Connect with us

Uncategorized

Estafettevrouwen dromen na EK-goud van succes op Spelen in Tokio | NU

Published

on


De Nederlandse vrouwen durven na het goud op de 4×400 meter bij de EK indoor in Torun al hardop te dromen over succes komende zomer op de Olympische Spelen. Lieke Klaver, Marit Dopheide, Femke Bol en Lisanne de Witte zorgden zondag voor een passend slotstuk van een zeer succesvol toernooi van de Nederlandse atletiekploeg, waardoor de lat hoog ligt richting Tokio.

“We liepen hier indoor al harder dan op de WK outdoor in Doha in 2019. Outdoor kunnen we echt veel sneller, er kan iets heel moois gebeuren in Tokio”, zegt Lisanne de Witte, die de meest ervaren kracht is in de Nederlandse formatie.

De afgelopen jaren was de 28-jarige De Witte ook de snelste 400 meterloper, maar nu dienen Lieke Klaver (22) en vooral Femke Bol (21) zich aan. Het estafetteteam – met ook Marit Dopheide – wordt zo steeds sterker. De zevende plaats op de WK was al een mijlpaal, maar in Tokio lijkt meer mogelijk.

“Het is voor het eerst dat zoveel meiden zo hard lopen”, vertelt De Witte, die twee jaar geleden brons pakte op de 400 meter. “Ik dacht dat ik al op een piek zat, maar anderen verleggen nu grenzen. Dat duwt ook mij verder. Komende zomer is veel mogelijk met dit team.”

Foto’s van de gouden race van de Nederlandse vrouwen

‘Dit is zeker zo bijzonder’

Overigens deden de sterkste teams op de 4×400 meter niet mee op de EK. De Verenigde Staten is de regerend wereldkampioen en ook Jamaica beschikt over een snelle ploeg. De Nederlandse vrouwen klopten in Torun met een kampioenschapsrecord (3.27,15) het zilveren Britse team (3.28,20) en Polen, dat in 3.29,24 brons pakte. Slotloper Bol maakte in de laatste twee rondes het goede voorwerk af.

“Ik bleef even plakken achter de Britse loopster, maar toen ik haar voorbijging en voorop lag, wist ik dat het goed zat”, aldus Bol, die zaterdag al individueel goud veroverde op de 400 meter. “Als individu een titel pakken is mooi, maar deze gouden medaille met het team is zeker zo bijzonder.”

Klaver werd zaterdag vijfde op de 400 meter en maakte tijdens de estafette een sterkere indruk. “Als ik deze race in die finale had gelopen, had ik misschien wel twee medailles”, stelde Klaver. “Ik voel me gezegend met dit team. Groot-Brittannië wint bijna altijd medailles op de estafette en nu winnen wij. We moeten niet naast onze schoenen gaan lopen, maar het motiveert wel.”

Kort voor het goud van de vrouwen, werden ook de Nederlandse mannen Europees kampioen op de 4×400 meter. In totaal veroverde de equipe vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons op de EK en daarmee eindigde Nederland voor eerst in historie bovenaan op de medaillespiegel.

Medaillespiegel EK indoor

  • 1. Nederland – 4 goud, 1 zilver, 1 brons (7)
  • 2. Portugal – 3 goud (3)
  • 3. Groot-Brittannië – 2 goud, 4 zilver, 6 brons (12)
  • 4. België – 2 goud, 2 zilver, 1 brons (5)
  • 5. Frankrijk – 2 goud, 2 zilver (4)
  • 6. Oekraïne – 2 goud, 1 zilver (3)
  • 7. Noorwegen – 2 goud (2)
  • 7. Zwitserland – 2 goud (2)
  • 9. Polen – 1 goud, 5 zilver, 4 brons (10)
  • 10. Spanje – 1 goud, 2 zilver, 2 brons (5)


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Uncategorized

BN’ers krijgen make-over tot dragqueen in eenmalige spelshow Carlo Boszhard | NU

Published

on

ByIn het nieuwe spelprogramma Make Up Your Mind worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot dragqueen. Een panel onder leiding van Carlo Boszhard moet raden welke mannen er schuilgaan achter de alter ego’s, meldt RTL in een persbericht.

Teamcaptains Fred van Leer en Nikkie de Jager strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk BN’ers te raden. Daarbij worden ze ondersteund door Edsilia Rombley en Ruben Nicolai.

De zeven dragqueens moeten na een intensieve training onder meer laten zien hoe ze over een catwalk kunnen lopen en kunnen playbacken om zo indruk te maken op de vakjury.

De vakjury, bestaande uit professionele dragqueens onder leiding van Drag Race Holland-winnares Envy Peru, zal per ronde iemand naar huis sturen. Het panel krijgt voor de kandidaat vertrekt de kans om te raden wie het is.

Make Up Your Mind is zaterdag 15 mei eenmalig om 21.30 uur op RTL 4 te zien.


Continue Reading

Uncategorized

Onafhankelijke toezichtraad Facebook stelt oordeel over schorsing Trump uit | NU

Published

on

ByDe onafhankelijke toezichtraad van Facebook stelt zijn oordeel over het geschorste account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uit. Dat meldt de raad vrijdag op Twitter. Het account van Trump is op dit moment geblokkeerd op Instagram en Facebook.

Trump werd begin januari geschorst omdat hij volgens Facebook opriep “tot een gewelddadige opstand tegen een democratisch verkozen regering”. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse Capitool op 6 januari werd bestormd.

Het pas opgerichte Facebook Oversight Board beoordeelt of berichten en accounts op Facebook terecht verwijderd zijn. Beslissingen van de raad kunnen door niemand worden teruggedraaid. Trump werd op 6 januari geschorst en op 21 januari bleek dat de toezichtraad zich erover zou buigen. Normaal heeft de raad daar zo’n negentig dagen voor nodig, wat betekent dat volgende week een uitspraak zou worden gedaan.

Maar het gaat langer duren, schrijft het Oversight Board. De uitspraak volgt “over enkele weken”, al is een specifieke datum niet bekendgemaakt. Het uitstel komt omdat de raad ruim negenduizend ingestuurde berichten heeft ontvangen. Iedereen die wilde, kon een bericht insturen om zijn mening kenbaar te maken.

Uiteindelijk kan het Oversight Board beslissen of de schorsing teruggedraaid of gehandhaafd moet worden. Eind januari kondigde de raad aan “een grondig en onafhankelijk onderzoek” te starten naar de schorsing.

Trump werd in januari op meerdere platforms verbannen. Zo is zijn account op Twitter permanent gesloten en besloot YouTube dat Trump voorlopig geen nieuwe video’s meer kon plaatsen.
Continue Reading

Trending