Connect with us

Uncategorized

Meer dan de helft van Nederlandse gezinnen kocht vegavlees in 2020 | NU

Published

onHet afgelopen jaar legde meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen een stukje namaakvlees op het bord. In 2017 was dat nog maar een derde. Al betekent dat niet dat er minder echt vlees wordt verkocht, blijkt uit cijfers die NU.nl opvroeg bij marktonderzoeker GfK.

Vegavlees, zoals de burgers van Beyond Meat of de worsten van De Vegetarische Slager, is aan een flinke opmars bezig in ons land. In 2020 kocht al meer dan de helft van de Nederlanders een keer een vleesvervanger. Vooral jongeren zijn erg enthousiast over het nepvlees, gepensioneerden blijven wat conservatiever.

“Het is duidelijk dat mensen op zoek zijn naar een duurzamer dieet”, zegt Stacy Pyett, die onderzoek doet naar proteïnen aan de universiteit van Wageningen. “Het is nog steeds een redelijk nicheproduct, maar steeds meer bedrijven wagen zich op de markt en er begint concurrentie te komen in de markt.”

Dat is ook te zien in ons uitgavenpatroon. In 2020 gaven we 189 miljoen euro uit aan vleesvervangers, 32 procent meer dan een jaar eerder, verzamelde het onderzoeksinstituut IRI Nederland bij supermarkten. Het aandeel van vegavlees in de volledige vleesmarkt kwam vorig jaar uit op 6,2 procent.

Vlees blijft scoren

Belangrijk om aan te stippen is wel dat de verkoop van vlees niet even hard onderuitgaat. “Het laatste jaar werd er zelfs meer vlees verkocht dan een jaar eerder, maar dat is vooral een gevolg van de coronacrisis. Doordat de horeca gesloten was, kochten we meer en duurder vlees in de supermarkt”, legt Norman Buysse van GfK Nederland uit. “Maar op lange termijn blijft de vleesverkoop stabiel. De stijging van vegavlees gaat dus niet ten koste van traditioneel vlees.”

Dat doet vermoeden dat de meeste mensen niet volledig overschakelen op vegavlees, maar het één of twee dagen per week eten. “Dat is nog steeds niet ontzettend veel, maar de markt voor vegavlees groeit in Nederland wel met 6 procent per jaar”, zegt Pyett. “En die groei zal zich zeker doorzetten als het nog beter, goedkoper en smakelijker wordt.”

Onderzoek naar namaaksteak

Ook Buysse benadrukt dat innovatie en onderzoek de sleutel is naar groei. Aan de universiteit van Wageningen wordt onder meer onderzocht of het mogelijk is om namaaksteak te maken met bijvoorbeeld soja. “We hebben ondertussen al een structuur kunnen creëren die bijna exact op die van een steak lijkt en ook de smaak zit redelijk goed, maar er is nog wat werk aan de sappigheid van de steak”, vertelt Pyett.

Verder bekijkt de universiteit of het mogelijk is om proteïnen te zoeken in andere groenten die we dichter bij huis vinden, zoals erwten, raapzaad en zelfs suikerbieten. Dat zou ons minder afhankelijk moeten maken van import en zou de productie van namaakvlees nog meer moeten opdrijven.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Uncategorized

BN’ers krijgen make-over tot dragqueen in eenmalige spelshow Carlo Boszhard | NU

Published

on

ByIn het nieuwe spelprogramma Make Up Your Mind worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot dragqueen. Een panel onder leiding van Carlo Boszhard moet raden welke mannen er schuilgaan achter de alter ego’s, meldt RTL in een persbericht.

Teamcaptains Fred van Leer en Nikkie de Jager strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk BN’ers te raden. Daarbij worden ze ondersteund door Edsilia Rombley en Ruben Nicolai.

De zeven dragqueens moeten na een intensieve training onder meer laten zien hoe ze over een catwalk kunnen lopen en kunnen playbacken om zo indruk te maken op de vakjury.

De vakjury, bestaande uit professionele dragqueens onder leiding van Drag Race Holland-winnares Envy Peru, zal per ronde iemand naar huis sturen. Het panel krijgt voor de kandidaat vertrekt de kans om te raden wie het is.

Make Up Your Mind is zaterdag 15 mei eenmalig om 21.30 uur op RTL 4 te zien.


Continue Reading

Trending