Connect with us

Uncategorized

Van auto tot smartphone: het chiptekort grijpt om zich heen | NU

Published

onFabrikanten van auto’s, smartphones, speakers en andere elektrische apparaten hebben steeds meer last van een tekort aan chips. Sommige bedrijven moeten zelfs hun productie tijdelijk stilleggen. Wat is er aan de hand? En wat gaan we ervan merken? “Wie met de feestdagen graag gadgets koopt, kan een karige Kerst tegemoetzien”, zegt Kofi Makinwa, specialist micro-elektronica aan de TU Delft.

Chips worden gebruikt in talloze apparaten, onder meer smartphones, laptops en spelcomputers. Ook auto’s hebben er honderden, zo niet duizenden aan boord. Maar nu er een groot tekort aan is, komen steeds meer bedrijven in de knel met hun productie.

Wat is er precies aan de hand?

Er is op dit moment een dusdanig hoge vraag naar chips dat de fabrikanten het niet kunnen bijbenen. Er is daardoor een schreeuwend tekort ontstaan. Dat heeft volgens Makinwa een aantal oorzaken.

Hij wijst allereerst op het thuiswerken. Velen gaan sinds de uitbraak van de pandemie niet meer naar kantoor, waardoor meer vraag is naar apparaten om te kunnen thuiswerken, bijvoorbeeld laptops. “Ook zoeken veel mensen vanwege de lockdown naar extra vertier binnenshuis, waardoor meer spelcomputers worden verkocht. In al die producten zitten chips.”

Een andere grootverbruiker van chips, namelijk de auto-industrie, zit nu ook met de handen in het haar. “In het voorjaar van 2020 moesten veel autobouwers hun fabrieken tijdelijk sluiten vanwege de corona-uitbraak”, legt Makinwa uit. “Tegelijkertijd besloten ze om dan ook maar de bestellingen voor chips te annuleren. Omdat chipfabrieken een beperkte capaciteit hebben, hebben ze de vraag vanuit elektronicabedrijven, zoals smartphonemakers en de laptopbouwers, voorrang gegeven.”

Toen de autofabrieken na de eerste coronagolf weer opengingen en de vraag naar auto’s sneller opveerde dan gedacht, wilden de autoproducenten weer chips bestellen. Maar daar hadden de chipmakers nu minder capaciteit voor, waardoor de wachttijden flink zijn opgelopen.

Kunnen de chipfabrikanten niet gewoon uitbreiden?

Helaas is dat niet zo simpel. “Het uitbreiden van de productiecapaciteit is een ingewikkeld proces dat maanden duurt. Zo zou de grootste chipproducent, TSMC, momenteel zijn capaciteit uitbreiden, maar dat duurt drie tot zes maanden.”

TSMC vormt samen met Samsung en het Chinese SMIC de top drie van grootste chipfabrikanten ter wereld. Maar SMIC is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet. Amerikaanse bedrijven mogen geen goederen meer leveren aan de Chinese chipmaker, terwijl het bedrijf mede afhankelijk is van leveringen vanuit de VS. Dat maakt de problemen nog wat groter.

Daarnaast is het voor beginnende bedrijven zeer moeilijk om tot de markt toe te treden. Het kost veel tijd en nog veel meer geld, vaak miljarden, voordat je kunt beginnen met chips grootschalig te produceren. Daardoor zijn er niet of nauwelijks nieuwe toetreders.

Wat ga je merken van het tekort?

De beschikbaarheid van populaire producten, zoals sommige smartphones en spelcomputers kan behoorlijk onder druk komen te staan. Zo zou Sony problemen hebben met de levering van de PlayStation 5, wat zomaar eens de rest van het jaar kan duren. Ook Microsoft loopt tegen beperkingen aan, bij de levering van zijn Xbox Series X.

Daarnaast worstelen telefoonproducenten ermee. Zo zei Samsung Electronics deze week dat de lancering van de nieuwe versie van hun smartphone Galaxy Note mogelijk wordt uitgesteld tot volgend jaar, nadat Apple-topman Tim Cook vorige maand al had gezegd tegen beperkingen aan te lopen.

Ook andere consumentenelektronica kan lastig leverbaar zijn. Zo kunnen de wachttijden voor draadloze speakers oplopen. Voor deze markt speelt ook mee dat vorig jaar een grote fabriek in Japan, waar chips voor dergelijke apparatuur werden gemaakt, is afgebrand.

“Omdat het chiptekort voorlopig niet is opgelost, kan het weleens een karige Kerst worden als je met de feestdagen gadgets wil kopen”, aldus Makinwa. Hij denkt dan vooral aan nieuwe producten. “Bij de gadgets die al op de markt zijn, zijn de problemen waarschijnlijk kleiner.”

Problemen zijn er ook voor autobouwers. Zo besloot Tesla om de productie van de Model 3 tijdelijk te stoppen in zijn fabriek in Fremont, terwijl het Japanse Honda eerder deze week enkele fabrieken in Noord-Amerika tijdelijk stillegde, nadat het bedrijf dat eerder al in het VK had gedaan. Ford, op zijn beurt, voorspelde dat zijn productie weleens 20 procent lager zou kunnen uitvallen. De verwachting is dan ook dat bij de levering van sommige auto’s eveneens vertraging ontstaat.

Het lijkt er niet op dat het chiptekort snel is opgelost. Makinwa verwacht dat dit de rest van het jaar speelt. “Chipfabrikanten zijn hun capaciteiten nu wel aan het uitbreiden, maar ik vermoed dat er pas na de jaarwisseling weer voldoende chips zijn.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Supermarkt aan de Nieuwe Binnenweg overvallen, dader nog spoorloos | NU

Published

on

ByEen man heeft dinsdagmiddag iets voor 15 uur een Coop-filliaal aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam overvallen. Niemand raakte gewond.

Hij had een vuurwapen bij zich en bedreigde daarmee het winkelpersoneel. De politie kreeg om 14.50 uur een melding binnen over de gewapende overval op de supermarkt.

De dader ging er na de overval te voet vandoor met een onbekend geldbedrag. De politie is een zoekactie naar hem gestart. Getuigen worden verzocht contact op te nemen.


Continue Reading

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Trending