Connect with us

Uncategorized

Reputatie AstraZeneca-vaccin kreeg knauw, maar schade kan hersteld worden | NU

Published

onDe beschadigde reputatie van het AstraZeneca-vaccin kan snel in ere hersteld worden met de reeds aangekondigde informatiecampagne van het kabinet, oordelen experts in gesprek met NU.nl. De berichtgeving over mogelijk ernstige risico’s heeft twijfels opgeroepen bij Nederlanders, concluderen de experts, “maar hun meningen kunnen snel terug veranderen”.

Epidemioloog en gedragsdeskundige Esther Metting wijst op de vaccinatiebereidheid van diverse doelgroepen tussen september en december. In sommige leeftijdscategorieën wilden minder dan vier op de tien Nederlanders zich laten vaccineren.

In de loop van enkele weken steeg die bereidheid met tientallen procentpunten. Momenteel zegt 76 procent van de Nederlanders dat zij zich willen beschermen tegen COVID-19.

Waarom is er discussie over het AstraZeneca-vaccin?

  • Er verschenen meldingen van mensen onder de vijftig die na vaccinatie ernstige trombose én een tekort aan bloedplaatjes kregen. Daarop werd het prikproces in veel Europese landen, waaronder Nederland, opgeschort.
  • Veel landen hervatten het prikken weer nadat de Europese toezichthouder had vastgesteld dat er geen verband was tussen trombose en het vaccin.

Risico op bloedplaatjes is veel kleiner dan ernstige coronabesmetting

“De ontstane twijfel is zonde, want de kans op de ontwikkeling van trombose na een vaccinatie is nog altijd veel kleiner dan het risico om ernstig ziek te worden na een coronabesmetting”, vervolgt Metting.

Europese én Nederlandse experts bewezen dat al eerder: in een groep van twintig miljoen gevaccineerden verschenen zo’n 25 meldingen van ernstige trombose én bloedplaatjes. Daarmee is de melding zo extreem zeldzaam dat er nog niet eens sprake is van een keihard verband.

De deskundige benadrukt dat ze de twijfel begrijpt. “Er was al discussie rondom de effectiviteit. Als iets onveilig is, wil je liever niet dat het in jouw lijf of dat van jouw kinderen komt”, aldus Metting.

‘Overheid treft geen blaam’

Hoogleraar gedragsbeïnvloeding en gezondheidscommunicatie Bas van den Putte (UvA) stelt dat de discussie rondom het vaccin nog veel groter had kunnen zijn als het kabinet niet meermaals had benadrukt dat het risico op de ontdekte bijwerking extreem klein is.

Ook Metting vindt dat de overheid geen blaam treft. “Men moet beseffen dat er aan de bel wordt getrokken als ook maar het kleinste ding aan de hand is. Er worden immers talloze mensen gevaccineerd.”

Volgens de experts moet de focus van de campagne liggen op het tonen van de feitelijke (extreem kleine) risico’s. “Die liggen ver achter de komma”, aldus Van den Putte. “Maar probeer het ook niet mooier te maken dan het is, daar trappen mensen niet in. Wees eerlijk.”

‘Laat niet de overheid, maar experts het woord voeren’

Om de campagne geloofwaardig te maken, zouden geen politici maar prominente gezichten in de strijd tegen het coronavirus gestrikt moeten worden. “Politici worden minder vertrouwd”, legt Van den Putte uit. Hij wijst op gedragsonderzoek van het RIVM, waaruit blijkt dat Nederlanders meer vertrouwen kregen in vaccins toen veel medisch experts op televisie vertelden dat het veilig was. Zij zouden nu opnieuw moeten pleiten voor AstraZeneca, vindt hij.

Metting stelt dat bijvoorbeeld ic-baas Diederik Gommers en arts-microbioloog en hoogleraar Alex Friedrich ideale kandidaten zijn. “Het is vooral belangrijk dat mensen de persoon vertrouwen die de boodschap brengt, zoals hun huisarts of andere onafhankelijke zorgprofessionals.”

Het RIVM meldt in een reactie aan NU.nl dat het gezondheidsinstituut in ieder geval geen campagne op gaat zetten. “Wij verschaffen alleen informatie over het vaccin.”

De Jonge: Geen signalen gehad van vaccinatietwijfelaars

  • Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft het ministerie geen signalen ontvangen van vaccinatietwijfelaars. In gesprek met Nederlandse media, die wél stellen die signalen te hebben ontvangen, vertelde De Jonge dat hij niet ontkent dat de twijfelaars bestaan.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Trending