Connect with us

Uncategorized

Voorlopige uitslag: VVD grote winnaar, D66 rukt op naar tweede plaats | NU

Published

onVVD (36 zetels) en D66 (24 zetels) hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen de meeste stemmen gekregen, blijkt donderdagochtend uit een voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van persbureau ANP. In tegenstelling tot de exitpolls van woensdagavond is deze prognose gebaseerd op daadwerkelijk getelde stemmen. Zo’n 78 procent van de stemmen is inmiddels geteld.

De voorlopige zetelverdeling op basis van de voorlopige uitslag:

 • VVD: 36 zetels (+3)
 • D66: 24 zetels (+5)
 • PVV: 17 zetels (-3)
 • CDA: 15 zetels (-4)
 • PvdA: 9 zetels (zelfde als in 2017)
 • SP: 9 zetels (-5)
 • Forum voor Democratie: 8 zetels (+6)
 • GroenLinks: 7 zetels (-7)
 • Partij voor de Dieren: 6 zetels (+1)
 • ChristenUnie: 5 zetels (zelfde als in 2017)
 • Ja21: 4 zetels
 • SGP: 3 zetels (zelfde als in 2017)
 • Volt: 3 zetels
 • DENK: 2 zetels (-1)
 • 50PLUS: 1 zetel (-3)
 • BoerBurgerBeweging: 1 zetel

Inmiddels is 78,4 procent van de stemmen geteld. Met name de kleinere en middelgrote gemeenten zijn al volledig klaar met tellen. De grote steden zijn nog niet zover, maar gaven een tussentijdse uitslag door.

VVD-leider Mark Rutte is er “supertrots” op dat zijn partij voor de vierde keer achter elkaar de Tweede Kamerverkiezingen heeft gewonnen, zei hij woensdagavond in een eerste reactie na de verkiezingswinst. “De agenda die voor ons ligt is enorm.”

Rutte feliciteerde ook de andere winnaar, D66-leider Sigrid Kaag. Haar partij komt waarschijnlijk op 24 zetels, een plus van vijf. Het ligt volgens de demissionair premier dan ook “zeer voor de hand” dat VVD en D66 gaan praten over een volgende coalitie.

Rutte herhaalde ook zijn wens om het CDA bij die besprekingen te betrekken. “We willen het formatieproces zo kort mogelijk houden.”

Waarschijnlijk opkomst van 81 procent

De opkomst van de verkiezingen was 81 procent, bleek uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. De opkomst bij de stembusgang van vier jaar geleden was 81,9 procent.

Ondanks de coronacrisis zijn dus ongeveer evenveel kiezers gaan stemmen, zo lijkt het. Ook dit cijfer is nog een prognose.

Exitpoll van woensdagavond was een ‘schaduwverkiezing’

De exitpoll van woensdagavond was slechts een schaduwverkiezing bij een aantal stemlokalen, een peiling. Direct nadat kiezers hadden gestemd, werden ze gevraagd hun stem ‘opnieuw’ uit te brengen, maar dan voor de exitpoll. Hierin waren dus geen briefstemmen meegenomen. Peilingbureau Ipsos had hier echter rekening mee gehouden, om toch tot een zo waarschijnlijk mogelijke exitpoll te komen.

Een afwijking van twee zetels zou vaker voorkomen. Zo had D66 in de exitpoll van donderdagavond twee zetels meer (26) dan in deze voorlopige prognose. Een verschil van meer dan twee zetels was ook niet uit te sluiten, aldus Ipsos in een verklaring. In niet-coronatijden wordt rekening gehouden met een afwijking van één zetel.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Trending