Connect with us

Tech

Wat is een VPN? En wat kan je er mee?

Published

on

Alles over VPN

Je hebt de term VPN vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het nu precies? En wanneer heb je het nodig? Je leest er hier alles over.

De definitie van VPN

Een virtueel privénetwerk (VPN) geeft je online privacy en anonimiteit door een privénetwerk te creëren vanaf een openbare internetverbinding. Het belangrijkste is dat VPN-services veilige en versleutelde verbindingen tot stand brengen om meer privacy te bieden dan zelfs een beveiligde Wi-Fi-hotspot.

Wanneer gebruik je VPN (en waarom wel of niet)?

Het gebruik van een virtueel particulier netwerk is meestal een goed idee, vooral als je vaak gebruikt maakt van een openbaar netwerp. Door jouw wifi-verbinding te versleutelen, beschermt een VPN jouw communicatie tegen invasieve ogen en speelt het een cruciale rol in jouw algehele digitale verdediging.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van dit type netwerk?

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden, wanneer je overweegt gebruik te maken van een VPN verbinding, namelijk:

– Een tragere internetverbinding

– Specifieke blokkades van VPN-diensten (bijvoorbeeld door Netflix)

– Niet weten hoe sterk de codering van jouw VPN is

– Het loggen en eventueel doorverkopen van jouw internetgedrag aan derden

– De verbinding kan verbroken worden

Hoe gebruik te maken van VPN?

VPN’s zijn niet alleen voor desktops of laptops – je kan een VPN ook instellen op jouw iPhone, iPad of Android-telefoon. Wanneer je een VPN gebruikt, kan deze uw IP-adres en fysieke locatie verbergen terwijl jouw internetverkeer wordt versleuteld, zodat niemand kan zien wat je online doet.

Hoe zit het met batterijverbruik?

Laat VPN de batterij van jouw telefoon leeglopen? Ja dat doet het. Het gebruik van een VPN op jouw Android- of iOS-apparaat kan tussen de 5% en 15% meer batterij verbruiken dan zonder. Onthoud dat elke app die op je telefoon wordt uitgevoerd, van invloed is op het batterijverbruik, vooral apps die continu op de achtergrond draaien.

Kan ik altijd gebruik maken VPN?

VPN’s bieden de beste bescherming die beschikbaar is als het gaat om jouw online beveiliging. Daarom moet je jouw VPN te allen tijde aan laten staan om je te beschermen tegen datalekken en cyberaanvallen.

Kan ik zien of iemand gebruik maakt van een VPN verbinding?

Het antwoord is ja. Dit is te zien aangezien al hun verbindingen naar een enkel IP-adres gaan van de VPN-server waarmee ze zijn verbonden. Ze krijgen ook een aan een VPN-server toegewezen IP-adres dat verschilt van hun echte IP-adres en dit kan worden gecontroleerd aan de hand van bekende VPN-adressen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending