Connect with us

Uncategorized

Gezondheid Russische oppositieleider Navalny blijft achteruitgaan | NU

Published

onDe gezondheid van de Russische oppositieleider Alexei Navalny blijft achteruitgaan, zeggen zijn advocaten, die hem woensdag bezochten in het strafkamp waar hij vastzit. De criticus van het Kremlin is al een week in hongerstaking om een medische behandeling af te dwingen.

Navalny kampt met felle pijn in de rug en klaagt over gevoelloze benen en handen. Volgens zijn advocaten is Navalny al 13 kilo afgevallen sinds hij vorige maand gevangen werd gezet. Ze eisen dat de oppositieleider wordt overgebracht naar een ziekenhuis, maar volgens de Russische regering komt hij niet in aanmerking voor een speciale behandeling.

De Amerikaanse regering liet woensdag weten zich zorgen te maken over de gezondheid van Navalny. Washington benadrukt dat de Russische autoriteiten zijn gezondheid en veiligheid moeten waarborgen. “Zolang Navalny gevangen zit, is de Russische regering verantwoordelijk voor zijn welzijn”, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Navalny kreeg een celstraf van 2,5 jaar opgelegd, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de voorwaarden van een eerdere veroordeling voor fraude. Hij werd aangehouden na zijn terugkeer uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met een zenuwgif.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Priesters en nonnen in Haïti ontvoerd door gewapende bende | NU

Published

on

ByZeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd in Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd.

Vijf priesters en twee nonnen werden zondagochtend ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. De geestelijken waren op dat moment onderweg naar de aanstelling van een nieuwe priester voor de parochie.

De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 miljoen euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating.

Volgens de lokale autoriteiten zit een gewapende bende genaamd “400 Mawozo” achter de ontvoeringen. Die bende houdt zich geregeld bezig met ontvoeringen op het eiland.

Aantal ontvoeringen neemt toe

Het is al tijden onrustig in Haïti. De afgelopen maanden is het aantal ontvoeringen voor losgeld in Port-au-Prince en andere provincies toegenomen, wat wijst op de groeiende invloed van gewapende bendes.

In maart riep de regering van het Caribische eiland een noodtoestand van een maand uit om het staatsgezag te herstellen in de gebieden waar de bendes actief zijn. De maatregel werd ingevoerd vanwege de acties van gewapende bendes “die mensen kidnappen voor losgeld, daar openlijk voor uitkomen, publiek en privé-eigendom bestelen en beroven en de openbare veiligheidstroepen openlijk uitdagen”, aldus een presidentieel decreet over de noodtoestand.


Continue Reading

Uncategorized

Ook prijzen nieuwbouwwoningen in vierde kwartaal hard gestegen | NU

Published

on

ByKopers betaalden voor nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van vorig jaar maar liefst 8,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat was minder dan in het derde kwartaal, toen sprake was van een stijging van 10 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS. Tevens blijkt dat in het vierde kwartaal de prijzen op de Nederlandse woningmarkt harder zijn gestegen dan in de meeste EU-landen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat was 53,5 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Voor die woningen is dus gemiddeld 8,7 procent meer betaald, wat ongeveer hetzelfde is als de stijging bij bestaande koopwoningen in die periode: 8,8 procent.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, steeg de prijs van bestaande koopwoningen in het vierde kwartaal wel harder dan in het kwartaal ervoor. Dat was al voor de vierde keer op rij.

Vergeleken met andere Europese landen stegen de prijzen van Nederlandse koopwoningen in het vierde kwartaal zeer hard. Om de landen te vergelijken wordt de huizenprijsindex gebruikt en volgens die index stegen de woningprijzen (nieuwbouw en bestaande woningen samen) in Europa gemiddeld 5,7 procent.

Op de ranglijst van 26 EU-landen (Griekenland ontbreekt) staat Nederland zesde. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Polen was de stijging nog wat groter. Luxemburg spande de kroon; de woningen werden daar in het vierde kwartaal gemiddeld 16,7 procent duurder. In geen enkel land daalden de prijzen.


Continue Reading

Uncategorized

Drie van de vijf bij Ameland verloren containers zijn nu geborgen | NU

Published

on

ByEen derde container van het schip Baltic Tern dat woensdag op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Ameland vijf containers verloor, is zondag geborgen. Volgens Omrop Fryslân was de container gezonken en bijna leeg omdat het in tweeën was gebroken. Er zaten houten pallets in de container.

Het overblijfsel van de derde container is in de nacht van zaterdag op zondag naar de haven van Terschelling gebracht.

De inhoud van de twee containers die nog in het water liggen, bestaat volgens Rijkswaterstaat uit rollen papiervezel. Maandag gaat de zoektocht verder. Door middel van verschillende opsporingsmethoden wordt geprobeerd na te gaan waar de containers naartoe zijn gedreven.

Eerder deze week werden de eerste twee containers geborgen. Ze waren beschadigd, maar volgens Rijkswaterstaat zijn de containers, waarin gebruikte vetten, oliën en aceton zaten, niet gaan lekken

Inmiddels ligt de Baltic Tern in de haven van Rotterdam. Het 162 meter lange containerschip vaart onder de vlag van Cyprus en kwam via Duitse wateren naar de Rotterdamse haven. Vermoedelijk was onstuimig weer de oorzaak van het vrachtverlies.


Continue Reading

Trending