Connect with us

Uncategorized

Waarom vaccineren de kans op vervelende coronavirusvarianten verkleint | NU

Published

onCoronavirusvarianten kunnen ervoor zorgen dat vaccins minder goed werken. Of dit bij de huidige varianten het geval is, wordt nog volop onderzocht. Uiteindelijk zorgt vaccineren er volgens experts juist voor dat het aantal nieuwe varianten dat opduikt, verminderd. Hoe werkt dit?

Er zijn nu drie zorgwekkende varianten van het coronavirus: de Britse, de Zuid-Afrikaanse en een van de twee Braziliaanse varianten. Daarnaast komen er ongeveer wekelijks nieuwe varianten bij die in de gaten worden gehouden. Deze varianten zijn misschien besmettelijker, ze veranderen wellicht het ziektebeeld of ze maken vaccins mogelijk minder effectief, maar dat weten we nog niet.

Wereldwijde vaccinatiecampagnes kunnen volgens onder andere gezondheidsorganisatie WHO het tempo waarmee nieuwe varianten opduiken, verminderen.

Hoe goed werken de vaccins tegen de huidige varianten?

De meeste goedgekeurde coronavaccins zijn uitgebreid onderzocht toen de huidige zorgwekkende varianten nog niet veel voorkwamen. Alleen het onderzoek naar het Janssen-vaccin vond in Zuid-Afrika plaats toen de Zuid-Afrikaanse variant daar al dominant aanwezig was.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen weten we hierdoor dat het vaccin van Janssen beschermt tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Het vaccin beschermt mogelijk wel iets minder goed. Een kleiner onderzoek naar het AstraZeneca-vaccin vond aanwijzingen dat dit vaccin amper tegen een milde infectie met de Zuid-Afrikaanse variant werkt. Het is nog onduidelijk of het AstraZeneca-vaccin wel tegen ernstige infecties met de Zuid-Afrikaanse variant beschermt.

Voor een Braziliaanse variant geldt dat het ook mogelijk is dat vaccins hier minder goed tegen werken. Daarnaast zijn volgens het RIVM geen aanwijzingen dat de Britse variant, die in Nederland nu veel voorkomt, invloed heeft op de werkzaamheid van de vaccins.

Bert Niesters, hoogleraar Medische Microbiologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), vertelt dat we in de praktijk moeten gaan zien of vaccinaties kunnen voorkomen dat een nieuwe variant, zoals de Zuid-Afrikaanse en Britse variant, voet aan de grond krijgt.

“Interessant is natuurlijk of dit in Israël gebeurt, waar veel mensen al gevaccineerd zijn”, aldus Niesters. “Het is mogelijk dat dit soort varianten nog wel voor uitbraken in gevaccineerde gebieden kunnen zorgen, maar dat deze uitbraken bijvoorbeeld wel minder ernstig zijn wat betreft sterfte en ziekenhuisopnames.”

Waarom duiken er steeds varianten op?

Volgens Niesters is het heel normaal is dat we nieuwe varianten van het coronavirus blijven zien. “We weten van dit soort virussen dat ze wel eens een foutje maken als ze zich in je lichaam vermenigvuldigen. Hierdoor kan een virus veranderen.”

“De meeste foutjes zijn voor het coronavirus helemaal niet gunstig. Ze veranderen niets of zorgen er juist voor dat het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen, maar dit is niet altijd het geval. De Britse variant had bijvoorbeeld opvallend veel veranderingen. Door deze veranderingen kon de Britse variant mensen makkelijker besmetten.”

Wat kunnen we tegen het ontstaan van varianten doen?

Niesters vertelt dat hoe meer besmettingen er zijn, hoe groter de kans op een vervelende verandering is. “Je kan het zien als de Staatsloterij: bij ieder lot is de kans erg klein dat de hoofdprijs op dat lot valt. Maar als je een miljoen loten hebt, dan is de kans vrij groot dat op een van die loten de hoofdprijs valt.”

“Voor het coronavirus geldt dat bij iedere keer dat het virus iemand besmet en zich dus gaat vermenigvuldigen, de kans op een betekenisvolle verandering erg klein is. Maar als je heel veel besmettingen hebt, dan is de kans weer vrij groot dat er ergens een vervelende verandering optreedt.”

Een belangrijke manier om het aantal besmettingen en dus de kans op vervelende veranderingen te verlagen is volgens Niesters vaccineren. Ook Mike Ryan, directeur Noodsituaties van de WHO, benadrukte woensdag dat vaccineren de kans op nieuwe varianten helpt te verlagen.

Wat brengt de toekomst?

Niesters verwacht dat het coronavirus over een aantal jaren kan zijn veranderd in een onschuldig verkoudheidsvirus waartegen vaccinatie niet meer nodig is. “Dit kan nog wel lang duren, tot misschien wel vijftien à twintig jaar.”

Voor die tijd verwacht Niesters wel dat vooral de meest kwetsbare groepen soms nog gevaccineerd moeten worden tegen nieuwe coronavirusvarianten die op dat moment rondgaan. “Coronavaccins in de toekomst zouden tegen meerdere varianten tegelijk moeten beschermen.”

Volgens Niesters zal het coronavirus blijven veranderen, maar waarschijnlijk niet net zo snel als het griepvirus jaarlijks doet. “Een van de redenen hiervoor is dat het griepvirus anders in elkaar zit.”
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Trending