Connect with us

Uncategorized

Van ‘uitklaparmpje’ tot klikgeluid: de geschiedenis van de richtingaanwijzer | NU

Published

onNatuurlijk is het vooral handig dat een richtingaanwijzer een klikkend geluid laat horen terwijl hij ingeschakeld is. Maar aan de herkomst van dat geluid gaat een hele geschiedenis vooraf.

Aan het begin van de vorige eeuw begonnen autobouwers attributen aan hun auto’s toe te voegen die de rijrichting moesten verduidelijken. Het meest gebruikelijk werd een ‘armpje’ dat vanaf het koetswerk opzij klapte. Dat armpje werkte in zekere zin op dezelfde manier als wanneer je je hand uitsteekt op de fiets. Bij de vroegste exemplaren moest je simpelweg aan een hendeltje trekken waaraan een kabel was bevestigd. De makers waren geïnspireerd door het ‘armsein’ zoals dat in de vroege jaren van de spoorwegen werd gebruikt.

Aan het begin van de vorige eeuw vond de Italiaan Alfredo Barrachini het een goed idee om deze klassieke richtingaanwijzers te verlichten. In het donker was immers amper te zien welke kant je opging. Barrachini bracht een lampje aan in de wijzer en legde parallel aan de kabel die de aanwijzer bediende, een stroomdraad voor de verlichting.

De uitklappende richtingaanwijzer met continu brandend licht (geel of oranje, waarschijnlijk om verwarring met de andere autoverlichting te voorkomen) bleef lang de norm. De ‘uitklappers’ bleven nog zeker tot in de jaren vijftig op sommige auto’s zitten, al werd al in 1933 een knipperlicht als richtingaanwijzer bedacht.

“Buick was de eerste fabrikant die in 1939 een auto met knipperlichten uitrustte.”

De Amerikaan Joseph Bell vroeg toen patent aan op zijn uitvinding, die hij simpelweg het ‘signaleringsapparaat’ noemde. Het was een combinatie van een ‘stoplicht’ en een richtingaanwijzer, in beide flanken van de auto. Hiermee kon je volgens hem aangeven dat je gestopt was, door het rode licht aan te zetten, én kon je er richting mee aangeven.

Het was dus een kwestie van simpelweg een van de twee lampen aanzetten. Die knipperden om extra aandacht te trekken van andere weggebruikers. In 1938 werd Bells patentaanvraag gehonoreerd en een jaar later was Buick de eerste fabrikant die een auto met knipperlichten uitrustte.

Aanvankelijk betrof dit een in het midden van de achterklep geplaatste unit met aan twee kanten een knipperlicht, pal naast het merklogo. Vervolgens kwamen er knipperlichten die dicht bij de achterlichten werden aangebracht. Buick had in 1940 ook al de primeur van knipperlichten aan de voorkant van een auto: boven op de voorschermen.

Je kon de veer horen verspringen in het dashboard

Rest de vraag hoe dat klikkende geluid van de richtingaanwijzer ooit is ontstaan. Ook die geschiedenis gaat ver terug. Bell liet stroom door een systeem gaan waarin een veer zat die uit twee metalen bestond. Bij verhitting door de elektriciteit bewoog die veer, doordat het ene metaal sneller uitzette dan het andere.

Door die veerbeweging werd het stroomcircuit met regelmaat gesloten en hierdoor ging aan het einde van de lijn de lamp branden. De veer was tactisch geplaatst: achter het dashboard en dicht bij de bestuurder. Die kon hierdoor de veer horen verspringen: een ritmisch geklik in hetzelfde tempo als het knipperen van de knipperlichten. Heel handig om de bestuurder erop te attenderen dat de richtingaanwijzer aanstaat.

Later zou dit principe opgevolgd worden door een microchip die een elektromagneet aanstuurt om met regelmaat het stroomcircuit te sluiten, maar ook dit leidde nog steeds tot het kenmerkende getik. In de meeste moderne auto’s hoor je tegenwoordig een klikgeluid dat niet echt mechanisch meer klinkt. Logisch, want het wordt al lang niet meer mechanisch geregeld. Het geluid wordt nu kunstmatig gegenereerd, al is het nog steeds overduidelijk aanwezig. Omdat we nu eenmaal verwachten dat je een richtingaanwijzer niet alleen kan zien, maar ook kan horen.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Top 5 Beste Kopen

Published

on

By

Met de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van Top 5 Beste Kopen technologie zijn we in de loop van de tijd een kolossale evolutie in de elektronicasector tegengekomen. Elke dag komen we de nieuwste technische snufjes en elektronische items tegen en veel daarvan zijn nu een noodzaak geworden in plaats van een luxe, waardoor we onze dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Deze snelle technologische vooruitgang heeft het hele concept van het kopen van elektronische artikelen voor je huis veranderd. Als uw zoektocht naar een fatsoenlijke elektronische gadget of een item te veel keuzes oplevert en u in een staat van onzekerheid brengt, moet u uw zoekvoorkeuren over het hoofd zien en alleen langs elektronicawinkels gaan.

Best Buy is een betrouwbaar verkooppunt voor elektronische artikelen en huishoudelijke apparaten. Na verloop van tijd is het uitgegroeid tot een winkelketen en heeft het met succes het respect en het vertrouwen van een groot aantal klanten weten te winnen. Best Buy biedt de nieuwste en trendy elektronica tegen lage prijzen, samen met de best-buy-couponcodes voor de producten die ze aanbieden, en blijkt daarom een ​​one-stop-oplossing te zijn om al uw gewenste huishoudelijke en elektronische artikelen online te kopen.

Best Buy-winkels hebben voortdurend grote kortingen op de prijzen van hun producten voor hun kopers. Om een ​​groot aantal klanten aan te trekken, heeft de online winkel kortingscouponcodes geïntroduceerd om de druk die men voelt bij het online kopen van een elektronisch item te minimaliseren vanwege strikte budgetbeperkingen. Met behulp van deze Best Buy-tegoedbonnen kunt u uw gewenste elektronische artikelen krijgen van de respectieve online winkelwebsite, variërend van laptops tot camcorders, van mobiele telefoons tot videogames en van kantoorproducten tot algemene huishoudelijke artikelen.

Online gebruik maken van Best Buy-kortingsbonnen is een zeer gemakkelijke taak. Een groot aantal online websites biedt nu deze geldbesparende kortingsbonnen aan, dus u hoeft zich alleen maar te registreren op een website die ze aanbiedt en uzelf open te stellen voor een hele nieuwe wereld van kortingen. Ga je gang en geef je portemonnee een ontspannen frisse wind door optimaal gebruik te maken van je geld met Best Buy-promotiecodes.

De Best Buy-kortingsbonnen die worden aangeboden door Best buy zijn geldig voor een bepaalde periode, dus voordat u een kortingsbon gebruikt, moet u er altijd voor zorgen dat deze nog steeds geldig en actief is voor het product dat u wilt kopen. Evenzo, terwijl u het proces doorloopt om uzelf te registreren op een website die deze codes aanbiedt, bevestigt u de authenticiteit van de website en de geldigheid van de kortingsbon die u wilt gebruiken om later ongemak te voorkomen.

Dus als u besluit om de nieuwste mobiele telefoon of die lcd-televisie te kopen waar u al lang geld op hebt gespaard, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de kosten en het budget. Ga je gang en winkel naar hartenlust door gebruik te maken van Best Buy-vouchers die worden aangeboden door een aantal online prijsvergelijkings- en detailhandelswebsites en maak het beste koopje voor alle elektronische en huishoudelijke artikelen die je altijd al wilde kopen.

Best Buy Co., Inc. is een bekende detailhandelaar die thuiskantoorproducten, entertainmentsoftware, consumentenelektronica en vele andere gerelateerde diensten verkoopt. Het bedrijf heeft zijn activiteiten onderverdeeld in twee segmenten:

a) Het binnenlandse segment

b) Het internationale segment

Het binnenlandse segment van het bedrijf heeft zijn activiteiten beperkt tot alle staten, districten en territoria van Noord-Amerika. Enkele van de merknamen die door het bedrijf in de Verenigde Staten worden gebruikt, zijn Best Buy Mobile, Napster, Best Buy, Geek Squad, Speakeasy, Magnolia Audi Video en Pacific Sales.

Het internationale segment van het bedrijf is actief in Canada, verschillende landen in Europa, China en Mexico. In Europa opereert het bedrijf onder de merknamen The Phone House, The Carphone Warehouse en Geek Squad. In Turkije opereert het bedrijf onder de merknamen Geek Squad en Best Buy.

De Canadese activiteiten van het bedrijf worden voortgezet onder de merknaam Future Shop, Best Buy Mobile, Geek Squad en Best Buy. Het bedrijf gebruikt merken als Five Star, Geek Squad en Best Buy voor zijn activiteiten in China.

Er zijn veel mensen die hun wensen liever bij Best Buy kopen omdat het bedrijf uitstekende diensten biedt. Het bedrijf heeft een uitstekend verkoop- en serviceteam dat serviceondersteuning biedt aan haar klanten. Wanneer u producten van Best Buy koopt, bent u er zeker van dat u niet alleen de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt, maar ook een goede aftersales-ondersteuning.

Het bedrijf komt af en toe met aanbiedingen die de klantloyaliteit verbeteren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een cadeaukaartprogramma dat u kunt gebruiken om cadeaus naar uw vrienden en dierbaren te sturen. Best Buy komt ook met kortingsbonnen waarmee u kortingen op hun producten kunt krijgen. Voor meer informatie over de nieuwste Best Buy-kortingsbonnen kunt u op internet kijken. Er zijn veel websites die gratis kortingsbonnen voor de beste koop aanbieden die u kunt gebruiken om kortingen op hun producten te krijgen.

Continue Reading

Uncategorized

Tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

Published

on

By

De Palestijnse Rode Halvemaan meldt dat zaterdag 53 mensen gewond zijn geraakt in Jeruzalem bij nieuwe schermutselingen in de stad. De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven.


Continue Reading

Uncategorized

Fotograaf doet aangifte na mishandeling bij stadion De Graafschap

Published

on

By

De persfotograaf die in de nacht van vrijdag op zaterdag door meerdere mannen werd aangevallen bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem, heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Zijn werkgever Roland Heitink, de eigenaar van het persbureau waar de fotojournalist voor werkt, heeft dat laten weten.


Continue Reading

Trending