Connect with us

Uncategorized

Gezond of niet: worden onze ogen slechter van al die schermen? | NU

Published

onWe zitten langer achter beeldschermen dan ooit. Overdag Teams en Zoom, ‘s avonds Netflix en PlayStation. In de rubriek Gezond of niet duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een onderwerp waarover verwarring bestaat. Dit keer: worden onze ogen slechter van al die schermen?

De helft van de jongvolwassenen heeft vanwege bijziendheid een bril nodig. Zolang het oog in de groeifase zit, is een toename van de minsterkte af te remmen. “Door minder beeldschermen te gebruiken en meer naar buiten te gaan”, zegt Clair Enthoven, promovenda oogheelkunde en epidemiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Door de lockdown gebeurt het tegenovergestelde. “Ik houd met name voor kinderen mijn hart vast.”

Alle kinderen worden geboren met een kleine plussterkte. Het oog groeit en naarmate het oog langer wordt, neemt de plussterkte af. Het oog zou op precies nul moeten stoppen, maar ogen groeien steeds vaker door. Meer en meer mensen hebben daardoor een minsterkte. Dat heet bijziendheid of myopie.

“Als ouders bijziend zijn, hebben hun kinderen ook meer kans om bijziend te worden.”

Clair Enthoven, oogheelkundige

Grote problemen doen zich pas later voor

Dat doorgroeien is erfelijk, weet Enthoven, die zich specialiseerde in leefstijlfactoren. “Als ouders bijziend zijn, hebben hun kinderen ook meer kans om bijziend te worden. Maar de snelle stijging kan niet alleen daardoor komen. We wonen vaker in steden, gaan minder naar buiten en werken meer dicht bij werk, zoals op een scherm.”

Het oog is gemaakt om veraf te kijken. “Het past zich aan omdat we vaker dichtbij kijken”, zegt Enthoven. “Het is voor het oog makkelijker om dan wat langer te zijn. Daardoor rekt het weefsel op en wordt het dunner. Het risico op bloedingen en loslaten van het netvlies neemt toe.”

Op jonge leeftijd is het gevolg hooguit een bril. Grote probleem doen zich pas jaren later voor. “Van de mensen met -6 of erger wordt 30 procent slechtziend of blind. Een oplossing of behandeling is er nog niet.”

“Van de mensen met -6 of erger wordt 30 procent slechtziend of blind.”

Clair Enthoven, oogheelkundige

Na schermloze week namen klachten af

Het toegenomen schermgebruik heeft ook invloed op slaapkwaliteit. Ledschermen zenden relatief veel blauw licht uit. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine meer dan een kaars of een gloeilamp. Het RIVM deed onderzoek naar jongeren die dagelijks voor het slapen gaan een scherm gebruiken. “Ze vallen later in slaap, slapen korter en worden ‘s nachts vaker wakker”, zegt onderzoeker Martijn Dollé. “Ook hebben ze overdag vaker moeite om wakker te blijven.”

Na een schermloze week namen de klachten af, constateerde het RIVM in samenwerking met het Amsterdam UMC en het Nederlands Herseninstituut. In de avond een oranje slaapbril dragen werkt ook. De Somnoblue van Koos Meijer filtert het blauwe omgevingslicht volledig. “Je brein denkt daardoor dat je in een donkere kamer bent.”

Zijn slaapbril wordt inmiddels in ruim dertig ziekenhuizen gebruikt door medewerkers die onregelmatige diensten werken. “Ik raad aan de bril elke dag op hetzelfde tijdstip, een à twee uur voor het slapengaan, op te zetten. Zo weet je lichaam: de dag is om, het is tijd om te gaan slapen.”

“Kinderen hebben niet alleen online les, maar ze fietsen ook niet meer naar school.”

Clair Enthoven, oogheelkundige

Steeds meer kinderen hebben een bril met minglazen nodig

Over effecten van het toegenomen schermgebruik op slaap is nog niets te zeggen. China was het eerste land dat in lockdown ging vanwege de uitbraak van COVID-19. Daar zien wetenschappers een alarmerende toename van bijziendheid. Enthoven verwacht ook in Nederland een verslechtering. “Kinderen hebben niet alleen online les, maar fietsen ook niet meer naar school en gaan in de pauze vaak niet naar buiten.”

Enthoven roept ouders dringend op hun kinderen vaker en langer naar buiten te sturen, minimaal twee uur per dag. Van de zesjarigen haalt 31 procent dat en van de negenjarigen 14 procent. Dat is niet alleen belangrijk om veraf te kijken. “Fel licht remt de groei van het oog.” En als je je kinderen laat gamen, laat ze dat dan op de televisie doen, zegt Enthoven. “Hoe groter de afstand tussen je ogen en het scherm, hoe beter.”

Steeds meer kinderen hebben een bril met minglazen nodig. Het goede nieuws is: de achteruitgang van het oog is te remmen door naar buiten te gaan, meer in de verte te kijken en minder op beeldschermen te kijken. Het slechte nieuws: dat heeft zin zolang het oog in de groeifase zit (tot ongeveer het twintigste levensjaar). Voor volwassenen met een minsterkte is het al te laat; zij lopen op latere leeftijd beduidend meer kans op oogproblemen of blindheid.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Top 5 Beste Kopen

Published

on

By

Met de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van Top 5 Beste Kopen technologie zijn we in de loop van de tijd een kolossale evolutie in de elektronicasector tegengekomen. Elke dag komen we de nieuwste technische snufjes en elektronische items tegen en veel daarvan zijn nu een noodzaak geworden in plaats van een luxe, waardoor we onze dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Deze snelle technologische vooruitgang heeft het hele concept van het kopen van elektronische artikelen voor je huis veranderd. Als uw zoektocht naar een fatsoenlijke elektronische gadget of een item te veel keuzes oplevert en u in een staat van onzekerheid brengt, moet u uw zoekvoorkeuren over het hoofd zien en alleen langs elektronicawinkels gaan.

Best Buy is een betrouwbaar verkooppunt voor elektronische artikelen en huishoudelijke apparaten. Na verloop van tijd is het uitgegroeid tot een winkelketen en heeft het met succes het respect en het vertrouwen van een groot aantal klanten weten te winnen. Best Buy biedt de nieuwste en trendy elektronica tegen lage prijzen, samen met de best-buy-couponcodes voor de producten die ze aanbieden, en blijkt daarom een ​​one-stop-oplossing te zijn om al uw gewenste huishoudelijke en elektronische artikelen online te kopen.

Best Buy-winkels hebben voortdurend grote kortingen op de prijzen van hun producten voor hun kopers. Om een ​​groot aantal klanten aan te trekken, heeft de online winkel kortingscouponcodes geïntroduceerd om de druk die men voelt bij het online kopen van een elektronisch item te minimaliseren vanwege strikte budgetbeperkingen. Met behulp van deze Best Buy-tegoedbonnen kunt u uw gewenste elektronische artikelen krijgen van de respectieve online winkelwebsite, variërend van laptops tot camcorders, van mobiele telefoons tot videogames en van kantoorproducten tot algemene huishoudelijke artikelen.

Online gebruik maken van Best Buy-kortingsbonnen is een zeer gemakkelijke taak. Een groot aantal online websites biedt nu deze geldbesparende kortingsbonnen aan, dus u hoeft zich alleen maar te registreren op een website die ze aanbiedt en uzelf open te stellen voor een hele nieuwe wereld van kortingen. Ga je gang en geef je portemonnee een ontspannen frisse wind door optimaal gebruik te maken van je geld met Best Buy-promotiecodes.

De Best Buy-kortingsbonnen die worden aangeboden door Best buy zijn geldig voor een bepaalde periode, dus voordat u een kortingsbon gebruikt, moet u er altijd voor zorgen dat deze nog steeds geldig en actief is voor het product dat u wilt kopen. Evenzo, terwijl u het proces doorloopt om uzelf te registreren op een website die deze codes aanbiedt, bevestigt u de authenticiteit van de website en de geldigheid van de kortingsbon die u wilt gebruiken om later ongemak te voorkomen.

Dus als u besluit om de nieuwste mobiele telefoon of die lcd-televisie te kopen waar u al lang geld op hebt gespaard, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de kosten en het budget. Ga je gang en winkel naar hartenlust door gebruik te maken van Best Buy-vouchers die worden aangeboden door een aantal online prijsvergelijkings- en detailhandelswebsites en maak het beste koopje voor alle elektronische en huishoudelijke artikelen die je altijd al wilde kopen.

Best Buy Co., Inc. is een bekende detailhandelaar die thuiskantoorproducten, entertainmentsoftware, consumentenelektronica en vele andere gerelateerde diensten verkoopt. Het bedrijf heeft zijn activiteiten onderverdeeld in twee segmenten:

a) Het binnenlandse segment

b) Het internationale segment

Het binnenlandse segment van het bedrijf heeft zijn activiteiten beperkt tot alle staten, districten en territoria van Noord-Amerika. Enkele van de merknamen die door het bedrijf in de Verenigde Staten worden gebruikt, zijn Best Buy Mobile, Napster, Best Buy, Geek Squad, Speakeasy, Magnolia Audi Video en Pacific Sales.

Het internationale segment van het bedrijf is actief in Canada, verschillende landen in Europa, China en Mexico. In Europa opereert het bedrijf onder de merknamen The Phone House, The Carphone Warehouse en Geek Squad. In Turkije opereert het bedrijf onder de merknamen Geek Squad en Best Buy.

De Canadese activiteiten van het bedrijf worden voortgezet onder de merknaam Future Shop, Best Buy Mobile, Geek Squad en Best Buy. Het bedrijf gebruikt merken als Five Star, Geek Squad en Best Buy voor zijn activiteiten in China.

Er zijn veel mensen die hun wensen liever bij Best Buy kopen omdat het bedrijf uitstekende diensten biedt. Het bedrijf heeft een uitstekend verkoop- en serviceteam dat serviceondersteuning biedt aan haar klanten. Wanneer u producten van Best Buy koopt, bent u er zeker van dat u niet alleen de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt, maar ook een goede aftersales-ondersteuning.

Het bedrijf komt af en toe met aanbiedingen die de klantloyaliteit verbeteren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een cadeaukaartprogramma dat u kunt gebruiken om cadeaus naar uw vrienden en dierbaren te sturen. Best Buy komt ook met kortingsbonnen waarmee u kortingen op hun producten kunt krijgen. Voor meer informatie over de nieuwste Best Buy-kortingsbonnen kunt u op internet kijken. Er zijn veel websites die gratis kortingsbonnen voor de beste koop aanbieden die u kunt gebruiken om kortingen op hun producten te krijgen.

Continue Reading

Uncategorized

Tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

Published

on

By

De Palestijnse Rode Halvemaan meldt dat zaterdag 53 mensen gewond zijn geraakt in Jeruzalem bij nieuwe schermutselingen in de stad. De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven.


Continue Reading

Uncategorized

Fotograaf doet aangifte na mishandeling bij stadion De Graafschap

Published

on

By

De persfotograaf die in de nacht van vrijdag op zaterdag door meerdere mannen werd aangevallen bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem, heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Zijn werkgever Roland Heitink, de eigenaar van het persbureau waar de fotojournalist voor werkt, heeft dat laten weten.


Continue Reading

Trending