Connect with us

Uncategorized

Miljoenen kiezers brengen vandaag stem uit, eerste bureau geopend in Nijmegen | NU

Published

on


Miljoenen Nederlanders brengen woensdag hun stem uit op de laatste dag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Om 5.15 uur werd het eerste stembureau geopend op het Centraal Station van Nijmegen. In totaal kunnen de circa 13,2 miljoen stemgerechtigden terecht bij ruim 8.800 stemlocaties. De meeste locaties zijn geopend tussen 7.30 en 21.00 uur.

Net als bij de vorige verkiezingen openen ook dit jaar stembureaus op bijzondere locaties. Zo kunnen mensen terecht in Het Concertgebouw in Amsterdam en de Eerste Kamer in Den Haag. Om 7.30 uur opent in het Overijsselse Marle traditiegetrouw het kleinste stembureau. Mensen kunnen verder terecht bij zo’n veertig NS-stations.

Vanwege het coronavirus konden mensen al sinds maandag hun stem uitbrengen bij zo’n zestienhonderd stemlokalen. Op die manier hoopte de regering om de verwachte drukte te spreiden.

Voor alle stembureaus gelden speciale maatregelen om de kans op een coronabesmetting zo klein mogelijk te houden. Zo worden in het stemlokaal potloden, stemhokjes, tafels, en andere voorwerpen geregeld schoongemaakt. In sommige gemeenten krijgen alle kiezers een eigen rood potlood dat ze daarna mee naar huis mogen nemen.

De avondklok tussen 21.00 en 4.30 uur blijft woensdag overigens van kracht. Er geldt wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of die helpen bij de verkiezingen.

Lijsttrekkers brengen stem uit

De meeste lijsttrekkers zullen in de loop van woensdagochtend hun stem uitbrengen. Om 7.45 uur zal D66-leider Sigrid Kaag als eerste lijsttrekker haar stem uitbrengen in Den Haag. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) doet dit om 9.30 uur.

Dit jaar doen er 37 partijen mee aan de verkiezingen, een naoorlogs record. Alleen in 1922 deden meer partijen mee: 53. Kiezers kunnen woensdag kiezen uit 1.579 kandidaten, een forse stijging in vergelijking met 2017, toen 1.116 mensen kandidaat stonden.

In Nijmegen werden dinsdag al de briefstemmen gecontroleerd op geldigheid. (Foto: ANP)


In Nijmegen werden dinsdag al de briefstemmen gecontroleerd op geldigheid. (Foto: ANP)

In Nijmegen werden dinsdag al de briefstemmen gecontroleerd op geldigheid. (Foto: ANP)

Foto: ANP

Poststemmen worden geteld

Vanwege het coronavirus mochten zeventigplussers dit jaar hun stem via de post uitbrengen. Ongeveer 2,4 miljoen kiesgerechtigden kwamen daarvoor in aanmerking. Vanaf woensdag 7.30 uur worden de briefstemmen van 15 en 16 maart geteld. De tellingen vinden plaats in aparte briefstembureaus op één of meerdere locaties binnen gemeenten.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) paste dinsdag de procedure van de briefstemmen aan, nadat meerdere gemeenten hadden geconstateerd dat er veel problemen met poststemmen waren. Onder meer de Noord-Brabantse gemeente Bernheze ontving enveloppen met daarin zowel een stempas als een stembiljet. Daardoor was zo’n 8,5 procent van de ingediende poststemmen ongeldig.

Op stembureaus mogen straks de enveloppen worden geopend om te controleren of er een stempas in zit. Als de stempas er inderdaad in zit en geldig is, mag de geopende envelop in de stembus worden gedaan zonder dat de medewerker van het stembureau het stembiljet inziet.

Volg de hele dag de laatste ontwikkelingen op NU.nl in ons verkiezingsliveblog.

We helpen je graag bij het maken van je keuze.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Supermarkt aan de Nieuwe Binnenweg overvallen, dader nog spoorloos | NU

Published

on

ByEen man heeft dinsdagmiddag iets voor 15 uur een Coop-filliaal aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam overvallen. Niemand raakte gewond.

Hij had een vuurwapen bij zich en bedreigde daarmee het winkelpersoneel. De politie kreeg om 14.50 uur een melding binnen over de gewapende overval op de supermarkt.

De dader ging er na de overval te voet vandoor met een onbekend geldbedrag. De politie is een zoekactie naar hem gestart. Getuigen worden verzocht contact op te nemen.


Continue Reading

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Trending