Connect with us

Uncategorized

We werken een jaar thuis, maar dat is geen reden voor een feestje | NU

Published

onEen jaar geleden riep het kabinet iedereen in Nederland op om, indien mogelijk, thuis te werken. Wat doet een jaar thuiswerken met ons? Is het ergens goed voor of helemaal niet? En leidt het tot nieuwe inzichten? We vroegen het aan hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam Mark van Vugt, die er onderzoek naar deed.

Veel mensen werken nu op de kop af een jaar thuis. Wat doet dat met ons?

“Het voelt niet als een jubileum, of een eerste verjaardag van de baby. Het is geen reden voor een feestje. De meeste mensen hebben mentaal gezien golfbewegingen meegemaakt. Op een zeker moment zagen we licht aan het eind van de tunnel, 1 september was zo’n datum. De vakantie en de zomer waren voorbij en we dachten dat we dan weer naar kantoor zouden gaan. Daar werd door werkgevers en werknemers ook op geanticipeerd. Toen liep het aantal besmettingen weer op en doofde het licht aan het eind van de tunnel.”

Kunnen we wel zo lang thuiswerken als we nu doen?

“Eigenlijk niet. Al het onderzoek dat was gedaan naar thuiswerken vóór corona ging over thuiswerken op vrijwillige basis. Je thuiswerkdag was een feestdag: langer slapen, goede koffie, lekker NU.nl lezen. Vergelijk het maar weer met een verjaardag. Als je elke dag jarig bent en nog opgedrongen ook, dan raak je het zat. De verplichting maakt het extra zwaar.”

Wie gedijt erbij en wie niet?

“Bijna niemand vaart er wel bij, door het verplichte karakter. Introverte mensen en mensen die niet veel prikkels nodig hebben, kunnen het beter. Hetzelfde geldt voor mensen die zelfstandig werk doen. Maar voor mensen die in teams werken is het een stuk lastiger. Dat geldt sowieso ook voor alleenstaanden en expats, die geen groot sociaal netwerk hebben. Die investeren meer in relaties op het werk. Mensen die echt bang zijn om COVID-19 te krijgen, die gedijen beter als ze veilig thuiszitten.”

Ben je productiever als je thuiswerkt?

“Mensen denken in ieder geval van wel. Sinds het ‘coronathuiswerken’ zegt 70 procent productiever te zijn. Teamplayers zeggen van niet.”

“De leidinggevende zit achter een scherm, net zoals de ondergeschikten. Als leidinggevende kun je nu alleen maar imponeren door je kennis en deskundigheid.”

Wat is het effect op leidinggevenden versus ondergeschikten?

“De machtsverschillen worden kleiner, thuiswerken werkt in die zin nivellerend. Veel van het leiderschap is gebaseerd op het fysieke. Leidinggevenden lopen wat rond op de werkvloer, maken hier en daar een praatje, ze zijn met hun hele lijf mensen aan het beïnvloeden. Daar kan ook het eigen kantoor een rol in spelen, de secretaresse, de leaseauto. Door het thuiswerken zijn die symbolen verdwenen. De leidinggevende zit achter een scherm, net zoals de ondergeschikten. Als leidinggevende kun je nu alleen maar imponeren door je kennis en deskundigheid.”

Raken mensen hun werk eerder zat?

“Jazeker, er zijn heel veel bullshitjobs. Het enige leuke aan het werk is dan het contact met de collega’s. Die mensen zitten nu ook thuis, dus het laatste leuke is nu ook weggevallen. Deze groep gaat wel op zoek naar ander werk, waar ze zingeving en identiteit aan kunnen ontlenen.”

Top vijf beroepen die overwegend thuiswerkt (bron: CBS)

  • Auteurs en taalkundigen
  • Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs
  • Overheidsbestuurders
  • ICT-managers
  • Docenten hoger onderwijs en hoogleraren

Wat is het grootste voordeel van het thuiswerken? En het grootste nadeel?

“Het grootste voordeel is meer autonomie en invloed op de dagindeling. Je hebt ook meer tijd om hobby’s te beoefenen, voor de kinderen en om de verzorging van de kinderen beter te organiseren. De reistijd en de files vallen weg. Het grootste nadeel is het gemis aan collega’s, de interactie. Dat is belangrijk voor de inhoud, de bevrediging die je uit je werk haalt, je eigen ontwikkeling. We krijgen een hele generatie slecht getrainde, slecht gesocialiseerde medewerkers.”

Houden we dit nog een jaar vol?

“Nee. De maatschappelijke weerstand neemt ook toe. We zitten in een soort continue overlevingsstand, we zijn permanent angstig. Dat is slecht voor onze geestelijke gezondheid en de coronakilo’s voor onze lichamelijke.”

Aantal mensen dat regelmatig thuiswerkt, voor en na corona


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Luiten maakt kans op eindzege in Oostenrijk dankzij opmars | NU

Published

on

ByJoost Luiten maakt bij het Oostenrijks Open met nog één ronde te gaan kans op de eindzege. De golfer steeg op de derde dag van de negende naar de gedeelde vijfde plek.

De achterstand van Luiten op de twee leiders – Martin Kaymer uit Duitsland en de Spanjaard Alejandro Cañizares – bedraagt drie slagen.

De 35-jarige Luiten ging zaterdag rond in 69 slagen (-3). Daarmee verbeterde hij zichzelf op de baan van het nabij Wenen gelegen Atzenbrugg opnieuw. Hij begon donderdag met een rondgang van 71 slagen en was een dag later na 70 slagen klaar.

Luiten, die in Oostenrijk is herenigd met zijn vroegere caddie Martin Gray, produceerde in zijn derde omloop vijf birdies, maar liet ook twee bogeys noteren. Daardoor kwam hij uit op een score van 210 (-6).

De Bleiswijker bewaart goede herinneringen aan de Diamond Country Club, de baan waarop het toernooi wordt gespeeld. “Ik won hier in 2013 het Lyoness Open, twee keer eindigde ik op deze baan als derde en nog een paar keer ben ik in de top tien beland. Je kunt dus wel stellen dat deze baan mij goed ligt”, liet hij vooraf al optimistisch weten.

Wil Besseling steeg zes plaatsen in het klassement. Met een ronde van zeventig slagen belandde hij op de veertiende plek. Zijn totaal bedraagt 213 (-3). Darius van Driel (+1) bleef op de 47e plaats hangen. Lars van Meijel haalde de cut niet.


Continue Reading

Uncategorized

Golfer Luiten maakt kans op eindzege in Oostenrijk dankzij opmars | NU

Published

on

ByGolfer Joost Luiten maakt bij het Oostenrijks Open met nog één ronde te gaan kans op de eindzege. De Bleiswijker steeg op de derde dag van de negende naar de gedeelde vijfde plek.

De achterstand van Luiten op de twee leiders Martin Kaymer uit Duitsland en de Spanjaard Alejandro Cañizares bedraagt drie slagen.

De 35-jarige Luiten ging zaterdag rond in 69 slagen (-3). Daarmee verbeterde hij zichzelf op de baan van het nabij Wenen gelegen Atzenbrugg opnieuw. Hij begon donderdag met een rondgang van 71 slagen en was een dag later na 70 slagen klaar.

Luiten produceerde in zijn derde omloop vijf birdies, maar liet ook twee bogeys noteren. Daardoor kwam hij uit op een score van 210 (-6).

Wil Besseling steeg zes plaatsen in het klassement. Met een ronde van 70 slagen belandde hij op de veertiende plek. Zijn totaal bedraagt 213 (-3). Darius van Driel (+1) bleef op de 47e plaats hangen. Lars van Meijel haalde de cut niet.


Continue Reading

Uncategorized

Huntelaar veroorzaakt penalty bij Schalke, Weghorst scoort tegen Bayern | NU

Published

on

By


Schalke 04 kan dinsdag al gedegradeerd zijn uit de Bundesliga. De roemrijke club uit Gelsenkirchen verloor zaterdag met 4-0 van SC Freiburg, een nederlaag die Klaas-Jan Huntelaar mede inleidde met het veroorzaken van een strafschop. Een treffer van Wout Weghorst mocht VfL Wolfsburg niet baten tegen koploper Bayern München (2-3).

De rampzalige middag van Schalke tekende zich al vroeg af in het Schwarzwald-Stadion in Freiburg im Breisgau. Freiburg kwam na zeven minuten al op voorsprong door een doelpunt van Lucas Höler.

Niet veel later vergrootte Huntelaar het leed voor Schalke door een penalty te veroorzaken. De spits deelde bij een hoekschop een elleboogstoot uit aan een speler van Freiburg en na het zien van de beelden wees de scheidsrechter naar de stip, vanwaar Roland Sallai geen fout maakte: 2-0.

Na rust liep Freiburg zelfs nog uit naar 4-0. Beide doelpunten kwamen op naam van Christian Günter. Huntelaar, die mede door blessureleed slechts één keer scoorde voor Schalke sinds zijn komst in januari, werd in de 86e minuut gewisseld.

Met een achterstand van dertien punten op nummer zestien Hertha BSC kan Schalke 04 dinsdag al degraderen uit de Bundesliga, als de ploeg van trainer Dimitrios Grammozis op bezoek gaat bij Arminia Bielefeld. Er zijn nog vijf duels te spelen in de Duitse competitie. Schalke degradeerde in 1988 voor het laatst naar de Tweede Bundesliga.

Wout Weghorst maakte tegen Bayern München zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.


Wout Weghorst maakte tegen Bayern München zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Wout Weghorst maakte tegen Bayern München zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Foto: Pro Shots

Weghorst scoort tegen Bayern

Ondanks een doelpunt van Weghorst wist VfL Wolfsburg niet te stunten tegen koploper Bayern München. Vier dagen na de uitschakeling in de Champions League door Paris Saint-Germain zegevierde ‘Der Rekordmeister’ met 2-3.

Weghorst schoof in de 35e minuut op aangeven van Xaver Schlager de 1-2 binnen. Voor de spits, die bij de vorige interlandperiode van het Nederlands elftal werd gepasseerd door bondscoach Frank de Boer, was het zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Bayern leidde al snel met 0-2 door doelpunten van de achttienjarige Jamal Musiala en Eric Maxim Choupo-Moting. Een minuut na de aansluitingstreffer van Weghorst maakte Musiala zijn tweede doelpunt van de middag. Maximilian Philipp bracht de spanning na rust terug met de 2-3, maar daar bleef het ook bij.

Door de zege op Wolfsburg is Bayern München een stap dichter bij de 31e landstitel in de clubhistorie. Nummer twee RB Leipzig speelde vrijdag gelijk tegen Hoffenheim (0-0), waardoor het gat nu zeven punten is.

Verder in de Bundesliga kwamen Arminia Bielefeld en Augsburg niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0), haalde Borussia Mönchengladbach uit tegen Eintracht Frankfurt (4-0) en was Union Berlin met 2-1 te sterk voor VfB Stuttgart.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Bundesliga


Continue Reading

Trending