Connect with us

Uncategorized

Restklachten en de derde golf: dit waren jullie vragen aan Jaap van Dissel | NU

Published

onRIVM-directeur Jaap van Dissel heeft woensdag op reactieplatform NUjij jullie vragen over het coronavirus beantwoord. We zetten de tien interessantste vragen en antwoorden op een rij.

Bastien_Veen: Er zijn veel mensen met langdurige restklachten. Heeft dit de aandacht en vindt er onderzoek plaats?

“Bespreek je klachten met je eigen dokter. Sommigen zijn inderdaad langdurig ziek, maar dit ziektebeeld is nieuw, dus daar moeten we nog veel van leren. Vanuit universiteiten wordt er veel onderzoek gedaan, ook naar complicaties.”

“Er zijn onderzoeken gedaan naar mensen die langdurig op de ic hebben gelegen. Het grootste deel is hersteld, maar een ander deel houdt er klachten aan over. Dat moet onderzocht worden. Het kan te maken hebben met longschade en het type longschade.”

m_niet_uit: Wat is tot nu toe de grootste tegenvaller geweest met betrekking tot de bestrijding van het virus?

“Een belangrijk deel van de bestrijding heeft te maken met het gedrag van de mensen en het naleven van de maatregelen. De ene mens kan veel meer hebben dan de andere. Dat maakt het complex om de juiste toon te vinden om het virus te bestrijden.”

“De grootste tegenvaller in het ziektebeeld is dat dit een virus is dat veel mensen besmet, maar weinig mensen ziek maakt. Het percentage mensen die er wél ziek van worden en er ernstige klachten van krijgen, is echter te hoog. Je moet dus voor de hele maatschappij maatregelen treffen, terwijl een beperkte groep in het ziekenhuis terecht kan komen. Dat is voor mij een grote tegenvaller.”

Op Instagram: Hoe zit het met het vaccineren van mensen onder de achttien jaar? Wanneer heeft dat zin?

“Op den duur kan het nuttig zijn om jongeren onder de achttien te vaccineren, nu doen we dit vooral voor de ouderen. Een risicogroep binnen deze leeftijdscategorie (onder achttien jaar) zou meer aan een vaccin kunnen hebben. Maar het moet wel eerst onderzocht worden, omdat deze leeftijdsgroep niet is meegenomen in de grote onderzoeken voor de registratie.”

“Daarnaast moeten we gaan afwegen of het doormaken van ziekte balanceert met het geven van een vaccin en de nadelen daarvan. Aan een vaccin gaat een onderzoek vooraf en er zijn een heel programma en dus kosten aan verbonden.”

Insomnia: In januari werd verwacht dat de derde golf in maart zou plaatsvinden. Nu wordt gezegd dat dit april wordt. Waarom zou dat nu wel zo uitkomen terwijl de R-waarde van de Britse variant naar beneden is bijgesteld?

“Het reproductiegetal kunnen we pas berekenen als het gebeurd is. Tegelijkertijd hebben we ook meer maatregelen getroffen. We hebben de golf voor ons uit geschoven en verminderd. Goed nieuws, zou ik zeggen. We zitten wel in een derde golf, want het oplopen van het aantal besmettingen komt door de Britse variant.”

Het coronavirus laat zich minder gemakkelijk beteugelen dan het griepvirus. Klopt de conclusie dan dat er een belangrijke verspreidingsfactor wordt gemist door de experts?

“Het griepvirus (het influenzavirus) kan zich niet makkelijk verspreiden. Het coronavirus heeft wellicht een extra trucje om zich te verspreiden. Neusverkoudheidsvirussen worden via de lucht, contactmomenten en oppervlakten doorgegeven. Het is een plausibele verklaring dat het coronavirus zich ook zo verspreidt. Dat betekent dat we echt onze handen moeten wassen en bijvoorbeeld deurknoppen moeten desinfecteren.”

Viva27: Werken alle coronavaccins ook goed tegen de Britse variant? Of werkt het ene beter dan het andere?

“Een goede vraag waar we het volledige antwoord nog niet op hebben, omdat de vaccins nog maar een paar maanden oud zijn. We zullen de vaccins moeten testen in de landen waar de varianten voorkomen. Van alle vaccins staat wel vast dat ze voorkomen dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis komt te liggen. Misschien verschillen de vaccins wel wat in de mate dat ze het onschuldige ziektebeeld kunnen voorkomen.”

Op Instagram: Bent u zelf al gevaccineerd? Zo nee: gaat u dat wel doen?

“Ik ben nog niet gevaccineerd. Zodra ik de kans krijg, ga ik dat wel laten doen. Vaccinatie is geen dwang, maar het is wel de manier om het virus eronder te krijgen. Er is namelijk nog geen behandeling.”

Rick23: Ervaart u ooit persoonlijk nare situaties met ‘tegenstanders’ van u?

“Ik kan er niet veel nadelige invloeden van melden. Ik kom ze niet tegen op straat. Het virus grijpt in ieders leven in, dat levert heftige emoties op. Mensen uiten dat op allerlei manieren en dat is begrijpelijk. Ik krijg negatieve berichten, maar gelukkig ook positieve berichten.”

MaGil: Wat is uw visie op onze samenleving over één à twee jaar? Kunnen we dan terug naar het oude normaal?

“Als vaccineren het effect heeft dat we nu denken, dan krijgen we het virus onder controle. Dan kunnen we redelijk terug naar een normalere situatie.”

“Het is misschien geen gek idee om wat langer bepaalde maatregelen te handhaven, bijvoorbeeld iets meer afstand houden naar anderen. Zo kunnen we ook andere virussen en bacteriën niet zomaar hun gang laten gaan.”

Soeper_Koe: Hoe groot is de kans dat er nogmaals een pandemie als COVID-19 kan optreden? Welke extra maatregelen zullen er volgens u mondiaal genomen moeten worden om een goede ‘dijkbewaking’ op te zetten?

“In de toekomst – dat kan over tienduizenden jaren zijn – is alles mogelijk. De laatste pandemie zou de Spaanse griep zijn geweest, dus in de nabije toekomst zie ik zich niet snel een pandemie voltrekken.”

“Er moeten zeker maatregelen komen om dijkbewaking op te zetten. Een aantal dingen kun je nu al benoemen. Zo moeten we minder afhankelijk zijn van verre landen en mogelijkheden creëren om (nieuwe) virussen snel te kunnen testen. Daarmee ben je wat flexibeler.”

“Het belangrijkste blijft echter om wat aan de bron te doen. Virussen in dieren, kunnen we daar bijvoorbeeld iets van leren?”

Wil je alle vragen en antwoorden teruglezen? Klik dan hier.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Luiten maakt kans op eindzege in Oostenrijk dankzij opmars | NU

Published

on

ByJoost Luiten maakt bij het Oostenrijks Open met nog één ronde te gaan kans op de eindzege. De golfer steeg op de derde dag van de negende naar de gedeelde vijfde plek.

De achterstand van Luiten op de twee leiders – Martin Kaymer uit Duitsland en de Spanjaard Alejandro Cañizares – bedraagt drie slagen.

De 35-jarige Luiten ging zaterdag rond in 69 slagen (-3). Daarmee verbeterde hij zichzelf op de baan van het nabij Wenen gelegen Atzenbrugg opnieuw. Hij begon donderdag met een rondgang van 71 slagen en was een dag later na 70 slagen klaar.

Luiten, die in Oostenrijk is herenigd met zijn vroegere caddie Martin Gray, produceerde in zijn derde omloop vijf birdies, maar liet ook twee bogeys noteren. Daardoor kwam hij uit op een score van 210 (-6).

De Bleiswijker bewaart goede herinneringen aan de Diamond Country Club, de baan waarop het toernooi wordt gespeeld. “Ik won hier in 2013 het Lyoness Open, twee keer eindigde ik op deze baan als derde en nog een paar keer ben ik in de top tien beland. Je kunt dus wel stellen dat deze baan mij goed ligt”, liet hij vooraf al optimistisch weten.

Wil Besseling steeg zes plaatsen in het klassement. Met een ronde van zeventig slagen belandde hij op de veertiende plek. Zijn totaal bedraagt 213 (-3). Darius van Driel (+1) bleef op de 47e plaats hangen. Lars van Meijel haalde de cut niet.


Continue Reading

Uncategorized

Golfer Luiten maakt kans op eindzege in Oostenrijk dankzij opmars | NU

Published

on

ByGolfer Joost Luiten maakt bij het Oostenrijks Open met nog één ronde te gaan kans op de eindzege. De Bleiswijker steeg op de derde dag van de negende naar de gedeelde vijfde plek.

De achterstand van Luiten op de twee leiders Martin Kaymer uit Duitsland en de Spanjaard Alejandro Cañizares bedraagt drie slagen.

De 35-jarige Luiten ging zaterdag rond in 69 slagen (-3). Daarmee verbeterde hij zichzelf op de baan van het nabij Wenen gelegen Atzenbrugg opnieuw. Hij begon donderdag met een rondgang van 71 slagen en was een dag later na 70 slagen klaar.

Luiten produceerde in zijn derde omloop vijf birdies, maar liet ook twee bogeys noteren. Daardoor kwam hij uit op een score van 210 (-6).

Wil Besseling steeg zes plaatsen in het klassement. Met een ronde van 70 slagen belandde hij op de veertiende plek. Zijn totaal bedraagt 213 (-3). Darius van Driel (+1) bleef op de 47e plaats hangen. Lars van Meijel haalde de cut niet.


Continue Reading

Uncategorized

Huntelaar veroorzaakt penalty bij Schalke, Weghorst scoort tegen Bayern | NU

Published

on

By


Schalke 04 kan dinsdag al gedegradeerd zijn uit de Bundesliga. De roemrijke club uit Gelsenkirchen verloor zaterdag met 4-0 van SC Freiburg, een nederlaag die Klaas-Jan Huntelaar mede inleidde met het veroorzaken van een strafschop. Een treffer van Wout Weghorst mocht VfL Wolfsburg niet baten tegen koploper Bayern München (2-3).

De rampzalige middag van Schalke tekende zich al vroeg af in het Schwarzwald-Stadion in Freiburg im Breisgau. Freiburg kwam na zeven minuten al op voorsprong door een doelpunt van Lucas Höler.

Niet veel later vergrootte Huntelaar het leed voor Schalke door een penalty te veroorzaken. De spits deelde bij een hoekschop een elleboogstoot uit aan een speler van Freiburg en na het zien van de beelden wees de scheidsrechter naar de stip, vanwaar Roland Sallai geen fout maakte: 2-0.

Na rust liep Freiburg zelfs nog uit naar 4-0. Beide doelpunten kwamen op naam van Christian Günter. Huntelaar, die mede door blessureleed slechts één keer scoorde voor Schalke sinds zijn komst in januari, werd in de 86e minuut gewisseld.

Met een achterstand van dertien punten op nummer zestien Hertha BSC kan Schalke 04 dinsdag al degraderen uit de Bundesliga, als de ploeg van trainer Dimitrios Grammozis op bezoek gaat bij Arminia Bielefeld. Er zijn nog vijf duels te spelen in de Duitse competitie. Schalke degradeerde in 1988 voor het laatst naar de Tweede Bundesliga.

Wout Weghorst maakte tegen Bayern München zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.


Wout Weghorst maakte tegen Bayern München zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Wout Weghorst maakte tegen Bayern München zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Foto: Pro Shots

Weghorst scoort tegen Bayern

Ondanks een doelpunt van Weghorst wist VfL Wolfsburg niet te stunten tegen koploper Bayern München. Vier dagen na de uitschakeling in de Champions League door Paris Saint-Germain zegevierde ‘Der Rekordmeister’ met 2-3.

Weghorst schoof in de 35e minuut op aangeven van Xaver Schlager de 1-2 binnen. Voor de spits, die bij de vorige interlandperiode van het Nederlands elftal werd gepasseerd door bondscoach Frank de Boer, was het zijn negentiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Bayern leidde al snel met 0-2 door doelpunten van de achttienjarige Jamal Musiala en Eric Maxim Choupo-Moting. Een minuut na de aansluitingstreffer van Weghorst maakte Musiala zijn tweede doelpunt van de middag. Maximilian Philipp bracht de spanning na rust terug met de 2-3, maar daar bleef het ook bij.

Door de zege op Wolfsburg is Bayern München een stap dichter bij de 31e landstitel in de clubhistorie. Nummer twee RB Leipzig speelde vrijdag gelijk tegen Hoffenheim (0-0), waardoor het gat nu zeven punten is.

Verder in de Bundesliga kwamen Arminia Bielefeld en Augsburg niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0), haalde Borussia Mönchengladbach uit tegen Eintracht Frankfurt (4-0) en was Union Berlin met 2-1 te sterk voor VfB Stuttgart.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Bundesliga


Continue Reading

Trending