Connect with us

Uncategorized

Zeker vier aangiftes in twee maanden tegen Vizier op Links vanwege intimidatie | NU

Published

on


Schrijfster Aafke Romeijn is maandag het vierde slachtoffer dat aangifte doet tegen het radicaal-rechtse actieplatform Vizier op Links. Dat zegt ze in gesprek met NU.nl. Historica Nadia Bouras, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en politiek adviseur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid Paul van den Berg gingen haar al voor.

Bouras en Bellemakers troffen bij hun huis stickers aan met de tekst “Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links. Ga naar vizieroplinks.org om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten.”

Vizier op Links is een radicaal-rechts platform dat in juni 2020 is opgezet. Het platform plaatst regelmatig gegevens van politici, schrijvers en wetenschappers die als ‘links’ worden bestempeld. Dit online zetten van adresgegevens wordt ook wel ‘doxing’ genoemd.

Romeijn vertelde afgelopen week in het AD over de jarenlange treiterijen, reden waarom ze besloot een Twitter-pauze in te lassen. Aan NU.nl laat de schrijfster weten dat ze er na de publicatie in het AD achter kwam dat het Vizier op Links-account via de chatdienst Telegram oproepen met haar naam en adres had geplaatst, waarna steeds weer een golf van bedreigingen volgde. Het is voor haar reden om maandag alsnog aangifte te doen.

Adres school kinderen Cordaid-adviseur genoemd

In februari stapte Cordaid-adviseur Van den Berg al naar de politie. Het patroon was hetzelfde als bij de andere drie: nadat Van den Berg door Vizier op Links werd genoemd, kwam een trollenleger in actie, dat zijn adres bekendmaakte met een foto van zijn huis, pakketjes die hij nooit had besteld liet bezorgen, en hem zelfs aanmeldde voor een opleiding waarbij het adres van de school van zijn kinderen was opgegeven.

“Het was voor mij reden genoeg om een melding te maken bij de politie”, zegt Van den Berg.

Kunstenaar Yuri Veerman vond de sticker van Vizier op Links zondag ook op zijn voordeur. Hij maakte een poster met het silhouet van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, met het logo van FVD als vervanger van een snor.

Veermans woon- en werkadres werden al eerder bekendgemaakt, wat voor hem reden was een melding te maken bij de politie. Na de stickeractie gaat hij alsnog aangifte doen, zegt hij tegen NU.nl. “Het is heel belangrijk dat er nu aandacht komt voor Vizier op Links en wat zij doen”, aldus Veerman.

Onduidelijk wie achter Vizier op Links zitten

Vorig jaar zomer probeerde Isa Yusibov, politiek analist en voormalig D66-kandidaat voor het Europarlement, na meerdere intimiderende acties te achterhalen wie er achter Vizier op Links zitten. Als represaille werd zijn adres online gezet. Vervolgens stapte hij naar de politie. Daar werd hem ontraden om aangifte te doen. Wat Vizier op Links deed, was volgens de dienstdoende agent “moeilijk te vervolgen”, aldus Yusibov.

Het is op dit moment onduidelijk wie er achter Vizier op Links zitten. Via het platform BackMe deed Vizier op Links een verzoek om donatie. “Als dank voor het lidmaatschap”, stuurde Vizier op Links donateurs een stickerpakket toe.

Na een melding heeft BackMe-oprichter Ahmed Aarad gebeld met Vizier op Links. Aarad: “Daar weigerden ze verantwoordelijkheid te nemen voor deze actie en waren ze niet voornemens hiermee te stoppen.” Aarad heeft het account vervolgens geblokkeerd en spreekt van een “walgelijke actie”.

Naar aanleiding van de ophef heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk maandag Kamervragen gesteld, waarin hij vraagt om de boodschappers van de intimiderende berichten aan te pakken. “Debat is prima, maar iemand op het huisadres intimideren of bedreigen is uit den boze. Justitie en politie moeten hieraan zo snel mogelijk paal en perk stellen”, aldus Van Dijk.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Trending