Connect with us

Uncategorized

Hoe de coronacrisis bestaande verschillen uitvergroot | NU

Published

onWoensdag was het Wereldgezondheidsdag. Gezondheidsorganisatie WHO roept op de wereld gezonder en eerlijker te maken voor iedereen. COVID-19 vergroot gezondheidsongelijkheid, ook in Nederland. Vooral bij bepaalde groepen is het fysieke en mentale welzijn verslechterd.

“De coronacrisis vergroot bestaande verschillen”, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). “We kunnen straks allemaal met coronakilo’s uit de crisis komen. Maar je zult zien: die zijn niet gelijk verdeeld. En het verlies van banen is ook niet gelijk verdeeld.”

Ook wordt duidelijk welke groepen kwetsbaar zijn, ziet Laura Shields-Zeeman, hoofd mentale gezondheid en preventie bij het Trimbos-instituut. “In een recent SCP-rapport zie je dat vooral bij bepaalde groepen in kwetsbare situaties het fysieke en mentale welzijn is verslechterd, zoals jongvolwassenen, ouderen, lager opgeleiden, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en zzp’ers met onzekere werkomstandigheden.”

Het verhaal achter de gemiddelden

We leven in een welvarend land met innovatieve zorg en relatief veel gezonde burgers. Hoe groot kunnen de gezondheidsverschillen dan zijn? Voor het antwoord op die vraag moeten we kijken naar het verhaal achter de gemiddelden.

“We hebben een van de beste gezondheidsstelsels. Toch weten veel mensen de weg daarin niet goed te vinden”, zegt Bussemaker. Je kunt dan wel gemiddeld redelijk gezonde burgers hebben, maar in steden zoals Den Haag en Rotterdam zijn qua gezondheid de verschillen tussen buurten groot. “Dat geldt bijvoorbeeld voor het aantal jaren dat mensen leven en de jaren waarin mensen in een goede gezondheid leven.”

Vaak is er sprake van een negatieve spiraal

Denk eens aan de stress die het oplevert als je problematische schulden hebt. Of aan een stel dat door de pandemie voortdurend samen in een klein huisje zit, waardoor huiselijk geweld dreigt. Of aan de leerling die in de kantine gezond eten kan krijgen, maar ook wordt verleid door de snackbars in de buurt van school.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die laten zien welke factoren onze psychische en fysieke gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Vaak is er ook sprake van een negatieve spiraal, zegt Shields-Zeeman.

“Mentale gezondheidsproblemen kunnen sociale klachten verergeren.”

Laura Shields-Zeeman, Trimbos-instituut

“Je ziet bijvoorbeeld dat onzekerheid over werk en inkomsten zorgt voor stress, mentale klachten en slaapproblemen. Andersom zie je ook dat mentale gezondheidsproblemen sociale klachten kunnen verergeren.”

‘Je kunt beter stress wegnemen’

De pandemie bevestigt eigenlijk wat we al langer weten: de een wordt meer door gezondheidsproblemen getroffen dan de ander. Beleidsmakers hebben zich lang gericht op het individu en gedragsverandering, vertelt Bussemaker. “En dat is best succesvol geweest, kijk naar roken. Maar je ziet ook dat het aantal stoppers bij hoogopgeleiden veel groter is dan bij laagopgeleiden.”

“Mensen die stress ervaren, hebben wel iets anders aan hun hoofd dan een gezonde maaltijd.”

Jet Bussemaker, voorzitter RVS

Ook lag de focus te veel op informatie geven. “Als mensen meer kennis zouden hebben van hoe slecht dingen zijn, zouden ze hun gedrag wel veranderen. Maar mensen die veel problemen en stress ervaren, hebben wel iets anders aan hun hoofd dan ‘s avonds een gezonde maaltijd op tafel. Je kunt beter ingaan op het ontnemen van die stress. Dat is een kwestie van een lange adem.”

Tijd voor actie

Over een nieuwe, brede aanpak van gezondheidsverschillen bracht de RVS woensdag advies uit. Preventie moet weer een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld door een gezondere leefomgeving te creëren. “We pleiten nu voor een gebiedsgerichte aanpak en voor het doorvoeren van concrete maatregelen, zoals een suikertaks”, zegt Bussemaker. “Er wordt snel gezegd dat je aan de individuele vrijheid van burgers raakt. Maar dat moet je afwegen tegen wat het betekent dat jongeren hun eigen wieg niet kiezen.”

“Om gezondheid te bevorderen, heb je de hele samenleving nodig.”

Jet Bussemaker, voorzitter RVS

Gezondheidsproblemen moet je gericht aanpakken in regio’s en wijken waar problemen zich opstapelen. “Dus niet één algemeen plan voor Den Haag, maar iets meer focus op Zuidwest dan Benoordenhout.” En misschien wel het belangrijkste: “Om gezondheid te bevorderen, heb je de hele samenleving nodig. Daarvoor moet je ook buiten de zorg kijken.”

Samen sterker

Volgens Shields-Zeeman is het belangrijk om te investeren in zingeving voor mensen met een achterstandspositie. “Een mooie interventie is bijvoorbeeld Individual Placement and Support (IPS). Daarbij help je iemand met psychische problemen om zinvol werk te vinden.”

Ook pleit Shields-Zeeman voor een betere samenwerking tussen beleidsdomeinen en zorgdomeinen, bijvoorbeeld tussen de eerstelijnszorg en het sociaal domein (onderdeel van de gemeente). “Schuldhulpverleningsprogramma’s zijn een goed voorbeeld. Of bijvoorbeeld het initiatief Thrive Amsterdam, waarin de gemeente Amsterdam, de GGD, ggz en andere partijen samenwerken om de mentale gezondheid van burgers te bevorderen.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Nomadland grote winnaar van Britse BAFTA Awards | NU

Published

on

ByNomadland is de grote winnaar geworden tijdens de 74e uitreiking van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. Het drama won zondag vier prijzen waaronder die van beste film en beste regie (Chloé Zhao). Hoofdrolspeelster Frances McDormand werd uitgeroepen tot beste actrice.

Nomadland, die favoriet was met zeven nominaties, gaat over een vrouw die weduwe en werkloos is geworden en besluit met een busje door de Verenigde Staten te trekken. Onderweg bouwt ze een band op met andere ‘nomaden’. Naast McDormand en acteur David Strathairn worden de meeste andere rollen gespeeld door mensen uit de echte reizigersgemeenschap.

Andere films die zondag meerdere keren in de prijzen vielen waren The Father, Soul en Promising Young Woman. De drie titels wonnen allemaal tweemaal. Zaterdag werden al winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd. Toen kreeg Ma Rainey’s Black Bottom ook twee prijzen.

The Father won onder meer dankzij hoofdrolspeler Anthony Hopkins, die de BAFTA voor beste acteur mocht ophalen. De Disney-film Soul won naast de award voor beste animatie ook in de categorie beste filmmuziek.

De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, waarin enkele Nederlandse acteurs spelen, greep ondanks twee nominaties naast de prijzen. Druk, een Deense tragikomedie waaraan het Nederlandse productiebedrijf Topkapi Films meewerkte, ging wel met een award naar huis. De film won in de categorie beste niet-Engelstalige film.


Continue Reading

Uncategorized

Priesters en nonnen in Haïti ontvoerd door gewapende bende | NU

Published

on

ByZeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd in Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd.

Vijf priesters en twee nonnen werden zondagochtend ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. De geestelijken waren op dat moment onderweg naar de aanstelling van een nieuwe priester voor de parochie.

De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 miljoen euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating.

Volgens de lokale autoriteiten zit een gewapende bende genaamd “400 Mawozo” achter de ontvoeringen. Die bende houdt zich geregeld bezig met ontvoeringen op het eiland.

Aantal ontvoeringen neemt toe

Het is al tijden onrustig in Haïti. De afgelopen maanden is het aantal ontvoeringen voor losgeld in Port-au-Prince en andere provincies toegenomen, wat wijst op de groeiende invloed van gewapende bendes.

In maart riep de regering van het Caribische eiland een noodtoestand van een maand uit om het staatsgezag te herstellen in de gebieden waar de bendes actief zijn. De maatregel werd ingevoerd vanwege de acties van gewapende bendes “die mensen kidnappen voor losgeld, daar openlijk voor uitkomen, publiek en privé-eigendom bestelen en beroven en de openbare veiligheidstroepen openlijk uitdagen”, aldus een presidentieel decreet over de noodtoestand.


Continue Reading

Uncategorized

Ook prijzen nieuwbouwwoningen in vierde kwartaal hard gestegen | NU

Published

on

ByKopers betaalden voor nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van vorig jaar maar liefst 8,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat was minder dan in het derde kwartaal, toen sprake was van een stijging van 10 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS. Tevens blijkt dat in het vierde kwartaal de prijzen op de Nederlandse woningmarkt harder zijn gestegen dan in de meeste EU-landen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat was 53,5 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Voor die woningen is dus gemiddeld 8,7 procent meer betaald, wat ongeveer hetzelfde is als de stijging bij bestaande koopwoningen in die periode: 8,8 procent.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, steeg de prijs van bestaande koopwoningen in het vierde kwartaal wel harder dan in het kwartaal ervoor. Dat was al voor de vierde keer op rij.

Vergeleken met andere Europese landen stegen de prijzen van Nederlandse koopwoningen in het vierde kwartaal zeer hard. Om de landen te vergelijken wordt de huizenprijsindex gebruikt en volgens die index stegen de woningprijzen (nieuwbouw en bestaande woningen samen) in Europa gemiddeld 5,7 procent.

Op de ranglijst van 26 EU-landen (Griekenland ontbreekt) staat Nederland zesde. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Polen was de stijging nog wat groter. Luxemburg spande de kroon; de woningen werden daar in het vierde kwartaal gemiddeld 16,7 procent duurder. In geen enkel land daalden de prijzen.


Continue Reading

Trending