Connect with us

Uncategorized

Olympische fakkeltocht zonder publiek begonnen in Japanse Fukushima | NU

Published

on


De olympische vlam voor de Olympische Spelen in Tokio is donderdag in Fukushima aangestoken voor een vier maanden durende fakkeltocht door Japan. Zo’n tienduizend renners zullen de vlam de komende tijd langs alle 47 regio’s en tal van eilanden brengen.

“Terwijl de hele wereld vorig jaar door een lastige periode ging, werd de olympische vlam stilletjes maar krachtig in leven gehouden”, zei Spelen-voorzitter Seiko Hashimoto. “De kleine vlam verloor haar hoop niet en net als de knop van kersenbloesem wachtte die op deze dag.”

De fakkel werd aangestoken in het J-Villagestadion. In 2011 fungeerde die plek als een belangrijke uitvalsbasis voor hulpdiensten na de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami die aan bijna twintigduizend mensen het leven kostten.

Om te voorkomen dat het te druk zou worden vanwege het coronavirus waren er donderdag geen toeschouwers aanwezig. Op andere plekken langs de route moet het publiek verplicht een mondkapje dragen en de afstandsregels volgen.

De vlam moet op 23 juli, de dag van de openingsceremonie, in de Japanse hoofdstad Tokio aankomen. De eerste drager van de fakkel was voetbalster, die in 2011 met het Japanse vrouwenteam wereldkampioen werd.

De fakkel werd als eerste gedragen door voetbalster Azusa Iwashimizu. Mensen langs de route worden verzocht om een mondkapje te dragen en afstand te houden. (Foto: ANP)


De fakkel werd als eerste gedragen door voetbalster Azusa Iwashimizu. Mensen langs de route worden verzocht om een mondkapje te dragen en afstand te houden. (Foto: ANP)

De fakkel werd als eerste gedragen door voetbalster Azusa Iwashimizu. Mensen langs de route worden verzocht om een mondkapje te dragen en afstand te houden. (Foto: ANP)

Foto: ANP

Fakkel al ruim een jaar in Japan

De olympische fakkel kwam op 20 maart 2020 vanuit Griekenland aan in het Oost-Aziatische land. Een paar dagen later besloot het land de Spelen met een jaar uit te stellen. Ook dit jaar is nog altijd een groot deel van de Japanners tegen het door laten gaan van het grootste sporttoernooi ter wereld.

Japan is relatief gezien minder zwaar getroffen door de pandemie dan andere landen en telt minder dan 9.000 overleden coronapatiënten. Toch noteerde hoofdstad Tokio woensdag het grootste aantal nieuwe infecties deze maand: 420. De vaccinatiecampagne komt vooralsnog moeizaam op gang, zo hebben slechts 700.000 van de bijna 127 miljoen inwoners tot nu toe een vaccin gekregen.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Trending