Connect with us

Uncategorized

Nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees gaan opnieuw met fractieleiders praten | NU

Published

onDe nieuwe verkenners, demissionaire ministers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), gaan opnieuw met alle zeventien fractievoorzitters in gesprek. De opvolgers van de donderdag opgestapte verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zeggen donderdagavond een nieuwe start te willen maken.

Jorritsma en Ollongren stapten eerder op de dag op, nadat Ollongren was gefotografeerd met een zichtbaar A4’tje waarop gevoelige informatie over de formatie was te zien.

“Wat er vandaag gebeurd is, is echt heel vervelend”, zegt Van Ark. “Wij hebben ook de reacties van fractievoorzitters gezien en dat is ook de reden waarom we ze graag allemaal uitnodigen om het hierover te hebben en een nieuwe start te maken”, aldus de bewindsvrouw.

Ook Koolmees noemt het uitlekken van de notitie “heel vervelend”. Hij zegt daarom graag te beginnen met een “schone lei”.

De nieuwe verkenners willen vrijdag al beginnen aan de gesprekken met de fractievoorzitters van de zeventien gekozen partijen in de Tweede Kamer. Omdat vrijdag ook de ministerraad is en verschillende partijleiders in quarantaine zitten, gaan die gesprekken volgende week verder.

Het duo is voornemens om dinsdag aan Kamervoorzitter Khadija Arib te laten weten wat de nieuwe planning wordt. Van Ark en Koolmees kunnen nog niet zeggen of ze dezelfde ambitie hebben als Jorritsma en Ollongren om voor de zomer een regeerakkoord te hebben. “We gaan eerst de verkenningsronde afmaken”, aldus Koolmees.

Notitie lekte uit toen Ollongren halsoverkop vertrok

Aanvankelijk stonden donderdag gesprekken tussen Ollongren en Jorritsma en partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) op het programma. Dat werd op het laatste moment afgeblazen omdat Ollongren positief op corona testte.

Toen zij vanuit het Tweede Kamergebouw halsoverkop weer naar huis vertrok, werd de inmiddels beruchte foto van haar met het document gemaakt.

Tussen de aantekeningen stond onder meer een notitie over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: “Positie Omtzigt, functie elders.” Ook werd de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra besproken. Daarnaast was in de aantekeningen te lezen dat “linkse partijen elkaar niet echt vasthouden”.

Naar aanleiding van de uitgelekte notitie zei Hoekstra dat het vertrouwen in de formatie is geschaad. “Het is aan de nieuwe verkenners om dat vertrouwen te herstellen.”

Uit gesprekken met de nieuwe lijsttrekkers concludeerde Arib donderdag dat de nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees kunnen rekenen op breed draagvlak in de Tweede Kamer.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Trending