Connect with us

Uncategorized

Wat moet ik doen om de nieuwe coronatestevenementen bij te kunnen wonen? | NU

Published

onDeze maand worden in Nederland meer dan vijfhonderd evenementen georganiseerd waar, dankzij sneltests, publiek bij aanwezig mag zijn. NU.nl legt uit op welke manier je toegang tot de evenementen krijgt.

Het gaat om bezoeken aan onder meer musea, theaters, poppodia, dierentuinen en sportgelegenheden. De proeven worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) georganiseerd.

Wat wordt er eigenlijk getest?
Het doel van de pilots is om sectoren eerder te openen dan zonder tests mogelijk is, schrijft de Rijksoverheid. Daarnaast wordt onderzocht of de infrastructuur achter de sneltests werkt. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde vorige maand aan honderd snelteststraten voor de evenementen op te tuigen. Nu moet blijken of deze aan alle eisen voldoen.

Ook wordt de CoronaCheck-app van de overheid getest, waarmee bezoekers hun negatieve testresultaat aan de toegangspoort kunnen tonen. En niet geheel onbelangrijk: de tests moeten aantonen in welke mate bezoekers zich willen laten testen om evenementen bij te kunnen wonen en of het hele systeem fraudegevoelig is.

Hoe verloopt de kaartverkoop?
De kaarten voor de evenementen worden door de desbetreffende organisaties verkocht. Wie naar een concert wil, koopt dus een toegangsbewijs bij het uitvoerende poppodium. Wie naar een expositie wil, koopt een kaartje bij het museum. Hoe de evenementen er precies uitzien, wordt door de instanties aangekondigd. De poppodia maken dus zelf bekend welke artiesten optreden. De voetbalwedstrijden waarbij getest wordt, zijn echter al vastgelegd.

Wat kost een kaartje? En krijg ik mijn geld terug na een positieve test?
De prijzen van de kaartjes voor de evenementen zullen sterk overeenkomen met de prijzen van voor de coronacrisis. Wie een kaartje heeft gekocht, maar door een positieve coronatest niet naar het evenement kan, zal zijn geld zeer waarschijnlijk terugkrijgen. De taskforce culturele en creatieve sector, de gesprekspartner van de overheid tijdens deze serie tests, heeft de verschillende brancheorganisaties geadviseerd mensen hun geld terug te geven na een positieve test.

Kan ik tijdens een evenement doen wat ik wil?
Nee. Hoewel de evenementen ervoor moeten zorgen dat de samenleving zo snel mogelijk terug naar ‘normaal’ gaat, gelden voor deze testevenementen de algemene coronamaatregelen.

Zo is de publiekscapaciteit drastisch teruggeschroefd, moeten bezoekers op binnenlocaties een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden. Voor de sportwedstrijden, concerten en theatervoorstelling geldt dat bezoekers moeten zitten. Daarnaast voeren de verschillende locaties en organisaties mogelijk extra regels voor de desbetreffende evenementen in. De horeca wordt op veel locaties wel geopend.

Ik heb een kaartje, hoe laat ik me testen?
Wie een kaartje heeft, wordt naar een aangesloten testlocatie gewezen. Op deze locatie moet binnen veertig uur voor aanvang van het evenement een door het RIVM goedgekeurde sneltest afgenomen worden. De uitslag is binnen een uur bekend. Eerder afgenomen tests en zelftests zijn niet toegestaan. Als je negatief test, verschijnt het resultaat als QR-code in je CoronaCheck-app. De app met de code dien je bij de entree te laten zien.

Wie betaalt de coronatest en hygiënemaatregelen?
De overheid neemt op dit moment de kosten voor de testinfrastructuur en dus ook de teststraten voor haar rekening. Daar betaalt de bezoeker dus niet extra voor. Volgens taskforcewoordvoerder Jeroen Bartelse is de kans aanwezig dat er in de toekomst discussie zou kunnen ontstaan over wie de kosten voor zelftests voor zijn rekening zal nemen: de organisatie of het publiek?


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Nomadland grote winnaar van Britse BAFTA Awards | NU

Published

on

ByNomadland is de grote winnaar geworden tijdens de 74e uitreiking van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. Het drama won zondag vier prijzen waaronder die van beste film en beste regie (Chloé Zhao). Hoofdrolspeelster Frances McDormand werd uitgeroepen tot beste actrice.

Nomadland, die favoriet was met zeven nominaties, gaat over een vrouw die weduwe en werkloos is geworden en besluit met een busje door de Verenigde Staten te trekken. Onderweg bouwt ze een band op met andere ‘nomaden’. Naast McDormand en acteur David Strathairn worden de meeste andere rollen gespeeld door mensen uit de echte reizigersgemeenschap.

Andere films die zondag meerdere keren in de prijzen vielen waren The Father, Soul en Promising Young Woman. De drie titels wonnen allemaal tweemaal. Zaterdag werden al winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd. Toen kreeg Ma Rainey’s Black Bottom ook twee prijzen.

The Father won onder meer dankzij hoofdrolspeler Anthony Hopkins, die de BAFTA voor beste acteur mocht ophalen. De Disney-film Soul won naast de award voor beste animatie ook in de categorie beste filmmuziek.

De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, waarin enkele Nederlandse acteurs spelen, greep ondanks twee nominaties naast de prijzen. Druk, een Deense tragikomedie waaraan het Nederlandse productiebedrijf Topkapi Films meewerkte, ging wel met een award naar huis. De film won in de categorie beste niet-Engelstalige film.


Continue Reading

Uncategorized

Priesters en nonnen in Haïti ontvoerd door gewapende bende | NU

Published

on

ByZeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd in Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd.

Vijf priesters en twee nonnen werden zondagochtend ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. De geestelijken waren op dat moment onderweg naar de aanstelling van een nieuwe priester voor de parochie.

De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 miljoen euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating.

Volgens de lokale autoriteiten zit een gewapende bende genaamd “400 Mawozo” achter de ontvoeringen. Die bende houdt zich geregeld bezig met ontvoeringen op het eiland.

Aantal ontvoeringen neemt toe

Het is al tijden onrustig in Haïti. De afgelopen maanden is het aantal ontvoeringen voor losgeld in Port-au-Prince en andere provincies toegenomen, wat wijst op de groeiende invloed van gewapende bendes.

In maart riep de regering van het Caribische eiland een noodtoestand van een maand uit om het staatsgezag te herstellen in de gebieden waar de bendes actief zijn. De maatregel werd ingevoerd vanwege de acties van gewapende bendes “die mensen kidnappen voor losgeld, daar openlijk voor uitkomen, publiek en privé-eigendom bestelen en beroven en de openbare veiligheidstroepen openlijk uitdagen”, aldus een presidentieel decreet over de noodtoestand.


Continue Reading

Uncategorized

Ook prijzen nieuwbouwwoningen in vierde kwartaal hard gestegen | NU

Published

on

ByKopers betaalden voor nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van vorig jaar maar liefst 8,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat was minder dan in het derde kwartaal, toen sprake was van een stijging van 10 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS. Tevens blijkt dat in het vierde kwartaal de prijzen op de Nederlandse woningmarkt harder zijn gestegen dan in de meeste EU-landen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat was 53,5 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Voor die woningen is dus gemiddeld 8,7 procent meer betaald, wat ongeveer hetzelfde is als de stijging bij bestaande koopwoningen in die periode: 8,8 procent.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, steeg de prijs van bestaande koopwoningen in het vierde kwartaal wel harder dan in het kwartaal ervoor. Dat was al voor de vierde keer op rij.

Vergeleken met andere Europese landen stegen de prijzen van Nederlandse koopwoningen in het vierde kwartaal zeer hard. Om de landen te vergelijken wordt de huizenprijsindex gebruikt en volgens die index stegen de woningprijzen (nieuwbouw en bestaande woningen samen) in Europa gemiddeld 5,7 procent.

Op de ranglijst van 26 EU-landen (Griekenland ontbreekt) staat Nederland zesde. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Polen was de stijging nog wat groter. Luxemburg spande de kroon; de woningen werden daar in het vierde kwartaal gemiddeld 16,7 procent duurder. In geen enkel land daalden de prijzen.


Continue Reading

Trending