Goedenavond en welkom in dit liveblog. Wij (Mitch Marinus en Sam Blom) houden je hier op de hoogte van de openingswedstrijd van Jong Oranje op het EK onder 21. Veel plezier!

  • EK onder 21
  • Groepsduel
  • LIVE:
  • Jong Roemenië-Jong Oranje 0-0

een paar seconden geleden

15′ In het eerste kwartier heeft Jong Oranje bijna continu de bal. Buiten de mogelijkheid voor De Wit uit een hoekschop heeft de ploeg van Van de Looi echter nog geen mogelijkheden bij elkaar gevoetbald. Aan de andere kant doken de Roemenen al twee keer gevaarlijk op.

een paar seconden geleden

10′ Opnieuw is het Matan die ver mag komen, maar nu blokt Jordan Teze het schot. De afvallende bal wordt vervolgens hoog over geschoten door Olimpiu Morutan. Zo is Roemenië toch al twee keer redelijk gevaarlijk geweest in de eerste tien minuten.

een paar seconden geleden

8′ Daar was bijna de openingstreffer voor Jong Oranje! Na een goede loopactie kopt Dani de Wit net naast uit een corner van Justin Kluivert.

een paar seconden geleden

Erwin van de Looi ziet dat zijn ploeg goed uit de startblokken is geschoten. De ploeg heeft het initiatief in handen in het duel met Roemenië.

een paar seconden geleden

4′ De eerste mogelijkheid is voor de Roemenen. Aanvoerder Koopmeiners lijdt balverlies op het middenveld en dat wordt bijna afgestraft door Alexandru Matan. Zijn poging gaat echter rakelings naast.

een paar seconden geleden

3′ In de eerste drie minuten raken de Roemenen de bal nauwelijks aan. Jong Oranje speelt de bal in een hoog tempo rond, maar het gaat mis bij een voorzet van Teun Koopmeiners.

een paar seconden geleden

1′ Aftrap! Jong Oranje is begonnen aan het EK! Kan de ploeg meteen openen met een driepunter tegen Roemenië?

een paar seconden geleden

Nog vijf minuten tot de aftrap. Het is nu tijd voor de volksliederen.

een paar seconden geleden

Van de Looi: “We nemen nog geen risico met Botman”
Bondscoach Erwin van de Looi geeft bij de NOS uitleg over zijn opstelling, om onder andere Sven Botman op de bank te zetten. “Hij is afgelopen zondag uitgevallen bij Lille. Hij is fit, maar daar nemen we nog geen risico mee. Drie wedstrijden in een paar dagen zou teveel kunnen zijn.”

Van de Looi kiest op het middenveld voor Ludovit Reis naast Teun Koopmeiners. “Ludovit heeft veel gespeeld in Jong Oranje en de combinatie met Koopmeiners is een goede. Hij heeft ook kwaliteiten die weinig spelers hebben, goed in de tweede bal, kan een aanjager zijn.”

een paar seconden geleden

In 2006 en 2007 was Jong Oranje succesvoller op het EK. In beide jaren werd Nederland toen Europees kampioen onder leiding van Foppe de Haan.

een paar seconden geleden

De Bozsik Aréna in Boedapest is vanavond het decor voor de openingswedstrijd van Jong Oranje op het EK 2021. Kunnen de Nederlandse talenten een vliegende start maken op het EK? Nog twintig minuten tot de aftrap.

een paar seconden geleden

In 2013 deed Jong Oranje voor het laatst mee aan het EK. Het elftal van toenmalig bondscoach Cor Pot werd toen in de halve finale uitgeschakeld door Italië. Onder andere Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay stonden toen in de basis.

een paar seconden geleden

De kwalificatiereeks van Jong Oranje ging van een leien dakje. De ploeg eindigde bovenaan in de kwalificatiepoule en plaatste zich zo zonder problemen voor het EK. Van de tien wedstrijden werden er negen gewonnen. Alleen de laatste wedstrijd tegen Portugal werd verloren (2-1), maar toen was Jong Oranje al zeker van het EK. In de tien kwalificatiewedstrijden scoorde het elftal maar liefst 46 keer, terwijl het slechts vijf doelpunten hoefde te incasseren. 
Kaj Sierhuis scoorde acht keer in de kwalificatiecampagne, maar is voor de groepsfase van het EK thuisgelaten door Van de Looi. Brian Brobbey kreeg de voorkeur in de selectie als tweede spits achter Myron Boadu.

een paar seconden geleden

Opstelling! De elf namen van de Roemenen, die geleid worden door oud-topspits Adrian Mutu, links op de foto.

Opstelling Jong Roemenië: Vlad; Harut, Ciobotaríu, Pascanu; Boboc, Olaru, Marin, Ciobanu, Morutan; Ganea, Matan

een paar seconden geleden

Opstelling! Zoals bondscoach Erwin van de Looi gisteren al bekend maakte, krijgt Kjell Scherpen onder de lat de voorkeur boven Justin Bijlow en Maarten Paes. Op het middenveld speelt Ludovit Reis naast aanvoerder Teun Koopmeiners, terwijl Noa Lang, Justin Kluivert en Myron Boadu de aanval vormen.

Opstelling Jong Oranje: Scherpen; Zeefuik, Schuurs, Teze, Bakker; Koopmeiners, Reis, De Wit; Kluivert, Boadu, Lang.

een paar seconden geleden

Het EK onder 21 kent dit jaar een bijzonder verloop. Deze en volgende week wordt de poulefase afgewerkt, waarbij de twee beste landen uit elke poules zich plaatsen voor de knock-outfase. Die worden echter pas eind mei en begin juni, na het seizoen afgewerkt. Er plaatsen zich in totaal acht landen voor de knock-outfase, die dus zal beginnen met de kwartfinales.

een paar seconden geleden

Jong Oranje begint vanavond aan het EK onder 21, dat in Hongarije en Slovenië plaatsvindt. In de Bozsik Aréna in Boedapest is Jong Roemenië de tegenstander. Het is de eerste poulewedstrijd voor de ploeg van Erwin van der Looi in poule A, waarin verder Duitsland en Hongarije uitkomen.