Connect with us

Uncategorized

VN-rapporteur in zaak-Khashoggi met dood bedreigd door Saoedi-Arabië | NU

Published

onEen hoge Saoedische functionaris heeft VN-rapporteur Agnés Callamard met de dood bedreigd vanwege haar onderzoek naar de moord op journalist Jamal Khashoggi. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN heeft dat woensdag bevestigd nadat de Franse deskundige dat in een interview met de Britse krant The Guardian had verteld.

In het interview zei Callamard, een deskundige op het gebied van buitengerechtelijke executies, dat een Saoedische regeringsfunctionaris haar had bedreigd. De regering van Saoedi-Arabië reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De dreigementen werden in januari 2020 geuit tijdens een ontmoeting tussen VN-functionarissen, Saoedische diplomaten en Saoedische functionarissen in het Zwitserse Genève. Nadat de Saoedische delegatie Callamards rapport had bekritiseerd, zou een hoge functionaris volgens The Guardian hebben gezegd dat hij mensen had gesproken die klaar zouden staan om met haar “af te rekenen”.

Het VN-Commissariaat zegt Callamard, de VN-beveiligingsdienst en een aantal autoriteiten op de hoogte te hebben gesteld van het dreigement.

“Een doodsbedreiging, dat is hoe het werd opgevat (door de VN-functionarissen, red.)”, zei Callamard woensdag. “Mensen die aanwezig waren hebben toen en daarna duidelijk gemaakt aan de Saoedische delegatie dat dit absoluut onacceptabel was.”

Onderzoeker wees kroonprins aan als schuldige

De Franse onderzoeker leidde een VN-onderzoek naar de moord op Khashoggi door Saoedische veiligheidsdiensten in het consulaat in Istanboel in oktober 2018. In haar rapport stelde Callamard in 2019 dat er “geloofwaardig bewijs” is dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman en andere hoge regeringsfunctionarissen achter de moord zitten op de Washington Post-columnist, die in de Verenigde Staten woonde.

Ook riep Callamard op tot sancties tegen de kroonprins, die elke betrokkenheid bij de moord op Khashoggi ontkent. Wel heeft MBS, zoals hij ook wel bekendstaat, toegegeven dat hij de eindverantwoordelijke is omdat de daders onder zijn bevel stonden.

Callamard gaf haar interview aan The Guardian in het kader van haar afscheid. Woensdag werd haar vervanger bij de VN bekendgemaakt. De Franse gaat nu aan de slag als secretaris-generaal bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Jeffree Star samen met een vriend gewond geraakt bij auto-ongeluk | NU

Published

on

By


Make-upartiest en YouTuber Jeffree Star is vrijdag gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Star zat samen met een vriend in een auto die over de kop sloeg, wordt op zijn Twitter gemeld.

“Een paar uur geleden zijn Jeffree en Daniel (Lucas, red.) bij een ernstig auto-ongeluk drie keer over de kop gevlogen nadat ze over ijzel heen reden”, valt te lezen. “We zullen een update geven als de dokter meer informatie heeft. We zijn dankbaar dat ze allebei nog in leven zijn.”

Bij de post is een foto te zien waarop de twee in een ziekenhuis zijn. Star ligt op een bed met een brace om zijn hals. Het ongeluk vond plaats in Casper in de staat Wyoming, bevestigt de plaatselijke Highway Patrol.

De 35-jarige make-upartiest besloot vorig jaar van Californië naar Wyoming te verhuizen om daar aan zijn autobiografie te werken.
Continue Reading

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Trending