Connect with us

Uncategorized

Formatie-update: Lastige taak voor verkenners om vertrouwen terug te winnen | NU

Published

on


De verkiezingen zitten erop en de formatie is gestart. Wij houden je de komende periode wekelijks op de hoogte van de relevantste gebeurtenissen.

Inmiddels is er een week verstreken sinds de start van de formatie en we zijn weer terug bij af. Twee nieuwe verkenners moeten helemaal opnieuw beginnen om zo een poging te doen om het vertrouwen terug te winnen van de lijsttrekkers van de nieuw gekozen partijen.

Afgelopen formatieweek – die niet snel vergeten zal worden – ging van start met zeventien gesprekken. Alle lijsttrekkers gingen op bezoek bij toenmalig verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) om hun eerste wensen voor een nieuwe coalitie door te geven. Voor de lijsttrekkers van de nieuwe partijen was zelfs een gebakje klaargezet.

De voorkeuren van de lijsttrekkers werden in de loop van de week duidelijk. Alles op een rijtje zettend waren de verschillen tussen VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag overduidelijk. Rutte ziet JA21 of ChristenUnie het liefst aanschuiven, terwijl Kaag waarschijnlijk liever naar de linkse partijen kijkt. Ze noemde geen partijnamen, maar haar brief aan de verkenners met de belangrijkste thema’s die een volgend kabinet moet aanpakken, kwam erg overeen met de brieven van GroenLinks en PvdA.

Hoe de kaarten waren geschud vóór de verkenning klapte

 • VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag moeten op zoek naar twee andere partijen
 • Rutte wil in ieder geval graag het CDA erbij hebben
 • CDA-leider Hoekstra houdt de boot nog af
 • Nieuwkomer JA21 dient zich aan op het toneel
 • Rutte en JA21-leider Eerdmans spreken voorkeur uit voor coalitie met CDA en D66
 • Kaag noemt samenwerking met JA21 “moeilijk voorstelbaar”
 • Rutte ziet in CU een andere optie, CU-leider Segers vindt dat grotere partijen eerst aan de beurt zijn
 • Kaag noemt geen partijnamen, wil progressief kabinet
 • PvdA-leider Ploumen laat nogmaals weten alleen samen met andere linkse partij mee te willen doen
 • Klaver (GroenLinks) sluit meeregeren niet uit, maar wil een links kabinet
 • SP-leider Marijnissen denkt dat meeregeren niet voor de hand ligt
 • PVV en FVD worden nog steeds uitgesloten door andere partijen

Blunder van Ollongren zet formatie op scherp

Na een dagje rust op woensdag zaten de verkenners donderdagochtend weer klaar in de Stadhouderskamer om eerst Rutte en daarna Kaag te spreken. Rond 9.00 uur verliet Ollongren echter plotseling het gebouw aan het Binnenhof. Een aanwezige ANPfotograaf maakte vervolgens de nieuwsfoto die de verkenning deed klappen. Ollongren, die net te horen had gekregen dat ze positief was getest op het coronavirus, droeg onder haar arm namelijk zichtbaar, vertrouwelijke notities.

Met name de dubieuze aantekening “positie Omtzigt: functie elders” deed veel stof opwaaien. Het wekte de indruk dat mensen die betrokken zijn bij formatie het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weg willen hebben. Hij beet zich jarenlang vast in de toeslagenaffaire en zit inmiddels al wekenlang oververmoeid thuis. De afgelopen tijd verschenen er verschillende berichten over hem in de media waarin geruchten stonden over spanningen tussen hem en de CDA-top.

Hoewel iedereen zich donderdagochtend vooral nog afvroeg waarom Ollongren in afwachting van haar testuitslag aan het werk was in plaats van thuis, was de hamvraag vier uur later wie de positie van Omtzigt ter sprake zou hebben gebracht tijdens de verkenning.

“Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat”, reageerde CDA-leider Wopke Hoekstra meteen. Ook Rutte zei donderdagavond dat hij en Kaag het niet over Omtzigt hadden gehad in de formatiebesprekingen.

Tweede Kamer wil opheldering over de notities over Kamerlid Omtzigt

De Tweede Kamer wil de onderste steen boven hebben. Wie schreef de notities? En waar kwam de input dan vandaan? Inmiddels hebben de nieuwe verkenners Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD) laten weten dat de passage over het CDA-Kamerlid zijn voortgekomen uit “meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media”.

Ondanks deze verklaring zijn er nog veel vragen onbeantwoord. In de media is veel geschreven over Omtzigt, maar “functie elders” impliceert misschien toch meer dan dat. Het kan zijn dat de oud-verkenners de perikelen binnen het CDA en de mediaberichten over Omtzigt wilden bespreken, maar waarom er dan al “functie elders” werd genoteerd is onduidelijk. Ook is nog niet bekend wie de aantekeningen heeft opgesteld.

Koolmees en Van Ark gaven op deze vragen geen antwoord en verwezen door naar hun voorgangers. Komende woensdag heeft de nieuwe Tweede Kamer een debat gepland met Ollongren en Jorritsma.

De aantekeningen van Ollongren. (Foto: ANP)


De aantekeningen van Ollongren. (Foto: ANP)

De aantekeningen van Ollongren. (Foto: ANP)

Foto: ANP

Kwestie zal gevolgen hebben voor verdere verloop van formatie

Verkenners Van Ark en Koolmees wacht nu de moeilijke taak om het vertrouwen van de partijen terug te winnen. Het is ongekend en een zeer kwalijk dat een positie van een Kamerlid ter discussie wordt gesteld in een formatie.

Het vormen van een nieuwe coalitie was al een opgave, maar het zal nu een nog zwaardere klus worden. De notities zullen zeker niet goed gevallen zijn binnen het CDA. Los van de kwestie Omtzigt stond de “onderhandelingsstijl” van Hoekstra ook genoteerd als aandachtspunt. Rekende Rutte het CDA eerder nog ongevraagd bij de coalitie, zal de partij nu niet zo makkelijk meer aanschuiven.

Daarnaast stond geschreven dat “linkse partijen elkaar niet echt vasthouden”. PvdA-leider Lilianne Ploumen liet na publicatie van de foto dan ook direct weten dat de positie van haar partij “niet zonder andere linkse partij aan tafel was en is”.

De onderhandelingspositie van partijen is door de blunder van Ollongren beschadigd en over de formatie zal een schaduw blijven hangen.

De verkenners hebben laten weten dat de formatiegesprekken pas hervat worden na het debat van woensdag.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Top 5 Beste Kopen

Published

on

By

Met de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van Top 5 Beste Kopen technologie zijn we in de loop van de tijd een kolossale evolutie in de elektronicasector tegengekomen. Elke dag komen we de nieuwste technische snufjes en elektronische items tegen en veel daarvan zijn nu een noodzaak geworden in plaats van een luxe, waardoor we onze dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Deze snelle technologische vooruitgang heeft het hele concept van het kopen van elektronische artikelen voor je huis veranderd. Als uw zoektocht naar een fatsoenlijke elektronische gadget of een item te veel keuzes oplevert en u in een staat van onzekerheid brengt, moet u uw zoekvoorkeuren over het hoofd zien en alleen langs elektronicawinkels gaan.

Best Buy is een betrouwbaar verkooppunt voor elektronische artikelen en huishoudelijke apparaten. Na verloop van tijd is het uitgegroeid tot een winkelketen en heeft het met succes het respect en het vertrouwen van een groot aantal klanten weten te winnen. Best Buy biedt de nieuwste en trendy elektronica tegen lage prijzen, samen met de best-buy-couponcodes voor de producten die ze aanbieden, en blijkt daarom een ​​one-stop-oplossing te zijn om al uw gewenste huishoudelijke en elektronische artikelen online te kopen.

Best Buy-winkels hebben voortdurend grote kortingen op de prijzen van hun producten voor hun kopers. Om een ​​groot aantal klanten aan te trekken, heeft de online winkel kortingscouponcodes geïntroduceerd om de druk die men voelt bij het online kopen van een elektronisch item te minimaliseren vanwege strikte budgetbeperkingen. Met behulp van deze Best Buy-tegoedbonnen kunt u uw gewenste elektronische artikelen krijgen van de respectieve online winkelwebsite, variërend van laptops tot camcorders, van mobiele telefoons tot videogames en van kantoorproducten tot algemene huishoudelijke artikelen.

Online gebruik maken van Best Buy-kortingsbonnen is een zeer gemakkelijke taak. Een groot aantal online websites biedt nu deze geldbesparende kortingsbonnen aan, dus u hoeft zich alleen maar te registreren op een website die ze aanbiedt en uzelf open te stellen voor een hele nieuwe wereld van kortingen. Ga je gang en geef je portemonnee een ontspannen frisse wind door optimaal gebruik te maken van je geld met Best Buy-promotiecodes.

De Best Buy-kortingsbonnen die worden aangeboden door Best buy zijn geldig voor een bepaalde periode, dus voordat u een kortingsbon gebruikt, moet u er altijd voor zorgen dat deze nog steeds geldig en actief is voor het product dat u wilt kopen. Evenzo, terwijl u het proces doorloopt om uzelf te registreren op een website die deze codes aanbiedt, bevestigt u de authenticiteit van de website en de geldigheid van de kortingsbon die u wilt gebruiken om later ongemak te voorkomen.

Dus als u besluit om de nieuwste mobiele telefoon of die lcd-televisie te kopen waar u al lang geld op hebt gespaard, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de kosten en het budget. Ga je gang en winkel naar hartenlust door gebruik te maken van Best Buy-vouchers die worden aangeboden door een aantal online prijsvergelijkings- en detailhandelswebsites en maak het beste koopje voor alle elektronische en huishoudelijke artikelen die je altijd al wilde kopen.

Best Buy Co., Inc. is een bekende detailhandelaar die thuiskantoorproducten, entertainmentsoftware, consumentenelektronica en vele andere gerelateerde diensten verkoopt. Het bedrijf heeft zijn activiteiten onderverdeeld in twee segmenten:

a) Het binnenlandse segment

b) Het internationale segment

Het binnenlandse segment van het bedrijf heeft zijn activiteiten beperkt tot alle staten, districten en territoria van Noord-Amerika. Enkele van de merknamen die door het bedrijf in de Verenigde Staten worden gebruikt, zijn Best Buy Mobile, Napster, Best Buy, Geek Squad, Speakeasy, Magnolia Audi Video en Pacific Sales.

Het internationale segment van het bedrijf is actief in Canada, verschillende landen in Europa, China en Mexico. In Europa opereert het bedrijf onder de merknamen The Phone House, The Carphone Warehouse en Geek Squad. In Turkije opereert het bedrijf onder de merknamen Geek Squad en Best Buy.

De Canadese activiteiten van het bedrijf worden voortgezet onder de merknaam Future Shop, Best Buy Mobile, Geek Squad en Best Buy. Het bedrijf gebruikt merken als Five Star, Geek Squad en Best Buy voor zijn activiteiten in China.

Er zijn veel mensen die hun wensen liever bij Best Buy kopen omdat het bedrijf uitstekende diensten biedt. Het bedrijf heeft een uitstekend verkoop- en serviceteam dat serviceondersteuning biedt aan haar klanten. Wanneer u producten van Best Buy koopt, bent u er zeker van dat u niet alleen de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt, maar ook een goede aftersales-ondersteuning.

Het bedrijf komt af en toe met aanbiedingen die de klantloyaliteit verbeteren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een cadeaukaartprogramma dat u kunt gebruiken om cadeaus naar uw vrienden en dierbaren te sturen. Best Buy komt ook met kortingsbonnen waarmee u kortingen op hun producten kunt krijgen. Voor meer informatie over de nieuwste Best Buy-kortingsbonnen kunt u op internet kijken. Er zijn veel websites die gratis kortingsbonnen voor de beste koop aanbieden die u kunt gebruiken om kortingen op hun producten te krijgen.

Continue Reading

Uncategorized

Tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

Published

on

By

De Palestijnse Rode Halvemaan meldt dat zaterdag 53 mensen gewond zijn geraakt in Jeruzalem bij nieuwe schermutselingen in de stad. De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven.


Continue Reading

Uncategorized

Fotograaf doet aangifte na mishandeling bij stadion De Graafschap

Published

on

By

De persfotograaf die in de nacht van vrijdag op zaterdag door meerdere mannen werd aangevallen bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem, heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Zijn werkgever Roland Heitink, de eigenaar van het persbureau waar de fotojournalist voor werkt, heeft dat laten weten.


Continue Reading

Trending