Connect with us

Uncategorized

Steeds meer wind- en zonne-energie vindt steeds moeilijker haar weg | NU

Published

onHet aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland groeit al jaren. Vorig jaar kwam de hoeveelheid wind- en zonne-energie uit op zo’n beetje het elektriciteitsverbruik van de provincies Utrecht en Noord Holland bij elkaar opgeteld. Dat is op zich goed nieuws, maar de uitdaging om de zon- en windstromen op de juiste plek te krijgen, neemt navenant toe.

Dat zegt netbeheerder TenneT in zijn woensdag gepresenteerde terugblik op de elektriciteitsmarkt. Afgelopen jaar kwamen er vooral meer zonnepanelen bij, waardoor de hoeveelheid zonne-energie met zo goed als 50 procent toenam. Relatief groeide de opbrengst uit windenergie het hardst, want die was nog niet zo groot.

De totale capaciteit in ons land uit alle energiebronnen bij elkaar, dus behalve zon en wind ook uit kolen en gas, kwam vorig jaar uit op 41 Gigawatt (GW). Door de bouw van windparken, zowel op het land als op zee en het plaatsen van zonnepanelen, op daken en ook op land, zal duurzame energie een steeds groter deel van de benodigde elektriciteit leveren.

“Op diverse plekken loopt het elektriciteitsnet tegen zijn grenzen aan om al deze duurzame stroom te transporteren”, aldus TenneT. De netbeheerder investeert de komende jaren miljarden in onderhoud, vervanging en uitbereiding van het elektriciteitsnet. “De vraag naar elektriciteit wordt ook steeds groter.” Dat komt onder andere doordat het elektrische wagenpark groter wordt.

Zon- en windparken worden veelal in dunbevolkte gebieden aangelegd, dat zijn plekken waar nog weinig infrastructuur voor het transport van elektriciteit voorhanden is. Daar wordt nu flink in geïnvesteerd. “Het is niet gezegd dat elektriciteit daardoor voor de consument duurder wordt. Het zijn politieke keuzes wie de rekening betaalt”, zegt een woordvoerder van TenneT.

Om pieken in de toelevering van zonne-energie op bijzonder zonnige dagen te ‘managen’ maakt TenneT afspraken met de leveranciers daarvan. “Om bijvoorbeeld niet de maximaal beschikbare capaciteit aan te sluiten. Die piek is er toch maar af en toe.”

Nederland was per saldo elektriciteitsexporteur

De totale elektriciteitsproductie kwam vorig jaar iets hoger uit dan het jaar ervoor, op 102 terawattuur. 1 terawattuur (TWh) staat gelijk aan 1 miljard kilowattuur, een huishouden gebruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar. Het aandeel van zon kwam uit op 8 TWh, dat van wind op land op 9 TWh en dat van wind op zee op 6 TWh.

Het aandeel duurzame energie neemt volgens TenneT de komende jaren fors toe, met name de windenergie op zee.

In Nederland werd afgelopen jaar voor het eerst sinds 1981 meer elektriciteit geëxporteerd dan geïmporteerd. De Nederlandse elektriciteit ging vooral naar België en het Verenigd Koninkrijk.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Nomadland grote winnaar van Britse BAFTA Awards | NU

Published

on

ByNomadland is de grote winnaar geworden tijdens de 74e uitreiking van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. Het drama won zondag vier prijzen waaronder die van beste film en beste regie (Chloé Zhao). Hoofdrolspeelster Frances McDormand werd uitgeroepen tot beste actrice.

Nomadland, die favoriet was met zeven nominaties, gaat over een vrouw die weduwe en werkloos is geworden en besluit met een busje door de Verenigde Staten te trekken. Onderweg bouwt ze een band op met andere ‘nomaden’. Naast McDormand en acteur David Strathairn worden de meeste andere rollen gespeeld door mensen uit de echte reizigersgemeenschap.

Andere films die zondag meerdere keren in de prijzen vielen waren The Father, Soul en Promising Young Woman. De drie titels wonnen allemaal tweemaal. Zaterdag werden al winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd. Toen kreeg Ma Rainey’s Black Bottom ook twee prijzen.

The Father won onder meer dankzij hoofdrolspeler Anthony Hopkins, die de BAFTA voor beste acteur mocht ophalen. De Disney-film Soul won naast de award voor beste animatie ook in de categorie beste filmmuziek.

De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, waarin enkele Nederlandse acteurs spelen, greep ondanks twee nominaties naast de prijzen. Druk, een Deense tragikomedie waaraan het Nederlandse productiebedrijf Topkapi Films meewerkte, ging wel met een award naar huis. De film won in de categorie beste niet-Engelstalige film.


Continue Reading

Uncategorized

Priesters en nonnen in Haïti ontvoerd door gewapende bende | NU

Published

on

ByZeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd in Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd.

Vijf priesters en twee nonnen werden zondagochtend ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. De geestelijken waren op dat moment onderweg naar de aanstelling van een nieuwe priester voor de parochie.

De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 miljoen euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating.

Volgens de lokale autoriteiten zit een gewapende bende genaamd “400 Mawozo” achter de ontvoeringen. Die bende houdt zich geregeld bezig met ontvoeringen op het eiland.

Aantal ontvoeringen neemt toe

Het is al tijden onrustig in Haïti. De afgelopen maanden is het aantal ontvoeringen voor losgeld in Port-au-Prince en andere provincies toegenomen, wat wijst op de groeiende invloed van gewapende bendes.

In maart riep de regering van het Caribische eiland een noodtoestand van een maand uit om het staatsgezag te herstellen in de gebieden waar de bendes actief zijn. De maatregel werd ingevoerd vanwege de acties van gewapende bendes “die mensen kidnappen voor losgeld, daar openlijk voor uitkomen, publiek en privé-eigendom bestelen en beroven en de openbare veiligheidstroepen openlijk uitdagen”, aldus een presidentieel decreet over de noodtoestand.


Continue Reading

Uncategorized

Ook prijzen nieuwbouwwoningen in vierde kwartaal hard gestegen | NU

Published

on

ByKopers betaalden voor nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van vorig jaar maar liefst 8,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat was minder dan in het derde kwartaal, toen sprake was van een stijging van 10 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS. Tevens blijkt dat in het vierde kwartaal de prijzen op de Nederlandse woningmarkt harder zijn gestegen dan in de meeste EU-landen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat was 53,5 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Voor die woningen is dus gemiddeld 8,7 procent meer betaald, wat ongeveer hetzelfde is als de stijging bij bestaande koopwoningen in die periode: 8,8 procent.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, steeg de prijs van bestaande koopwoningen in het vierde kwartaal wel harder dan in het kwartaal ervoor. Dat was al voor de vierde keer op rij.

Vergeleken met andere Europese landen stegen de prijzen van Nederlandse koopwoningen in het vierde kwartaal zeer hard. Om de landen te vergelijken wordt de huizenprijsindex gebruikt en volgens die index stegen de woningprijzen (nieuwbouw en bestaande woningen samen) in Europa gemiddeld 5,7 procent.

Op de ranglijst van 26 EU-landen (Griekenland ontbreekt) staat Nederland zesde. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Polen was de stijging nog wat groter. Luxemburg spande de kroon; de woningen werden daar in het vierde kwartaal gemiddeld 16,7 procent duurder. In geen enkel land daalden de prijzen.


Continue Reading

Trending