Connect with us

Uncategorized

Een jaar corona op Curaçao: hoe gaat het daar nu? | NU

Published

on


Een jaar geleden werd de eerste coronabesmetting vastgesteld op Curaçao. In de afgelopen 365 dagen telde het eiland 4.915 besmettingen en zijn 22 mensen overleden aan COVID-19. Cijfers van het RIVM laten zien dat de besmettingen sinds maart rap toenemen. Na weken van versoepelingen heeft minister-president Eugene Rhuggenaath afgelopen maandag strengere maatregelen aangekondigd.

Voor heel Curaçao geldt sinds maandag een avondklok tussen 22.00 uur en 4.30 uur, waardoor de horeca om 21.00 uur moet sluiten. Ook blijft de mondkapjesplicht van kracht en moeten mensen 2 meter afstand tot elkaar houden.

Curaçao telde in de eerste week van maart 44 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners, waarmee het aantal bijna verdubbelde ten opzichte van een week eerder. De stijging lijkt door te zetten.

In totaal waren er afgelopen zondag 112 actieve besmettingen. In driekwart van de gevallen gaat het om de Britse variant. Ook heeft het RIVM de Mexicaanse virusvariant aangetroffen op het eiland. Eén coronapatiënt lag op de intensive care.

Vrijwilligers van het Rode Kruis vullen hulppakketten voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.


Vrijwilligers van het Rode Kruis vullen hulppakketten voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Vrijwilligers van het Rode Kruis vullen hulppakketten voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Foto: ANP

Economische gevolgen hakken er stevig in

Hoewel de gevolgen voor de gezondheid op Curaçao lange tijd beperkt waren (pas in september stierf de eerste persoon – een Nederlandse toerist – op het eiland aan COVID-19), hakken de economische gevolgen er al langer stevig in. De eilanden in het Caribisch gebied lijden onder het weggevallen toerisme.

Nederland betaalt daarom miljoenen aan voedselbijdragen op Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. Tussen mei 2020 en mei 2021 gaat het om 41,7 miljoen euro. Het Rode Kruis coördineert de voedselhulp op de eilanden.

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) liet daarom deze week aan de Tweede Kamer weten nog eens 15,2 miljoen euro vrij te maken om de hulp tot en met juni voort te kunnen zetten.

Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Zita Jesus-Leito ontvangt de eerste lading Pfizer-vaccins in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao.


Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Zita Jesus-Leito ontvangt de eerste lading Pfizer-vaccins in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao.

Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Zita Jesus-Leito ontvangt de eerste lading Pfizer-vaccins in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao.

Foto: ANP

Vaccineren voor orkaanseizoen begint

Het vaccinatieprogramma is twee weken geleden ook op Curaçao van start gegaan. Tussen 24 februari en 8 maart kregen de eerste 3.400 mensen het Pfizer-vaccin toegediend, waarmee het eiland met 160.000 inwoners nog een behoorlijke weg te gaan heeft.

Eerst zijn de 60-plussers en zorgmedewerkers aan de beurt. De inzet is dat inwoners van alle eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk vóór het orkaanseizoen zijn ingeënt. Dat begint in augustus.

Reizigers naar Curaçao moeten een negatieve PCR-test laten zien, maar wanneer ze uit een land komen met veel besmettingen is veertien dagen quarantaine ook verplicht. Nederlanders die uit Curaçao terugkomen, hoeven niet in thuisquarantaine en hoeven ook geen test te laten zien. Wel ontraadt de Nederlandse overheid niet-noodzakelijke reizen.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Trending