Connect with us

Uncategorized

Zo creëer je meer wildernis in je tuin | NU

Published

on


De biodiversiteit in Nederland staat zwaar onder druk. Intratuin hoopt in de komende jaren een natuurgebied ter grootte van de Veluwe te creëren in Nederland. Waar dan? Gewoon bij ons in de achtertuin.

“We zijn hier eigenlijk al tien jaar mee bezig”, zegt Intratuin-directeur Peter Paul Kleinbussink. “Het ideaalbeeld was toen: de tuin moet het verlengstuk zijn van je kamer. Met tegels, een barbecue en een loungeset.”

“Maar dat knelde in ons ondernemershart. Als de klant dat wil, oké, maar onze ondernemers hebben allemaal een groene achtergrond. Velen zijn kweker geweest en beseften dat dit niet de goede kant op zou gaan op het gebied van milieu en biodiversiteit.”

Het moet dus groener. Zeker in de steden. Daarom is Intratuin een offensief gestart om Nederlanders enthousiast te maken om hun tuin te vergroenen. Je kunt een test invullen en kijken in hoeverre jij de biodiversiteit in jouw tuin of op jouw balkon kan vergroten.

Bovendien is er een dashboard gelanceerd, waarop te zien is hoeveel stappen we al zetten. Zo is te zien dat momenteel al meer dan 700.000 dieren onderdak is geboden door de verkoop van bijvoorbeeld vogelhuisjes of insectenhotels.

Kampioen van de rode lijsten

“En dat is ook nodig, want het gaat niet goed met de natuur in Nederland”, stelt Koos Biesmeijer, directeur van Naturalis, het centrum voor biodiversiteit. “Dat kunnen we alleen verbeteren door samen te werken. We doen dat al met boeren en bouwbedrijven, maar burgers kunnen ook veel doen.”

“Nederland is kampioen van de rode lijsten. Dat wil zeggen: het aantal dier- en plantsoorten neemt af. Nu de landbouw maar langzaam verandert, is de grootste winst te behalen in de stad. Biodiversiteit klinkt vaak ingewikkeld, terwijl het eigenlijk heel simpel is: hoe meer verschillende dingen je in je tuin of op je balkon hebt, hoe beter.”

Kleinbussink: “Als iedereen in Nederland 10 vierkante meter investeert in groen, creëren we met z’n allen een natuurgebied zo groot als de Veluwe. Vul de test in, en je kunt zien wat jij in jouw situatie kunt doen. Onze kassagegevens zijn gekoppeld aan de barometer, waarop op basis van informatie van onder andere Naturalis te zien is hoeveel stappen we zetten.”

“Als we met z’n allen bereid zijn om zonnepanelen aan te leggen, kunnen we dit ook. Want de rekening van de milieuverandering gaat er ook komen.”

Wat kun je doen?

  • Laat je schutting begroeien met klimplanten. Dat kan met van alles zijn. Haal de tegels daar weg en het water kan ook nog wegstromen. Spreek af om het samen met je buren te doen en maak een klein gaatje in je schutting. Dan kunnen de egeltjes er ook doorheen kruipen.
  • Haal wat tegels uit de tuin en maak borders voor een moestuin. Dat kan met van alles: sla, fruit, kruiden. De verse groenten en kruiden kun je bij het koken gebruiken.
  • Zorg voor vaste planten die bloeien, dus planten die langer dan een jaar meegaan. Vooral paarse en blauwe – daar komen vlinders en bijen op af.
  • Hang plantenbakken aan je balkon. Hoe meer verschillende planten, hoe beter.
  • Gebruik geen gif, minder tegels en meer groen.

Zorg voor een groene muur tegen de schutting.


Zorg voor een groene muur tegen de schutting.

Zorg voor een groene muur tegen de schutting.

Foto: Intratuin


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Supermarkt aan de Nieuwe Binnenweg overvallen, dader nog spoorloos | NU

Published

on

ByEen man heeft dinsdagmiddag iets voor 15 uur een Coop-filliaal aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam overvallen. Niemand raakte gewond.

Hij had een vuurwapen bij zich en bedreigde daarmee het winkelpersoneel. De politie kreeg om 14.50 uur een melding binnen over de gewapende overval op de supermarkt.

De dader ging er na de overval te voet vandoor met een onbekend geldbedrag. De politie is een zoekactie naar hem gestart. Getuigen worden verzocht contact op te nemen.


Continue Reading

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Trending