Connect with us

Uncategorized

Eerste reisvouchers naderen vervaldatum, terugbetalen wordt lastig | NU

Published

onDe eerste vouchers die reisorganisaties vorig jaar uitgaven als alternatief voor geannuleerde reizen, naderen de vervaldatum. Maar nu reisorganisaties nog steeds amper geld in kas hebben, wordt terugbetalen lastig. En goedkeuring vanuit Brussel voor de zogenoemde voucherbank laat nog op zich wachten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) donderdag desgevraagd.

Op 16 maart vorig jaar werden de eerste reisvouchers uitgegeven. Reisbrancheorganisatie ANVR introduceerde deze als alternatief voor het direct terugbetalen van de talloze reizen die plotsklaps geannuleerd moesten worden door de uitbraak van COVID-19. De vouchers hebben een geldigheid van een jaar. De voucherbank dient ter financiering voor het terugbetalen als reisorganisaties dat niet kunnen.

Het idee achter de vouchers was dat reizigers ze later zouden gebruiken voor een reis, want geld om de geboekte terug te betalen was er door het gebrek aan boekingen niet. “En dat is er nu nog steeds in veel gevallen niet”, zegt een woordvoerder van de ANVR. Sommige mensen zullen (een deel van) de vouchers gebruikt hebben, anderen hebben inmiddels meerdere liggen.

“In totaal staat er zo’n 600 miljoen euro uit”, zegt de ANVR-woordvoerder. In principe is het zo dat het initiatief tot terugbetalen bij de reisorganisaties ligt. “Als je op de vervaldatum niks gehoord hebt en het geld niet op je rekening staat, kun je zelf contact opnemen.” De kans is echter reëel dat reisorganisaties het geld niet kunnen terugbetalen, omdat de reiswereld nog steeds op zijn gat ligt.

“Als de vervaldatum verstreken is, zonder terugbetaling, kunnen consumenten voor de zekerheid een claim indienen bij garantiefonds SGR.” Die organisatie onderzoekt de claim dan en zal de reisorganisatie als de claim juist is, manen tot terugbetalen.

Om de honderden miljoenen euro’s aan vouchers terug te kunnen betalen is een voucherfonds, ook wel voucherbank genoemd, in het leven geroepen. De reisorganisatie kan via die pot geld lenen bij de SGR, die het op zijn beurt van het ministerie van EZK leent. “Aangezien het gaat om een vorm van staatssteun moet de Europese Commissie dit goedkeuren, en die goedkeuring is er nog niet”, zegt de woordvoerder van EZK.

Daardoor kan het mogelijk langer duren voordat de reisorganisaties consumenten kunnen terugbetalen, verwacht de ANVR. Op het moment dat mensen hun claim hebben geregistreerd bij de SGR, vervalt de voucher niet meer. “Consumenten hebben twee maanden vanaf de vervaldatum om dat te doen. Alleen in die gevallen als de reisorganisatie het bedrag niet heeft terugbetaald natuurlijk”, verduidelijkt de ANVR-woordvoerder.

Mensen kunnen ook een reis boeken met de voucher

Het heeft ook geen zin om vouchers te claimen voor de vervaldatum. “Op dat moment heb je geen legitieme claim.” Als de claim geregistreerd is bij de SGR en de reisorganisatie gaat failliet, dan volgt betaling via de SGR. En mensen van wie de vouchers verlopen, kunnen er natuurlijk ook nog altijd voor kiezen om een reis te boeken met de vouchers – daar waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren.

“Stel dat die reis dan alsnog niet doorgaat door maatregelen, dan krijgen reizigers sowieso binnen twee weken hun geld terug, mits ze geboekt hebben met SGR-garantie.” Mensen die vouchers hebben van luchtvaartmaatschappijen, hotels of wat dan ook, kunnen uitdrukkelijk niet bij de SGR terecht. “Het geldt alleen voor vouchers met SGR-garantie.”

De ANVR denkt dat de bulk van de vouchers in de maanden maart, april en mei vervalt.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op: ‘Dan zijn parken én terrassen vol’ | NU

Published

on

ByHet argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol”, vertelt RIVM-epidemioloog Susan van ‘t Hof in gesprek met NU.nl.

Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) deden vorige week de oproep om terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen. Vanuit de maatschappij is daar ook enorme behoefte aan, stellen zij. Het beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen.

Zondagavond herhaalde het teleurgestelde viertal hun oproep, toen uit het Catshuisoverleg bleek dat de geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april alsnog wordt uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verschaffen dinsdagavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

‘Dat heropening terrassen besmettingen kan voorkomen is te eenvoudig gedacht’

Van ‘t Hof noemt de redenering dat besmettingen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het deels heropenen van terrassen “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

De epidemiologische situatie is ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn, beargumenteerd Van ‘t Hof. De expert erkent dat de op wekelijkse basis gemelde besmettingen stabiliteit toont, evenals de hoeveelheid ziekenhuisopnames, maar benadrukt dat de situatie in Nederland kwetsbaar blijft en er nog geen aanwijzingen zijn dat de situatie aan de beterende hand is. “Het aantal ic-opnames nam juist toe.”

‘Situatie is stabiel, maar het gaat absoluut niet goed’

“We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ‘t Hof. “De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed. Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; zij zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Dat de verwachte coronapiek van april tot dusver minder ernstig blijkt te zijn, is ook geen reden tot juichen, vervolgt de expert. “Als mensen zich minder goed aan de maatregelen houden, kan de échte piek op een later moment komen.”

Aan het einde van de week wordt opnieuw warm weer verwacht, met veel zon en weinig bewolking. Van ‘t Hof hoopt dat Nederlanders dan minder massaal de parken opzoeken als in voorgaande weken. “Blijf thuis of ga in je tuin zitten. Als je dat niet hebt, dan is dat even vervelend. Maar het aantal sociale contacten moet omlaag.”


Continue Reading

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Trending