht insturen om zijn mening kenbaar te maken.

Uiteindelijk kan het Oversight Board beslissen of de schorsing teruggedraaid of gehandhaafd moet worden. Eind januari kondigde de raad aan “een grondig en onafhankelijk onderzoek” te starten naar de schorsing.

Trump werd in januari op meerdere platforms verbannen. Zo is zijn account op Twitter permanent gesloten en besloot YouTube dat Trump voorlopig geen nieuwe video’s meer kon plaatsen.
Continue Reading

Trending