Connect with us

Uncategorized

Waarom Nederland donderdag niet stopte met AstraZeneca, maar zondag wel | NU

Published

onHoewel Denemarken, Noorwegen en IJsland vorige week besloten het prikken met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca tijdelijk op te schorten vanwege meldingen over bloedproppen bij gevaccineerde volwassenen, zag Nederland daar destijds nog geen reden toe. Zondag besloot demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wél tijdelijk te stoppen met het vaccin. Waarom?

Nederland zag aanvankelijk nog geen reden tot zorg na de meldingen over mensen die bloedproppen ontwikkelden na een prik met AstraZeneca. Trombose (wanneer een bloedprop een bloedvat verstopt) komt namelijk heel veel voor. Daarom was het “niet zo gek” dat ook gevaccineerden daarmee te maken te krijgen, zei De Jonge donderdag.

Het kan namelijk ook gewoon toeval zijn dat mensen die onlangs waren gevaccineerd trombose krijgen. Daarom werd donderdag besloten dat het vaccineren met AstraZeneca gewoon door kon gaan.

Afgelopen weekend kwam echter vanuit Europa nieuwe informatie binnen bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), waaruit blijkt dat er meldingen zijn gemaakt van een zeldzame trombosevorm na vaccinatie. Die vorm is ernstiger en ingewikkelder om te behandelen, zegt CBG-voorzitter Ton de Boer in het NOS Radio 1 Journaal.

In deze gevallen was er sprake van trombose, maar een andere, zeldzamere vorm dan de ‘gewone’ trombose, legt De Boer uit. “Het blijkt hier meer te gaan over trombose die op allerlei plekken in de vaten kan ontstaan, maar waarbij ook de bloedplaatjes laag zijn waardoor het bloedingsrisico wordt verhoogd.”

Vooralsnog geen oorzakelijk verband tussen vaccin en trombosemeldingen

Met de nieuwe informatie over deze ernstige vorm van trombose heeft het CBG het ministerie zondagavond aanbevolen te overwegen het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te pauzeren, tot er meer duidelijkheid is over het verband tussen het vaccin en deze meldingen. Vooralsnog is daartussen geen oorzakelijk verband aangetoond, benadrukt de medicijnautoriteit.

De Jonge neemt dat advies over, schreef hij zondagavond in een brief aan de Tweede Kamer. “Met het beschikbaar komen van deze nieuwe informatie vind ik het echter van groot belang dat deze meldingen goed worden onderzocht”, aldus De Jonge.

“Vanuit het voorzorgsprincipe heb ik daarom besloten het toedienen van het AstraZeneca-vaccin te pauzeren voor twee weken (tot en met 28 maart), in afwachting van nader advies van het EMA.”

Er zijn tot dusver zes gevallen bekend van deze zeldzame vorm van trombose, trombocytopenie genoemd. Die gevallen hebben zich voorgedaan in Denemarken en Noorwegen bij volwassenen onder de vijftig jaar. In Nederland zijn nog geen meldingen gemaakt van trombocytopenie na het toedienen van het AstraZeneca-vaccin.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Supermarkt aan de Nieuwe Binnenweg overvallen, dader nog spoorloos | NU

Published

on

ByEen man heeft dinsdagmiddag iets voor 15 uur een Coop-filliaal aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam overvallen. Niemand raakte gewond.

Hij had een vuurwapen bij zich en bedreigde daarmee het winkelpersoneel. De politie kreeg om 14.50 uur een melding binnen over de gewapende overval op de supermarkt.

De dader ging er na de overval te voet vandoor met een onbekend geldbedrag. De politie is een zoekactie naar hem gestart. Getuigen worden verzocht contact op te nemen.


Continue Reading

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Trending