Connect with us

Uncategorized

Twee derde van de stemmen geteld, onduidelijk hoeveel gemeenten zijn gestopt | NU

Published

onIets na 4.00 uur is twee derde van de stemmen geteld. Een volledige uitslag komt er in de nacht van woensdag op donderdag echter niet. Meerdere gemeenten zijn inmiddels gestopt met tellen en gaan donderdag verder, al is onduidelijk hoeveel precies. Ook de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) komen in de nacht van woensdag op donderdag niet met een definitieve uitslag.

Amsterdam kwam in de nacht met een voorlopige uitslag, op basis van ongeveer 84 procent van de stemmen. Een woordvoerder van de stad kon nog niet zeggen hoe representatief die voorlopige uitslag zou zijn voor de hele stad.

Rotterdam is rond 3.30 uur gestopt met tellen en gaat overdag verder met tellen. De stad durfde nog niet te voorspellen wanneer er een voorlopige uitslag kan worden gegeven. Den Haag kwam om 2.30 uur met een voorlopige uitslag op basis van 74 procent van de stemmen.

Utrecht bracht rond 2.00 uur een voorlopige uitslag, op basis van zo’n 85 procent van de stemmen. De hele nacht gaat het tellen door, maar een definitieve uitslag wordt pas vrijdag verwacht. In de stad is D66 voorlopig de grootste, gevolgd door de VVD en GroenLinks.

Met tellen is gestopt Hellevoetsluis (Zuid-Holland) en Berkelland (Gelderland). Horst aan de Maas zou aanvankelijk ook donderdag doorgaan, maar bleek toch tot een einduitslag te kunnen komen.

Onduidelijk of meer gemeenten stoppen met tellen

Het is onbekend of meer gemeenten ervoor kiezen om tijdelijk te stoppen met tellen en donderdag verder te gaan en hoeveel dat er zijn.

Ondanks dat sommige stembureaus ook al op maandag en dinsdag open waren mochten de daar uitgebrachte stemmen wel pas vanaf woensdag geteld worden.

In sommige gemeenten zijn de uitgebrachte briefstemmen nog niet geteld. Er zijn ook gemeenten waar centraal en openbaar wordt geteld op donderdag 18 maart, meldt de Kiesraad.

Op basis van de voorlopige uitslag lijken de VVD en D66 af te stevenen op winst. De partij wordt ingeschat op 36 zetels. Tweede lijkt D66 te zijn geworden, met 24 zetels. CDA verliest waarschijnlijk vier zetels, GroenLinks halveert (-7 zetels) en SP verliest er vijf.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Trending