Connect with us

Uncategorized

‘Op school zingen ze nog Hanky Panky Shanghai’ | NU

Published

on


Terwijl honderden Aziatische Nederlanders op het Museumplein in Amsterdam demonstreerden tegen de toenemende discriminatie, mijden Chinezen, Indonesiërs en Molukkers in West-Brabant de discussie het liefst. Of zeggen dat discriminatie hier niet speelt. Documentairemaker San Fu Maltha betwijfelt dat.

Dit artikel is afkomstig uit BN DeStem. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Bij Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen, zien ze juist een opvallende stijging van het aantal discriminatiemeldingen onder Aziatische Nederlanders. Duizenden zijn het inmiddels. En dat aantal is recent nog eens fors toegenomen na de schietpartij vorige maand in het Amerikaanse Atlanta, waar een schutter zes Aziatische vrouwen neerschoot.

Die meldingen van discriminatie lijken niet gemaakt door hardwerkende Chinese families die in West-Brabant met man en macht een afhaalrestaurant in leven proberen te houden. “Hebben wij niet mee te maken, wij zijn volledig ingeburgerd. Dat speelt vooral in de Randstad, niet hier in Bergen op Zoom”, zegt een eigenaresse van een chinees-afhaalrestaurant die liever anoniem blijft.

Bergenaar Kai Liem: ,,Van huis heb ik meegekregen dat je beter het tegendeel kunt bewijzen door hard te werken en te focussen op waar je goed in bent.”


Bergenaar Kai Liem: ,,Van huis heb ik meegekregen dat je beter het tegendeel kunt bewijzen door hard te werken en te focussen op waar je goed in bent.”

Bergenaar Kai Liem: ,,Van huis heb ik meegekregen dat je beter het tegendeel kunt bewijzen door hard te werken en te focussen op waar je goed in bent.”

Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Denigrerende opmerkingen

Toch maakt Bergenaar Kai Liem (35), werkzaam als pianostemmer, anders mee. Hij kent de denigrerende opmerkingen over zijn afkomst. De liedjes, de zogenaamde grappen als ‘sambal bij’ of ‘hé vuurwerkpakket’. Of klanten die op basis van zijn achternaam zeggen wanneer hij aanbelt: ‘Oh, je bent blank.’ Liem haalt zijn schouders op. “Moet ik me daarom gediscrimineerd voelen? Het is niet mijn tekortkoming dat een ander die aanname doet.”

Hij lacht het liever weg dan dat hij naar het Museumplein zou afreizen om te demonstreren tegen toenemend discriminatie. “Media duiken bovenop zo’n demonstratie”, zegt Liem. “Maar ik vraag me sterk af of die groep demonstranten de Aziatische groep in Nederland vertegenwoordigt. Van huis heb ik meegekregen dat je beter het tegendeel kunt bewijzen door hard te werken en te focussen op waar je goed in bent.”

Liem vergelijkt de boe-roepers op het Museumplein met wat hijzelf ‘coronawappies’ noemt, mensen die de pandemie sterk in twijfel trekken. “Het is hetzelfde slag volk. Ze voelen zich zo snel aangesproken. Dan zou ik, op basis van het feit dat ik word benaderd voor dit interview, al kunnen stellen dat ik gediscrimineerd word. Die acties, het is net als met zwarte piet, ze zijn overbodig. Wat niet wegneemt dat discriminatie echt niet meer kan.”

Weglachen

Documentairemaker San Fu Maltha (62) (bekend van Oorlogswinter en Zwartboek, red.), opgegroeid in Oudenbosch, herkent het weglachen dat Liem beschrijft. Als hij de demonstranten van nu hoort vertellen dat ze in elkaar geslagen worden, denkt hij terug aan zijn eigen jeugd. Hem overkwam eind jaren zestig hetzelfde. En moest zelfs de relatie met zijn jeugdliefde verbreken omdat hij een ‘poepchinees’ was.

“Door Black Lives Matter (BLM), maar aangezwengeld door corona, zie je nu eindelijk dat Aziatische jongeren het niet langer pikken. Chinezen de schuld geven van het virus, het kan echt niet. Dan is het goed dat er mensen in actie komen. Als we hier opnieuw onze ogen voor sluiten, nog harder gaan werken om maar niet op te vallen, verandert er nooit iets. Dan blijven kinderen op school liedjes zingen als Hanky Panky Sjanghai.”

De oud-Oudenbosschenaar noemt het zorgelijk dat Chinezen ‘zo wit mogelijk’ willen zijn. “Aziaten zijn in Nederland de grootste minderheidsgroep. Maar je ziet en hoort ze niet. Ook niet in de media. Met uitzondering van Humberto Tan, die Chinees-Surinaams is. En dan hoor je vallen dat we het voorbeeld zijn van model-integratie. Maar jezelf een Westerse naam aanmeten, zoals veel Chinezen doen, is dat gelijkwaardig burgerschap?”

Beeldvorming

Een kersverse documentaire over de Chinese cultuur die half november, tijdens documentaire festival IDFA verschijnt, moet daar verandering in brengen. “Vraag een Nederlander wat voor beroep Chinezen doen en ze roepen: die hebben een restaurant of een friettent. Het tegendeel is waar. Het merendeel werkt als arts, chirurg of apotheker. De beeldvorming bij veel Nederlanders sluit totaal niet aan op de realiteit.”

San Fu Maltha vergelijkt het met ons eetpatroon. “We willen allang niet meer iedere avond aardappels met groente en vlees op tafel. We willen diversiteit. Dat vraagt om culturen die zichzelf kunnen blijven. Die zich niet volledig hoeven aanpassen. Nog altijd hebben veel Chinese families een binnen- en een buitenleven. Dat kan niet de bedoeling zijn van integratie.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Top 5 Beste Kopen

Published

on

By

Met de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van Top 5 Beste Kopen technologie zijn we in de loop van de tijd een kolossale evolutie in de elektronicasector tegengekomen. Elke dag komen we de nieuwste technische snufjes en elektronische items tegen en veel daarvan zijn nu een noodzaak geworden in plaats van een luxe, waardoor we onze dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Deze snelle technologische vooruitgang heeft het hele concept van het kopen van elektronische artikelen voor je huis veranderd. Als uw zoektocht naar een fatsoenlijke elektronische gadget of een item te veel keuzes oplevert en u in een staat van onzekerheid brengt, moet u uw zoekvoorkeuren over het hoofd zien en alleen langs elektronicawinkels gaan.

Best Buy is een betrouwbaar verkooppunt voor elektronische artikelen en huishoudelijke apparaten. Na verloop van tijd is het uitgegroeid tot een winkelketen en heeft het met succes het respect en het vertrouwen van een groot aantal klanten weten te winnen. Best Buy biedt de nieuwste en trendy elektronica tegen lage prijzen, samen met de best-buy-couponcodes voor de producten die ze aanbieden, en blijkt daarom een ​​one-stop-oplossing te zijn om al uw gewenste huishoudelijke en elektronische artikelen online te kopen.

Best Buy-winkels hebben voortdurend grote kortingen op de prijzen van hun producten voor hun kopers. Om een ​​groot aantal klanten aan te trekken, heeft de online winkel kortingscouponcodes geïntroduceerd om de druk die men voelt bij het online kopen van een elektronisch item te minimaliseren vanwege strikte budgetbeperkingen. Met behulp van deze Best Buy-tegoedbonnen kunt u uw gewenste elektronische artikelen krijgen van de respectieve online winkelwebsite, variërend van laptops tot camcorders, van mobiele telefoons tot videogames en van kantoorproducten tot algemene huishoudelijke artikelen.

Online gebruik maken van Best Buy-kortingsbonnen is een zeer gemakkelijke taak. Een groot aantal online websites biedt nu deze geldbesparende kortingsbonnen aan, dus u hoeft zich alleen maar te registreren op een website die ze aanbiedt en uzelf open te stellen voor een hele nieuwe wereld van kortingen. Ga je gang en geef je portemonnee een ontspannen frisse wind door optimaal gebruik te maken van je geld met Best Buy-promotiecodes.

De Best Buy-kortingsbonnen die worden aangeboden door Best buy zijn geldig voor een bepaalde periode, dus voordat u een kortingsbon gebruikt, moet u er altijd voor zorgen dat deze nog steeds geldig en actief is voor het product dat u wilt kopen. Evenzo, terwijl u het proces doorloopt om uzelf te registreren op een website die deze codes aanbiedt, bevestigt u de authenticiteit van de website en de geldigheid van de kortingsbon die u wilt gebruiken om later ongemak te voorkomen.

Dus als u besluit om de nieuwste mobiele telefoon of die lcd-televisie te kopen waar u al lang geld op hebt gespaard, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de kosten en het budget. Ga je gang en winkel naar hartenlust door gebruik te maken van Best Buy-vouchers die worden aangeboden door een aantal online prijsvergelijkings- en detailhandelswebsites en maak het beste koopje voor alle elektronische en huishoudelijke artikelen die je altijd al wilde kopen.

Best Buy Co., Inc. is een bekende detailhandelaar die thuiskantoorproducten, entertainmentsoftware, consumentenelektronica en vele andere gerelateerde diensten verkoopt. Het bedrijf heeft zijn activiteiten onderverdeeld in twee segmenten:

a) Het binnenlandse segment

b) Het internationale segment

Het binnenlandse segment van het bedrijf heeft zijn activiteiten beperkt tot alle staten, districten en territoria van Noord-Amerika. Enkele van de merknamen die door het bedrijf in de Verenigde Staten worden gebruikt, zijn Best Buy Mobile, Napster, Best Buy, Geek Squad, Speakeasy, Magnolia Audi Video en Pacific Sales.

Het internationale segment van het bedrijf is actief in Canada, verschillende landen in Europa, China en Mexico. In Europa opereert het bedrijf onder de merknamen The Phone House, The Carphone Warehouse en Geek Squad. In Turkije opereert het bedrijf onder de merknamen Geek Squad en Best Buy.

De Canadese activiteiten van het bedrijf worden voortgezet onder de merknaam Future Shop, Best Buy Mobile, Geek Squad en Best Buy. Het bedrijf gebruikt merken als Five Star, Geek Squad en Best Buy voor zijn activiteiten in China.

Er zijn veel mensen die hun wensen liever bij Best Buy kopen omdat het bedrijf uitstekende diensten biedt. Het bedrijf heeft een uitstekend verkoop- en serviceteam dat serviceondersteuning biedt aan haar klanten. Wanneer u producten van Best Buy koopt, bent u er zeker van dat u niet alleen de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt, maar ook een goede aftersales-ondersteuning.

Het bedrijf komt af en toe met aanbiedingen die de klantloyaliteit verbeteren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een cadeaukaartprogramma dat u kunt gebruiken om cadeaus naar uw vrienden en dierbaren te sturen. Best Buy komt ook met kortingsbonnen waarmee u kortingen op hun producten kunt krijgen. Voor meer informatie over de nieuwste Best Buy-kortingsbonnen kunt u op internet kijken. Er zijn veel websites die gratis kortingsbonnen voor de beste koop aanbieden die u kunt gebruiken om kortingen op hun producten te krijgen.

Continue Reading

Uncategorized

Tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

Published

on

By

De Palestijnse Rode Halvemaan meldt dat zaterdag 53 mensen gewond zijn geraakt in Jeruzalem bij nieuwe schermutselingen in de stad. De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven.


Continue Reading

Uncategorized

Fotograaf doet aangifte na mishandeling bij stadion De Graafschap

Published

on

By

De persfotograaf die in de nacht van vrijdag op zaterdag door meerdere mannen werd aangevallen bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem, heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Zijn werkgever Roland Heitink, de eigenaar van het persbureau waar de fotojournalist voor werkt, heeft dat laten weten.


Continue Reading

Trending