Connect with us

Uncategorized

Kabinet hoopt met toegangstesten meer fans toe te laten bij EK in Amsterdam | NU

Published

on


Om zoveel mogelijk toeschouwers toe te kunnen laten bij de EK-wedstrijden in Amsterdam van komende zomer is het demissionaire kabinet bereid om toegangstesten in te zetten. Dat bleek dinsdag uit de coronapersconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

De UEFA stelt de aanwezigheid van publiek niet als keiharde voorwaarde voor de twaalf beoogde gaststeden, waaronder Amsterdam. Wel behoudt de Europese bond zich het recht voor om wedstrijden naar andere landen te verplaatsen, indien het te weinig ziet in een ingediend plan.

De KNVB zal net als de andere elf gastlanden op 7 april een plan A en plan B moeten indienen bij de UEFA voor het toelaten van toeschouwers. Op 20 april neemt de UEFA vervolgens een besluit over de definitieve gastlanden van het EK.

“Mijn collega Tamara van Ark (minister van Sport, red.) is volop in gesprek met de KNVB over het EK”, zei De Jonge. “Het EK is in juni, we kijken wat we tegen die tijd weer mogelijk kunnen maken.”

Minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van dinsdag.


Minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van dinsdag.

Minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van dinsdag.

Foto: Pro Shots

Regering hoopt op zoveel mogelijk fans in stadion

De persconferentie begon met de mededeling dat de huidige coronamaatregelen wegens op oplopende cijfers van kracht blijven tot en met 20 april. Daardoor zullen wedstrijden in het betaald voetbal ook de komende weken zonder publiek gespeeld worden.

“Het EK is een evenement in de toekomst, dat vindt plaats in een epidemiologisch gesternte dat beter is dan het huidige”, zei De Jonge. “Je hoopt dat er met publiek gespeeld kan worden, met zoveel mogelijk mensen in het stadion.”

De minister noemde geen aantallen van toeschouwers. Wel zei De Jonge: “Met toegangstesten kun je mogelijk meer mensen het stadion in laten dan we anders verantwoord zouden achten.” Met zo’n toegangstest kunnen mensen die gevaccineerd zijn, negatief getest hebben of wegens een recente besmetting immuun zijn, via een app aantonen dat ze niet besmettelijk zijn.

Toernooidirecteur Gijs de Jong van de EK-duels in Amsterdam sprak eerder van een ondergrens van vijftienduizend toeschouwers. “De mededeling van het kabinet is een hoopvol signaal”, zei De Jong dinsdag. “Dit is een bevestiging van de goede gesprekken die we met het kabinet hebben.”

Bij twee wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie werd er onlangs al getest met ruim duizend toeschouwers.


Bij twee wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie werd er onlangs al getest met ruim duizend toeschouwers.

Bij twee wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie werd er onlangs al getest met ruim duizend toeschouwers.

Foto: Pro Shots

Fieldlab-test bij Oranje-Letland heeft geen invloed

Zondag wordt er een Fieldlab-test bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en Letland gehouden, waarbij vijfduizend toeschouwers welkom zijn. De KNVB benadrukt dat die test losstaat van het plan dat het bij de UEFA moet indienen.

Eerder werd er door Fieldlab al getest met ruim duizend toeschouwers bij wedstrijden van NEC en Almere City in de Keuken Kampioen Divisie. De resultaten en aanbevelingen daarvan zullen volgende week aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden aangeboden.

“Het ministerie heeft de mogelijkheid om dan te vragen om een OMT-advies, waarna het kabinet een besluit kan nemen”, legt Dimitri Bonthuis van Fieldlab uit. “Dat hele politieke proces neemt naar verwachting vier weken in beslag.”

Ook voor de Fieldlab-test bij Nederland-Letland zal het zo’n drie weken duren voordat Fieldlab zijn analyses heeft verricht, waarna de overheid ook weer enkele weken nodig zal hebben om de bevindingen te wegen. De test in de ArenA zal daarom geen invloed hebben op het plan dat de KNVB op 7 april moet aanleveren.

Eerste EK-duel in Amsterdam op 13 juni

“De UEFA-deadline heeft überhaupt geen invloed op ons programma”, vertelt Bonthuis. “Wij zijn op wetenschappelijke basis aan het onderzoeken hoe we evenementen in verschillende sectoren weer verantwoord kunnen opstarten en dat doen we zorgvuldig. Het is een mooie toevalligheid dat we nu bij een interland van Oranje gaan testen, meer niet.”

In Amsterdam moeten de groepsduels van Oranje tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni), evenals een achtste finale op 26 juni.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Jeffree Star samen met een vriend gewond geraakt bij auto-ongeluk | NU

Published

on

By


Make-upartiest en YouTuber Jeffree Star is vrijdag gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Star zat samen met een vriend in een auto die over de kop sloeg, wordt op zijn Twitter gemeld.

“Een paar uur geleden zijn Jeffree en Daniel (Lucas, red.) bij een ernstig auto-ongeluk drie keer over de kop gevlogen nadat ze over ijzel heen reden”, valt te lezen. “We zullen een update geven als de dokter meer informatie heeft. We zijn dankbaar dat ze allebei nog in leven zijn.”

Bij de post is een foto te zien waarop de twee in een ziekenhuis zijn. Star ligt op een bed met een brace om zijn hals. Het ongeluk vond plaats in Casper in de staat Wyoming, bevestigt de plaatselijke Highway Patrol.

De 35-jarige make-upartiest besloot vorig jaar van Californië naar Wyoming te verhuizen om daar aan zijn autobiografie te werken.
Continue Reading

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Trending