Connect with us

Uncategorized

Profiel Mark Rutte (VVD): Geen visie, wel de macht en een dubbele bonus | NU

Published

onIn deze campagne komt nauwelijks iets anders aan bod dan de coronacrisis, en dus wordt het coronabeleid door de VVD tot campagne gebombardeerd. Met demissionair premier Mark Rutte heeft de partij de belangrijkste troef in handen: een leider in crisistijd. Sinds de uitbraak van COVID-19 stijgt de populariteit van de VVD.

Het is een bekend fenomeen. Bij een plotselinge nationale bedreiging van buitenaf steunt de bevolking haar regering, en in het bijzonder de regeringsleider.

Dat is tijdens de coronacrisis niet anders. In een onderzoek van I&O Research werd Rutte begin maart 2020 – vlak voor de eerste lockdown – nog beoordeeld met een 5,8. In de zomer scoorde hij een 7,3 – het hoogste cijfer van alle lijsttrekkers.

“In tijden van crisis kiezen mensen voor iets wat ze al kennen”, zegt Bianca Pander, partner bij campagnebureau BKB.

Dat wordt onderschreven door een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het vertrouwen in de politiek is sinds de corona-uitbraak niet eerder zo hard gestegen.

Persconferenties dragen bij aan populariteit premier

Het is een reactie op angst en onzekerheid. Volgens het SCP verklaart de grote zichtbaarheid van de politieke leiding in crisistijd de hogere waardering ook.

Het planbureau noemt expliciet de persconferenties waarmee Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) steevast op een miljoenenpubliek kunnen rekenen.

“Hoe is het mogelijk dat Rutte makkelijk wegkomt met de toeslagenaffaire?”

Bianca Pander, partner bij campagnebureau BKB

Hier spreekt niet alleen de VVD-leider tijdens de campagne, maar ook de premier en crisisbestrijder. Als premier wil hij niet de verschillen uitvergroten, maar juist de verbinding zoeken.

“Dat is ook problematisch”, vindt Matthijs Rooduijn, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. “Je ontneemt partijen de kans om die verschillen wel te benadrukken. In een democratie is het van essentieel belang dat kiezers goed worden geïnformeerd over waar partijen voor staan.”

Rutte voert een low key-campagne

Pander noemt het een “low key-campagne”, waarin Rutte het zo veilig mogelijk houdt. “Rutte is een fantastische debater, maar waarom zou hij? Een harde campagne is nu niet in zijn belang”, aldus Pander.

Onderwerpen waarbij het er hard aan toe kan gaan, zijn het toeslagenschandaal en de trage operatie om de schade van de gasbevingen in Groningen te repareren.

Lodewijk Asscher (oud-PvdA-leider) en Eric Wiebes (oud-VVD-minister) stapten wel op vanwege hun betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Pander: “Hoe is het mogelijk dat Rutte er zo mee wegkomt? Het is een van de meest bizarre voorbeelden van hoe de overheid zich tegen haar burgers heeft gekeerd.”

De campagnestrateeg weet wel hoe zij Rutte politiek zou aanvallen. “Ik zou hem meer aanpakken op de deuken die hij heeft opgelopen. Niet op corona, daar heeft hij het goede rapportcijfer voor gekregen. Vooral in de toeslagenaffaire en het Groningendossier. Mensen zitten al jaren in de problemen, maar zijn nog steeds niet geholpen. Ga naar die mensen toe en laat het leed op beeld zien.”

VVD heeft groot probleem als Rutte stopt

De VVD-campagne leunt volledig op Rutte. Dat is gezien zijn populariteit niet zo vreemd, maar dat kan de partij in de toekomst opbreken. “Als Rutte ermee stopt, dan heeft de VVD een heel groot probleem. Dan kan het snel bergafwaarts gaan met de partij”, zegt Rooduijn.

Maar aan stoppen denkt Rutte voorlopig nog niet. Niet alleen is hij als premier al ruim tien jaar een vertrouwd gezicht voor de kiezer, hij is nu ook de degene die Nederland door de crisis leidt. Een dubbele bonus.

“Het punt is: met Rutte krijg je de VVD er cadeau bij”

Lilian Marijnissen, SP-leider

De concurrentie ziet het met lede ogen aan. Corona beheerst deze campagne en Rutte is het gezicht met het grootste podium. Zij kunnen het onderwerp dat deze campagne domineert nauwelijks gebruiken tegen degene die er het meest van profiteert.

Concurrentie worstelt, kritiek blijft niet plakken

Je ziet partijleiders worstelen met hoe ze Rutte willen aanpakken. Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Lilianne Ploumen (PvdA) en Lilian Marijnissen (SP) proberen het via de VVD en laten de premier buiten schot.

“Mark Rutte zit er al tien jaar en we moeten deze crisis door. Maar het punt is wel: met Mark Rutte krijg je de VVD er cadeau bij”, zei Marijnissen tegen NU.nl.

CDA-leider Wopke Hoekstra ondernam enkele pogingen om Rutte weg te zetten als “ongeloofwaardig” en “visieloos”. Ook D66-leider Sigrid verweet Rutte een gebrek aan visie, specifiek op onderwijs en klimaat. Maar de VVD’er reageerde er niet op en de verwijten bleven niet plakken.

‘Rutte gaat mee met de flow, hij meandert’

In de omgeving van Rutte wordt erkend dat het hem aan een langetermijnvisie ontbreekt.

“Hij denkt aan de korte termijn en is niet bezig met wat hij over tien jaar wil doen”, zegt een goed ingevoerde bron binnen de partij, die alleen op basis van anonimiteit iets over de premier wil zeggen.

Een gebrek aan visie hoeft wat deze bron betreft helemaal geen kritiek te zijn. Want hoewel Hoekstra Rutte een “richtingloze liberaal” noemde, zit Rutte wel al tien jaar in het zadel. “Rutte gaat mee met de flow. Hij meandert. Als je iedere keer kleine stapjes zet, dan ben je altijd flexibel.”

“Rutte kan goed sorry zeggen en komt er ook mee weg”

Matthijs Rooduijn, politicoloog UvA

Strategisch meebuigen om meer kiezers te trekken

Rutte slaag er volgens Rooduijn in om de kern van zijn achterban te behouden. “Hij kan ideologisch verschillende kanten op buigen zonder iemand van zich te vervreemden.”

De politicoloog deed onderzoek naar de VVD-stemmers. Over het algemeen verschillen de kiezers niet veel van andere partijen, ze zijn iets hoger opgeleid en zijn wat vaker van middelbare leeftijd (35-64 jaar).

Rooduijn zag wel een opvallende ontwikkeling: VVD-stemmers zijn op het gebied van immigratie vanaf de rechterflank in de loop der jaren steeds verder opgeschoven naar andere partijen, in 2020 was het verschil zelfs “niet meer significant”.

Een mogelijke verklaring is dat een deel van de cultureel wat rechtsere kiezers is overgelopen naar Forum voor Democratie.

“Dat is wel opmerkelijk, want we hebben Rutte in de afgelopen jaren juist strenge standpunten zien innemen op dat vlak. Neem bijvoorbeeld de ‘pleur op’-uitspraak tegen Turkse-Nederlanders”, zegt Rooduijn.

Dit is volgens de politicoloog een typisch voorbeeld van “strategisch meebuigen” om zo meer kiezers te trekken.

‘VVD wil af van rijke mensen imago’

Het verklaart mogelijk waarom het VVD-verkiezingsprogramma zo verschilt vergeleken met het vorige. Op sommige punten is de partij naar links opgeschoven.

De VVD werd gezien als vriend van de multinationals. Vooral na het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen, een plan dat uiteindelijk afketste.

Rooduijn: “De VVD is er nog wel voor de bedrijven, maar ze spreken dat nu minder uit. Ze willen af van het imago dat ze er alleen zijn voor de rijken.”

Hoe Rutte het precies voor elkaar heeft gekregen zo’n grote groep kiezers aan te spreken, blijft deels gissen. Rooduijn: “Dingen glijden makkelijk van hem af, het bekende teflonlaagje. Hij kan goed sorry zeggen en komt er ook mee weg.”

We helpen je graag bij het maken van je keuze.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Trending