Connect with us

Uncategorized

Handelsregister blaast honderd kaarsjes uit: van Napoleon naar fraude bestrijden | NU

Published

on


Het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) bestaat maandag precies honderd jaar. Waar het register in het begin vooral was bedoeld om erachter te komen met wie je zaken doet, speelt het nu ook een rol bij het bestrijden van onder meer fraude en mensenhandel.

De oudste KVK’s stammen uit het begin van de negentiende eeuw, toen Nederland nog onderdeel was van het Franse Keizerrijk van Napoleon. In de loop van de eeuw kwamen er steeds meer KVK’s bij, waarbij de Kamers in die tijd vooral een adviserende rol hadden.

Aan het einde van de eeuw kwamen de eerste plannen voor een handelsregister. Daarin moest komen te staan wat de handelsnaam van een bedrijf is, wie aansprakelijk is en wat het adres is. Zo was duidelijk wie een bedrijf runde. Iedereen moest toegang hebben tot het register.

Het zou uiteindelijk nog ruim twintig jaar duren voordat het er daadwerkelijk kwam, maar in 1921 was het dan zover.

Wijnkoper uit Maastricht was allereerste inschrijver

G.Thiessen Wijnkopers uit Maastricht was het eerste bedrijf dat zich inschreef in het register, en het staat er nog altijd in. Ook zo’n 2.300 andere bedrijven staan er al een eeuw in. Dat zijn onder meer supermarktbedrijf Jumbo, dat ook daadwerkelijk in dat jaar werd opgericht, en dagblad de Volkskrant.

Ook staan er veel kleinere bedrijven tussen, bijvoorbeeld een kapsalon, een houthandel en een juwelier. Opvallend is dat er tussen de eeuwelingen ook veel verenigingen zitten, zoals een Oranjevereniging, een muziekvereniging en diverse ijsclubs.

In de loop der jaren groeide het aantal registraties en werd het register steeds completer. Zo hoefden in het begin onder andere landbouwers en visserijbedrijven zich niet te registreren. Dat werd later aangepast. Pas in de 21e eeuw werd besloten om alle bedrijven en instellingen, waaronder ook kerkgenootschappen en overheden, te verplichten zich te registreren.

Het handelsregister in Rotterdam, toen alles nog op papier stond.


Het handelsregister in Rotterdam, toen alles nog op papier stond.

Het handelsregister in Rotterdam, toen alles nog op papier stond.

Foto: KVK

Vrouwen hadden tot medio jaren vijftig toestemming van man nodig

Inmiddels staan er 2,19 miljoen bedrijven en andere organisaties in het register. Opvallend detail: tot 1956 hadden vrouwen toestemming van hun echtgenoot nodig om hun onderneming te kunnen inschrijven. Tot die tijd zag de wet ze als niet bekwaam om een bedrijf te runnen.

Doordat het register zo compleet is, kreeg het in de loop van de tijd ook een andere functie: een duidelijk beeld geven van hoe het bedrijfsleven in Nederland is samengesteld. Tevens speelt het sinds 2020 een rol bij het bestrijden van criminaliteit, bijvoorbeeld mensenhandel.

“Als een vrouw zich bij ons komt inschrijven, maar de man voert het woord en hij heeft ook het paspoort van de vrouw in zijn zak, kan dat een signaal zijn dat er sprake is van mensenhandel”, legt een woordvoerder uit. “Als we zoiets zien, mogen we dat doorgeven aan opsporingsinstanties.” Ook helpt het handelsregister tegenwoordig bij het bestrijden van fraude of plof-bv’s.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Uncategorized

Besmette Medvedev trekt zich terug bij Masters-toernooi Monte Carlo | NU

Published

on

ByDaniil Medvedev heeft zich dinsdag moeten terugtrekken bij het Masters-toernooi van Monte Carlo. De nummer twee van de wereld is in zijn voorbereiding positief getest op het coronavirus.

Medvedev onderging maandag een test, waarna dinsdag de uitslag volgde. De 25-jarige Rus kwam nog niet in actie op het sterk bezette toernooi, dat zondag is begonnen.

De ATP laat in een verklaring weten dat Medvedev direct in isolatie is geplaatst en dat zijn gezondheidssituatie goed in de gaten wordt gehouden. “Ik focus me nu op mijn herstel en kijk nu al uit naar mijn rentree”, zegt Medvedev zelf.

Het nieuws over Medvedev heeft geen gevolgen voor Rafael Nadal, ook al stond de twintigvoudig Grand Slam-winnaar en elfvoudig winnaar in Monte Carlo dinsdag nog met de Rus op de baan. De 34-jarige Spanjaard en zijn volledige team zijn negatief getest.

Nadal, die van 2005 tot en met 2012 en ook in 2016, 2017 en 2018 de beste was op het graveltoernooi, heeft in de eerste ronde een bye. Vrijwel de gehele wereldtop is aanwezig in Monte Carlo.
Continue Reading

Trending