Connect with us

Uncategorized

Overheid mag wél ingrijpen bij kerken, als de urgentie hoog genoeg is | NU

Published

onDat kerken op basis van de grondwet in principe uitgezonderd zijn van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen, betekent niet dat de overheid helemaal niet mag ingrijpen, zeggen deskundigen in gesprek met NU.nl. Maar om te kunnen ingrijpen, moet er wel sprake zijn van urgentie en proportionaliteit. Het is de vraag of de incidenten bij de kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel voldoende reden zijn.

Wat ging hieraan vooraf?

  • Vorig weekend besloten twee kerken, de Sionkerk op Urk en de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel, de deuren te openen voor al haar kerkgangers.
  • Dit mochten ze doen, omdat de kerken op basis van de grondwet in principe vrijgesteld zijn van de door de overheid opgelegde coronamaatregelen.
  • In overleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veligheid) heeft koepelorganisatie CIO echter wel afspraken gemaakt over coronamaatregelen in kerken, maar deze zijn niet juridisch bindend.

Kerken hebben op basis van de grondwet garantie dat ze hun godsdienstvrijheid kunnen uitoefenen. De wetgever, Den Haag in dit geval, mag wél beperkingen opleggen aan deze godsdienstvrijheid, zegt Sophie van Bijsterveld, hoogleraar empirische en praktische religiewetenschap aan de Radboud Universiteit.

Tegelijkertijd speelt ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) een rol bij het eventuele ingrijpen op deze godsdienstvrijheid, benadrukt de hoogleraar. “Maar de godsdienstvrijheid mag pas worden beperkt als er wordt voldaan aan de eisen die het verdrag daaraan stelt. Zo moet de beperking onder meer noodzakelijk zijn voor de democratische samenleving, er moet dus een zekere urgentie spelen, en daarnaast moet het proportioneel zijn.”

Een nieuwe door de overheid opgestelde wet, waardoor de kerken bijvoorbeeld verplicht worden gesteld zich aan de extra coronamaatregelen te houden, kan alleen worden opgesteld als aan deze voorwaarden wordt voldaan, zegt Teunis van Kooten, advocaat en als wetenschappelijk onderzoeker religie en recht verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Op basis van een andere wet mag de politie ook niet zomaar binnentreden bij kerkdiensten, ook niet als het er veel te druk is. “Dat zag je bijvoorbeeld in de kwestie rondom het kerkasiel. Er is echter wel één uitzondering hierop, namelijk wanneer er sprake is van een heterdaadsituatie”, aldus de kerkrechtdeskundige. “Het klassieke voorbeeld hiervan is iemand die een ander op straat doodschiet en vervolgens een kerk invlucht, waar een kerkdienst gaande is. In dat geval mag de politie hem wel tot in het kerkgebouw achtervolgen. Dat principe van heterdaad is echter niet aan de orde bij de kerkdiensten die op dit moment worden gehouden.”

Kerken die deuren openden ‘incidenteel’

Of de openstelling van twee kerken noodzakelijk en urgent genoeg is om ingrijpen door de overheid te rechtvaardigen, daar valt over te twisten, zeggen de deskundigen.

Koepelorganisatie CIO heeft namelijk afspraken met het ministerie gemaakt over het vrijwillig afschalen van kerkdiensten, waardoor de noodzaak dit in de wet vast te leggen er vooralsnog niet is. “De vraag is ook of dat nodig is, omdat er slechts twee kerken zijn die hierin een andere koers varen”, zegt Van Kooten, die benadrukt dat het om incidenten gaat.

Door het handelen van de twee kerken ontstaat er wel weer discussie over deze kwestie, ziet Van Bijsterveld. De hoogleraar sluit niet uit dat de wetgever op een gegeven moment tot de conclusie kan komen dat er wel ingegrepen moet worden. “Tot nu toe heeft Grapperhaus gezegd dat wat er gebeurt zeer onwenselijk is, maar dat het nog niet de noodzaak aantoont en het opleggen van beperkingen aan de kerken rechtvaardigt.”

Ondanks dat het juridisch mogelijk is regels aan de kerken op te leggen, is er volgens Van Bijsterveld ook reden om een gezonde afstand tussen kerk en overheid te behouden. “Maar daar hoort naar mijn mening ook bij dat kerken hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Top 5 Beste Kopen

Published

on

By

Met de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van Top 5 Beste Kopen technologie zijn we in de loop van de tijd een kolossale evolutie in de elektronicasector tegengekomen. Elke dag komen we de nieuwste technische snufjes en elektronische items tegen en veel daarvan zijn nu een noodzaak geworden in plaats van een luxe, waardoor we onze dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Deze snelle technologische vooruitgang heeft het hele concept van het kopen van elektronische artikelen voor je huis veranderd. Als uw zoektocht naar een fatsoenlijke elektronische gadget of een item te veel keuzes oplevert en u in een staat van onzekerheid brengt, moet u uw zoekvoorkeuren over het hoofd zien en alleen langs elektronicawinkels gaan.

Best Buy is een betrouwbaar verkooppunt voor elektronische artikelen en huishoudelijke apparaten. Na verloop van tijd is het uitgegroeid tot een winkelketen en heeft het met succes het respect en het vertrouwen van een groot aantal klanten weten te winnen. Best Buy biedt de nieuwste en trendy elektronica tegen lage prijzen, samen met de best-buy-couponcodes voor de producten die ze aanbieden, en blijkt daarom een ​​one-stop-oplossing te zijn om al uw gewenste huishoudelijke en elektronische artikelen online te kopen.

Best Buy-winkels hebben voortdurend grote kortingen op de prijzen van hun producten voor hun kopers. Om een ​​groot aantal klanten aan te trekken, heeft de online winkel kortingscouponcodes geïntroduceerd om de druk die men voelt bij het online kopen van een elektronisch item te minimaliseren vanwege strikte budgetbeperkingen. Met behulp van deze Best Buy-tegoedbonnen kunt u uw gewenste elektronische artikelen krijgen van de respectieve online winkelwebsite, variërend van laptops tot camcorders, van mobiele telefoons tot videogames en van kantoorproducten tot algemene huishoudelijke artikelen.

Online gebruik maken van Best Buy-kortingsbonnen is een zeer gemakkelijke taak. Een groot aantal online websites biedt nu deze geldbesparende kortingsbonnen aan, dus u hoeft zich alleen maar te registreren op een website die ze aanbiedt en uzelf open te stellen voor een hele nieuwe wereld van kortingen. Ga je gang en geef je portemonnee een ontspannen frisse wind door optimaal gebruik te maken van je geld met Best Buy-promotiecodes.

De Best Buy-kortingsbonnen die worden aangeboden door Best buy zijn geldig voor een bepaalde periode, dus voordat u een kortingsbon gebruikt, moet u er altijd voor zorgen dat deze nog steeds geldig en actief is voor het product dat u wilt kopen. Evenzo, terwijl u het proces doorloopt om uzelf te registreren op een website die deze codes aanbiedt, bevestigt u de authenticiteit van de website en de geldigheid van de kortingsbon die u wilt gebruiken om later ongemak te voorkomen.

Dus als u besluit om de nieuwste mobiele telefoon of die lcd-televisie te kopen waar u al lang geld op hebt gespaard, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de kosten en het budget. Ga je gang en winkel naar hartenlust door gebruik te maken van Best Buy-vouchers die worden aangeboden door een aantal online prijsvergelijkings- en detailhandelswebsites en maak het beste koopje voor alle elektronische en huishoudelijke artikelen die je altijd al wilde kopen.

Best Buy Co., Inc. is een bekende detailhandelaar die thuiskantoorproducten, entertainmentsoftware, consumentenelektronica en vele andere gerelateerde diensten verkoopt. Het bedrijf heeft zijn activiteiten onderverdeeld in twee segmenten:

a) Het binnenlandse segment

b) Het internationale segment

Het binnenlandse segment van het bedrijf heeft zijn activiteiten beperkt tot alle staten, districten en territoria van Noord-Amerika. Enkele van de merknamen die door het bedrijf in de Verenigde Staten worden gebruikt, zijn Best Buy Mobile, Napster, Best Buy, Geek Squad, Speakeasy, Magnolia Audi Video en Pacific Sales.

Het internationale segment van het bedrijf is actief in Canada, verschillende landen in Europa, China en Mexico. In Europa opereert het bedrijf onder de merknamen The Phone House, The Carphone Warehouse en Geek Squad. In Turkije opereert het bedrijf onder de merknamen Geek Squad en Best Buy.

De Canadese activiteiten van het bedrijf worden voortgezet onder de merknaam Future Shop, Best Buy Mobile, Geek Squad en Best Buy. Het bedrijf gebruikt merken als Five Star, Geek Squad en Best Buy voor zijn activiteiten in China.

Er zijn veel mensen die hun wensen liever bij Best Buy kopen omdat het bedrijf uitstekende diensten biedt. Het bedrijf heeft een uitstekend verkoop- en serviceteam dat serviceondersteuning biedt aan haar klanten. Wanneer u producten van Best Buy koopt, bent u er zeker van dat u niet alleen de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt, maar ook een goede aftersales-ondersteuning.

Het bedrijf komt af en toe met aanbiedingen die de klantloyaliteit verbeteren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een cadeaukaartprogramma dat u kunt gebruiken om cadeaus naar uw vrienden en dierbaren te sturen. Best Buy komt ook met kortingsbonnen waarmee u kortingen op hun producten kunt krijgen. Voor meer informatie over de nieuwste Best Buy-kortingsbonnen kunt u op internet kijken. Er zijn veel websites die gratis kortingsbonnen voor de beste koop aanbieden die u kunt gebruiken om kortingen op hun producten te krijgen.

Continue Reading

Uncategorized

Tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

Published

on

By

De Palestijnse Rode Halvemaan meldt dat zaterdag 53 mensen gewond zijn geraakt in Jeruzalem bij nieuwe schermutselingen in de stad. De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven.


Continue Reading

Uncategorized

Fotograaf doet aangifte na mishandeling bij stadion De Graafschap

Published

on

By

De persfotograaf die in de nacht van vrijdag op zaterdag door meerdere mannen werd aangevallen bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem, heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Zijn werkgever Roland Heitink, de eigenaar van het persbureau waar de fotojournalist voor werkt, heeft dat laten weten.


Continue Reading

Trending