Connect with us

Voedsel

Hoe de beste aardappelen ter wereld te kweken?

Published

on

Rond 1570 werden aardappelen die door goudhongerige conquistadores uit Zuid-Amerika waren meegebracht, gevoerd aan een groep gevangenen in Sevilla, Spanje, om te zien of de aardappelen hen zouden doden. De gevangenen overleefden en monniken begonnen al snel knollen bij zich te dragen terwijl ze door Europa reisden. Tweehonderd jaar later was iedereen aardappelen aan het planten.

De beste reden om aardappelen te planten is dat ze zo makkelijk te telen zijn. Elk type snel rijpende aardappel zal zich in ongeveer 90 dagen vermenigvuldigen tot een robuust cluster van verse nieuwe aardappelen. Let op: de meeste aardappelen, behalve grote bakaardappelen, groeien in een snel tot matig tempo, maar grote bakkers hebben een langer, koeler seizoen nodig dan de meeste tuinen kunnen bieden.

Dit betekent dat het praktisch, lonend en leuk is om aardappelen te telen die je koopt en die je vooral lekker vindt, zolang het maar kleine aardappelen zijn. Een aantal jaren geleden bestond mijn aardappelplanting bijvoorbeeld uit een paar kleine fingerlings die ik kocht in een dure zak gourmetaardappelen. Ik kweek ze nog steeds en plant ze jaar na jaar opnieuw (zo lekker zijn ze), maar ik maak ook ruimte in mijn tuin voor twee andere soorten per jaar. Waarom al je eieren in één mand leggen?

De plantstukken voorbereiden:

  • Zet voordat je aardappelen gaat poten de spiesjes die je wilt planten op een warme, zonnige plek. De warmte stimuleert het kiemen en blootstelling aan zonlicht maakt de schil groen en bitter. Dit maakt ze minder smakelijk voor beestjes.
  • Een tot twee dagen voor het planten van aardappelen, snijdt u de ontspruitende groene aardappelen in stukken met ten minste drie gebobbelde “ogen” op elk stuk. Laat de gesneden stukken drogen en schrik niet als ze zwart worden. De verdonkerde, leerachtige oppervlakken zijn beter bestand tegen rotten dan vers gesneden oppervlakken, dus elk stuk dat u plant, moet groeien. Plant aardappelen die kleiner zijn dan een geheel golfbal.

Rijen, bedden of heuvels?

Als je aardappelen wilt kweken die groter zijn dan je vuist, moet je de planten minimaal 36 cm uit elkaar plaatsen. Sommige mensen gaan nog breder en planten aardappelen in heuvels, met 3 planten per “heuvel” met een diameter van 61 cm. Aardappelheuvels zijn eigenlijk afgeplatte heuvels van ongeveer 15 cm hoog. Heuvels zijn een geweldige manier om aardappelen in een kleine tuin te laten groeien. Je kunt ook aardappelen in brede bedden telen. In mijn tuin plant ik aardappelen in dubbele rijen, met uien in het midden van het 91 cm brede bed. Terwijl de aardappelen groeien, trek ik de uien om te eten als lente-uitjes.

Veel tuinders hebben geprobeerd aardappelen te telen in bovengrondse behuizingen gemaakt van banden, kartonnen dozen of andere containers, wat succesvol kan zijn als de grond koel en vochtig blijft. Hoge worteltemperaturen zorgen er echter voor dat aardappelen geen knollen meer maken, dus dit is een gewas dat altijd beter groeit in de grond dan in containers.

Stapel op de Mulch

Na het planten van aardappelen, kun je ze meteen ongeveer 8 cm diep mulchen, of ervoor kiezen om de grond een paar weken in de zon te laten opwarmen voordat je de mulch opstapelt. Elke biologisch afbreekbare mulch is voldoende, maar het gebruik van een diepe hooi- of stromulch is een bijzonder goede manier om aardappelen te telen. Ze houden de grond koel en vochtig en dienen als hindernisbaan voor te voet reizende insecten.

De meeste groenten doen het goed met een mulch van 5 cm diep, maar aardappelen hebben meer nodig. Controleer om de paar weken op openingen of dunne plekken en stapel op mulch tot het 10 cm diep is.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending