Connect with us

Uncategorized

Nieuw-Zeelandse olympiërs krijgen voorrang bij coronavaccinatie | NU

Published

onNieuw-Zeelandse sporters die komende zomer meedoen aan de Olympische of de Paralympische Spelen worden voor vertrek naar Tokio gevaccineerd tegen COVID-19. Volgens de regering verdienen olympiërs voorrang omdat ze meedoen aan een evenement van nationaal belang.

Niet alleen atleten die meedoen aan de Spelen, zoals Jumbo-Visma-renner George Bennett, krijgen voorrang; zo wordt ook het Nieuw-Zeelandse cricketteam gevaccineerd voor het in juni in het Verenigd Koninkrijk tegen India speelt in de finale van het ICC World Test Championship.

“Het gaat om evenementen waarbij de belangen van het land worden vertegenwoordigd”, zegt minister Chris Hipkins. “Het spreekt voor zich dat olympiërs en sportploegen die naar een belangrijk toernooi gaan aan die criteria voldoen. De sporters zullen wel zelf een aanvraag moeten doen om gevaccineerd te worden.”

Nieuw-Zeeland is, mede door de geografische ligging, een van de succesvolste landen wat betreft de bestrijding van het coronavirus. Het dunbevolkte eiland is vorige week begonnen met de tweede vaccinatieronde voor specifieke groepen.

Nederlanders waarschijnlijk ook gevaccineerd voor Spelen

Secretaris-generaal Kereyn Smith van het Nieuw-Zeelands olympisch comité lobbyde al enige tijd voor het vaccineren van olympiërs voor de start van de Spelen. “Dit is een zeer positieve en belangrijke stap met het oog op de veiligheid van onze atleten”, aldus Smith bij Radio New Zealand.

De ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland zijn in lijn met de oproep van het internationaal olympisch comité (IOC) eind januari. Het IOC wil dat atleten zich zo snel mogelijk laten vaccineren zodra vaccins in hun thuisland voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF sprak eerder deze maand de verwachting uit dat ook de Nederlandse olympiërs ruim voor de start van de Spelen in Tokio gevaccineerd kunnen worden. “Mocht het spannend worden, dan zullen wij met de overheid in gesprek gaan en bespreken wat er mogelijk is”, aldus Hendriks.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Jeffree Star samen met een vriend gewond geraakt bij auto-ongeluk | NU

Published

on

By


Make-upartiest en YouTuber Jeffree Star is vrijdag gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Star zat samen met een vriend in een auto die over de kop sloeg, wordt op zijn Twitter gemeld.

“Een paar uur geleden zijn Jeffree en Daniel (Lucas, red.) bij een ernstig auto-ongeluk drie keer over de kop gevlogen nadat ze over ijzel heen reden”, valt te lezen. “We zullen een update geven als de dokter meer informatie heeft. We zijn dankbaar dat ze allebei nog in leven zijn.”

Bij de post is een foto te zien waarop de twee in een ziekenhuis zijn. Star ligt op een bed met een brace om zijn hals. Het ongeluk vond plaats in Casper in de staat Wyoming, bevestigt de plaatselijke Highway Patrol.

De 35-jarige make-upartiest besloot vorig jaar van Californië naar Wyoming te verhuizen om daar aan zijn autobiografie te werken.
Continue Reading

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Trending