Connect with us

Uncategorized

Verstappen uitstekend uit de startblokken op eerste testdag | NU

Published

onVoor Max Verstappen en Red Bull Racing zijn de voorbereidende test op het komende Formule 1-seizoen uitstekend begonnen. De Nederlander reed de meeste ronden van alle coureurs en kende ogenschijnlijk geen problemen op de eerste van drie testdagen in Bahrein.

Verstappen kwam in totaal tot 139 ronden en reed bovendien de snelste tijd (1.30,674), al zeggen tijden tijdens de testdagen nog niet zo veel. De Limburger had tijdens de ochtend wat last van de harde wind die over het Sakhir International Circuit blaast, maar meer dan wat kleine spins en korte momentjes naast de baan leverde dat niet op.

Mercedes kende een veel mindere eerste testdag. Valtteri Bottas kon slechts zes ronden rijden in de ochtend door een versnellingsbaksprobleem. Het kampioensteam wist tijdens de middagpauze nog niet wat de oorzaak was, volgens teambaas Toto Wolff kwam het “totaal uit de lucht vallen”.

Ook toen Lewis Hamilton in de middag het stuur overnam ging het niet veel beter met de Mercedes W12. De regerend wereldkamioen kon veel meer ronden rijden dan Bottas, maar de auto lag ogenschijnlijk niet goed op het asfalt.

Dat slechte weggedrag kan ook worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid zand die zeker in de middag over het circuit waaide. Het asfalt was daardoor zeker buiten de racelijn behoorlijk glad.

Gereden ronden

  • Red Bull (Max Verstappen): 139 ronden
  • Alfa Romeo: (Raikkonen en Giovinazzi): 131 ronden
  • Alpine (Ocon): 129 ronden
  • Ferrari (Leclerc en Sainz): 116 ronden
  • Alpha Tauri (Gasly en Tsunoda): 111 ronden
  • McLaren (Norris en Ricciardo): 96 ronden
  • Williams (Nissany): 83 ronden
  • Haas (Schumacher en Mazepin): 75 ronden
  • Mercedes (Hamilton en Bottas): 48 ronden

McLaren maakt goede indruk met Mercedes-motor

McLaren liet een goede indruk achter. Het team van Lando Norris en nieuwkomer Daniel Ricciardo wisselde deze winter van de Renault-motor naar een krachtbron van Mercedes. Dat zou een recept voor problemen kunnen zijn, maar de oranje auto ging ogenschijnlijk probleemloos rond in Bahrein.

Over de hele sessie waren er weinig problemen met de auto’s op het asfalt. Voor de middag moesten de marshalls een keer in actie komen omdat de Ferrari van Charles Leclerc stilviel aan het einde van het rechte stuk.

Zaterdag en zondag wordt er verder getest in Bahrein. Beide dagen beginnen de ochendsessies om 8.00 uur. Over twee weken wordt op hetzelfde circuit de eerste Grand Prix van 2020 verreden.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Trending