Goedenavond en welkom in dit liveblog. Wij (Mitch Marinus en Sam Blom) houden je hier op de hoogte van de openingswedstrijd van Jong Oranje op het EK onder 21. Veel plezier!

  • EK onder 21
  • Groepsduel
  • LIVE:
  • Jong Roemenië-Jong Oranje 1-1

een paar seconden geleden

46′ Jong Oranje heeft afgetrapt voor de tweede helft. Kan de ploeg van Erwin van de Looi de wedstrijd na rust naar zich toetrekken?

een paar seconden geleden

Dit zijn de belangrijkste statistieken van de eerste helft:

  • Jong Roemenië-Jong Oranje
  • Stand: 1-1
  • Schoten: 6-9
  • Schoten op doel: 1-3
  • Balbezit: 26 procent-74 procent

een paar seconden geleden

Rust! Perr Schuurs zette Jong Oranje na een kwartiertje op voorsprong uit een hoekschop, maar een paar minuten later werd het alweer gelijk door een prachtige vrije trap van Andrei Ciobanu. Ondanks het vele balbezit voor Jong Oranje waren dat zo’n beetje de enige enerverende momenten van de eerste helft, die dus besloten wordt met een 1-1-tussenstand.

een paar seconden geleden

45′ Er komt één minuut aan extra tijd bij in de eerste helft. Jong Oranje krijgt nog een vrije trap.

een paar seconden geleden

44′ Nog een paar minuten tot de rust in Boedapest. Kan Jong Oranje vlak voor de thee nog toeslaan?

een paar seconden geleden

40′ Koopmeiners legt klaar voor Justin Kluivert, maar die schiet de bal bijna het stadion uit.

een paar seconden geleden

39′ Mitchel Bakker neemt de bal schitterend mee en wordt net buiten het strafschopgebied onderuitgehaald. Vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied voor Jong Oranje.

een paar seconden geleden

De twee doelpuntenmakers tot nu toe in één beeld gevangen: Perr Schuurs namens Jong Oranje en Andrei Ciobanu namens Jong Roemenië.

een paar seconden geleden

36′ Wederom is Dani de Wit gevaarlijk. De voorzet komt weer van rechts, van rechtsback Zeefuik, die vaak veel ruimte heeft. De kopbal van De Wit is geen probleem voor doelman Vlad.

een paar seconden geleden

31′ Kluivert geeft een strake voorzet op De Wit, die ruim naast kopt. Het was ook een lastige bal om richting mee te geven. Jong Oranje domineert, maar heeft keeper Andrei Vlad nog weinig kunnen verontrusten.

een paar seconden geleden

28′ Als Jong Oranje er doorheen wil komen, zal dat moeten gebeuren via de zijkanten. De Roemenen bouwen het centrum helemaal dicht. De aanvallen gaan voorlopig voornamelijk over de rechterkant, waar Zeefuik staat.

een paar seconden geleden

Ook Noa Lang, die zich opofferde als zogenaamde muurligger, kon niet voorkomen dat de vrije trap van Andrei Ciobanu geweldig tegen de touwen ging.

een paar seconden geleden

De gelijkmaker van Jong Roemenië was prachtig en werd vervolgens ook gevierd alsof de winst van het toernooi al binnen was.

een paar seconden geleden

23′ De twee treffers kort achter elkaar hebben weinig veranderd aan het spelbeeld. De bal is voor Jong Oranje, terwijl de Roemenen inzakken en loeren op countermogelijkheden.

een paar seconden geleden

21′ Jong Oranje gaat meteen weer op zoek naar de voorsprong en Justin Kluivert krijgt daartoe ook de kans. Hij raakt de bal echter niet lekker en ziet de bal via een Roemeen naast verdwijnen.

een paar seconden geleden

20′ GOAL Jong Roemenië! 1-1

De gelijkmaker komt uit het niets, maar is wel om door een ringetje te halen. Andrei Ciobanu schiet een vrije bal schitterend in de kruising.

een paar seconden geleden

Perr Schuurs is niet iemand die bovenop het lijstje van mogelijke makers van het openingsdoelpunt stond. Hij scoorde dit seizoen voor Ajax pas één keer.

een paar seconden geleden

18′ Op basis van het veldspel is het een volkomen verdiende voorsprong voor Jong Oranje, dat bijna continu de bal heeft. De openingstreffer kan mogelijk wel een bevrijdende werking hebben, want veel kansen had de ploeg nog niet gecreëerd.

een paar seconden geleden

16′ GOAL Jong Oranje! 0-1

Het eerste gevaar kwam al uit een hoekschop van Justin Kluivert en dat is ook hoe Jong Oranje aan de openingstreffer komt. Perr Schuurs kopt knap binnen in de verre hoek.

een paar seconden geleden

15′ In het eerste kwartier heeft Jong Oranje bijna continu de bal. Buiten de mogelijkheid voor De Wit uit een hoekschop heeft de ploeg van Van de Looi echter nog geen kansen bij elkaar gevoetbald. Aan de andere kant doken de Roemenen al twee keer gevaarlijk op.

een paar seconden geleden

10′ Opnieuw is het Matan die ver mag komen, maar nu blokt Jordan Teze het schot. De afvallende bal wordt vervolgens hoog over geschoten door Olimpiu Morutan. Zo is Roemenië toch al twee keer redelijk gevaarlijk geweest in de eerste tien minuten.

een paar seconden geleden

8′ Daar was bijna de openingstreffer voor Jong Oranje! Na een goede loopactie kopt Dani de Wit net naast uit een corner van Justin Kluivert.

een paar seconden geleden

Erwin van de Looi ziet dat zijn ploeg goed uit de startblokken is geschoten. De ploeg heeft het initiatief in handen in het duel met Roemenië.

een paar seconden geleden

4′ De eerste mogelijkheid is voor de Roemenen. Aanvoerder Koopmeiners lijdt balverlies op het middenveld en dat wordt bijna afgestraft door Alexandru Matan. Zijn poging gaat echter rakelings naast.

een paar seconden geleden

3′ In de eerste drie minuten raken de Roemenen de bal nauwelijks aan. Jong Oranje speelt de bal in een hoog tempo rond, maar het gaat mis bij een voorzet van Teun Koopmeiners.

een paar seconden geleden

1′ Aftrap! Jong Oranje is begonnen aan het EK! Kan de ploeg meteen openen met een driepunter tegen Roemenië?

een paar seconden geleden

Nog vijf minuten tot de aftrap. Het is nu tijd voor de volksliederen.

een paar seconden geleden

Van de Looi: ‘We nemen nog geen risico met Botman’
Bondscoach Erwin van de Looi geeft bij de NOS uitleg over zijn opstelling, om onder anderen Sven Botman op de bank te zetten. “Hij is afgelopen zondag uitgevallen bij Lille. Hij is fit, maar daar nemen we nog geen risico mee. Drie wedstrijden in een paar dagen zou te veel kunnen zijn.”

Van de Looi kiest op het middenveld voor Ludovit Reis naast Teun Koopmeiners. “Ludovit heeft veel gespeeld in Jong Oranje en de combinatie met Koopmeiners is een goede. Hij heeft ook kwaliteiten die weinig spelers hebben: goed in de tweede bal en kan een aanjager zijn.”

een paar seconden geleden

In 2006 en 2007 was Jong Oranje succesvoller op het EK. In beide jaren werd Nederland toen Europees kampioen onder leiding van Foppe de Haan.

een paar seconden geleden

De Bozsik Aréna in Boedapest is vanavond het decor voor de openingswedstrijd van Jong Oranje op het EK 2021. Kunnen de Nederlandse talenten een vliegende start maken op het EK? Nog twintig minuten tot de aftrap.

een paar seconden geleden

In 2013 deed Jong Oranje voor het laatst mee aan het EK. Het elftal van toenmalig bondscoach Cor Pot werd toen in de halve finale uitgeschakeld door Italië. Onder anderen Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay stonden toen in de basis.

een paar seconden geleden

De kwalificatiereeks van Jong Oranje ging van een leien dakje. De ploeg eindigde bovenaan in de kwalificatiepoule en plaatste zich zo zonder problemen voor het EK. Van de tien wedstrijden werden er negen gewonnen. Alleen de laatste wedstrijd tegen Portugal werd verloren (2-1), maar toen was Jong Oranje al zeker van het EK. In de tien kwalificatiewedstrijden scoorde het elftal maar liefst 46 keer, terwijl het slechts vijf doelpunten hoefde te incasseren. Kaj Sierhuis scoorde acht keer in de kwalificatiecampagne, maar is voor de groepsfase van het EK thuisgelaten door Van de Looi. Brian Brobbey kreeg de voorkeur voor de positie van tweede spits achter Myron Boadu.

een paar seconden geleden

Opstelling! De elf namen van de Roemenen, die geleid worden door oud-topspits Adrian Mutu, links op de foto.

Opstelling Jong Roemenië: Vlad; Harut, Ciobotariu, Pascanu; Boboc, Olaru, Marin, Ciobanu, Morutan; Ganea, Matan

een paar seconden geleden

Opstelling! Zoals bondscoach Erwin van de Looi gisteren al bekendmaakte, krijgt Kjell Scherpen onder de lat de voorkeur boven Justin Bijlow en Maarten Paes. Op het middenveld speelt Ludovit Reis naast aanvoerder Teun Koopmeiners, terwijl Noa Lang, Justin Kluivert en Myron Boadu de aanval vormen.

Opstelling Jong Oranje: Scherpen; Zeefuik, Schuurs, Teze, Bakker; Koopmeiners, Reis, De Wit; Kluivert, Boadu, Lang.

een paar seconden geleden

Het EK onder 21 kent dit jaar een bijzonder verloop. Deze en volgende week wordt de poulefase afgewerkt, waarbij de twee beste landen uit elke poule zich voor de knock-outfase plaatsen. Die worden echter pas eind mei en begin juni, na het seizoen afgewerkt. Er plaatsen zich in totaal acht landen voor de knock-outfase, die dus zal beginnen met de kwartfinales.

een paar seconden geleden

Jong Oranje begint vanavond aan het EK onder 21, dat in Hongarije en Slovenië plaatsvindt. In de Bozsik Aréna in Boedapest is Jong Roemenië de tegenstander. Het is de eerste poulewedstrijd voor de ploeg van bondscoach Erwin van der Looi in poule A, waarin verder Duitsland en Hongarije uitkomen.