Connect with us

Uncategorized

Van Aert wil na geslaagd experiment in Tirreno vaker voor klassement gaan | NU

Published

on


Wout van Aert bewees vorig seizoen dat hij als klassiekerspecialist, sprinter én tijdrijder tot de wereldtop behoort. Na zijn tweede plek in Tirreno-Adriatico mag de 26-jarige Belg ook een van de betere klassementsrenners genoemd worden, en dat smaakt naar meer.

“Dit was de eerste keer dat ik in een etappekoers voor het klassement ging en ik word hier enkel verslagen door de winnaar van de Tour de France “, aldus Van Aert. “Ik kan dus wel stellen dat het geen slechte start is van dit experiment. We zullen dit vaker proberen in de toekomst.”

De kopman van Jumbo-Visma begon de Tirreno met een zege in een massasprint en eindigde de Italiaanse etappekoers dinsdag met winst in de afsluitende tijdrit. Tussendoor was hij bergop alleen duidelijk minder dan de ongenaakbare – en veel lichtere – Tour de France-winnaar Tadej Pogacar.

De prestatie Van Aert heeft extra waarde door het sterke deelnemersveld in Tirreno-Adriatico. Voormalig groterondewinnaars Egan Bernal, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Nairo Quintana en Geraint Thomas hadden in het eindklassement minuten achterstand op de Vlaming, net als topklimmers als Mikel Landa, Romain Bardet en Marc Soler.

“Ik denk dat de conclusie moet zijn dat ik de Tirreno kan winnen”, aldus Van Aert. “Maar dan moet alles wel mijn kant opvallen. Tegen de pure klimmers zal het altijd lastig blijven.”

Wout van Aert won twee etappes en het puntenklassement in de Tirreno.


Wout van Aert won twee etappes en het puntenklassement in de Tirreno.

Wout van Aert won twee etappes en het puntenklassement in de Tirreno.

Foto: Pro Shots

Klassiekers zijn nu nog hoofddoel voor Van Aert

Van Aert bewees dinsdag in San Benedetto del Tronto dat hij met zijn tijdrit in ieder geval een erg sterk wapen heeft. Hij werkte de 10,1 kilometer langs de Adriatische zee af in 11 minuten en 6 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 54,6 kilometer per uur.

De Belg was zes seconden sneller dan Europees kampioen Stefan Küng uit Zwitserland en elf seconden sneller dan wereldkampioen Filippo Ganna. De Italiaan werd zo na acht tijdritzeges op rij weer eens verslagen.

“Ik word ieder jaar beter in deze discipline”, aldus Van Aert. “Afgelopen winter hebben we er veel aan gedaan om het tijdrijden nog een paar procentjes te verbeteren. Het geeft enorm veel vertrouwen dat ik in de eerste tijdrit van het jaar gelijk kan winnen. Zeker omdat het veld heel erg sterk was. Bijna alle tijdrijders van formaat stonden hier aan de start.”

De ploegleiding van Jumbo-Visma heeft al aangekondigd dat ze de komende jaren wil helpen om de klassementsambities van Van Aert waar te maken, wellicht zelfs in een grote ronde.

Voorlopig zijn de grote eendagskoersen echter nog het hoofddoel. “Ik kijk ernaar uit om te strijden voor de winst in de verschillende monumenten”, zegt Van Aert, die zaterdag als titelverdediger start in Milaan-San Remo.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Trending