Connect with us

Uncategorized

Tweede Kamerlid aanwezig bij Haarlems stembureau: ‘Kijken of het goed gaat’ | NU

Published

onTweede Kamerlid Renske Leijten (SP) was woensdagochtend aanwezig bij het tellen van de briefstemmen in het stadskantoor Zijlpoort in Haarlem, oftewel het oude postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht.

Op de locatie werden stapels briefstemmen uitgepakt, gesorteerd op stemkeuze en vervolgens geteld.

Leijten, ook bekend als de drijvende kracht achter de onthulling van de toeslagenaffaire, is voorzitter van de Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven. De commissie brengt onder meer verslag uit over het verloop van de verkiezingen en kijkt of er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden en of er praktische zaken voor verbetering vatbaar zijn.

“Alles is anders vanwege de coronacrisis en het briefstemmen kan een extra risico zijn. Ik wil gewoon het proces zien van het tellen: kijken wat er misgaat en wat er goed gaat. Er zitten veel handelingen in. Maar ik heb groot vertrouwen in de mensen en processen die er zijn”, aldus Leijten.

Landelijke problemen met enveloppen bij briefstemmen

Dinsdag werd bekend dat er landelijke problemen waren met het briefstemmen. Om de stem anoniem te houden moesten de stempas en het stembiljet in specifieke, aparte enveloppen worden opgeborgen, maar wel in hetzelfde pakketje worden verstuurd.

In veel gevallen zaten de stempas en het stembiljet in de verkeerde envelop of juist samen in een envelop. Daarmee was de stem eigenlijk ongeldig en zouden veel stemmen verloren gaan. Daarom is besloten om deze stemmen toch goed te keuren. Een pakketje met alleen een stembiljet of stempas is niet geldig.

Of het briefstemmen voor herhaling vatbaar is, is nog de vraag volgens Leijten. “Veel 70-plussers vonden het briefstemmen fijn, maar veel gingen ook liever naar het stembureau. Uiteindelijk moeten we achteraf bekijken hoe het gegaan is.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Trending