Connect with us

Uncategorized

Dit weet Facebook allemaal over jou (en zo hou je het iets meer voor jezelf) | NU

Published

onTelefoonnummers van 5,4 miljoen Nederlanders werden afgelopen weekend online gezet, nadat ze in 2019 werden buitgemaakt. Facebook waarschuwt in een reactie: pas op met wat je openbaar deelt. Wat weet het netwerk eigenlijk van jou en hoe beperk je wat anderen kunnen zien?

Facebook reageerde dinsdag op berichtgeving van afgelopen weekend, waaruit bleek dat informatie van 530 miljoen Facebook-gebruikers opnieuw online terecht was gekomen. Daaronder waren zo’n 5,4 miljoen telefoonnummers van Nederlanders. De gegevens kwamen uit een lek uit 2019.

De informatie werd in de periode voor september 2019 van Facebook-profielen gehaald en verzameld. Facebook zegt – nadat de informatie al was gelekt – actie te hebben ondernomen, maar adviseert mensen daarnaast om zelf ook goed na te denken over wat ze online delen.

Veel mensen hebben al jaren een profiel op Facebook. Daarom weet je misschien niet meer wat je ooit aan informatie hebt ingevuld en wat je dus met het bedrijf (en anderen) deelt. In het scherm Privacycontrole op Facebook kun je alles nalopen en aanpassen.

Op de pagina kun je bijvoorbeeld instellen wie kan zien wat je deelt. Dat gaat niet alleen om telefoonnummers en e-mailadressen, maar ook over gevolgde opleidingen, werk en woonplaats. In het venster kies je er bijvoorbeeld voor dat iedereen op Facebook de informatie mag zien of alleen vrienden. Je kunt ook zorgen dat alleen jij zelf toegang tot de gegevens hebt.

Wil je deze informatie helemaal niet meer delen op Facebook? Dat kan, simpelweg door naar je profiel te gaan en je opgegeven informatie te verwijderen.

Pas verzoeken aan en verwijder gekoppelde apps

In het Privacycontrole-venster kun je daarnaast instellen hoe mensen jou op Facebook kunnen vinden en wie je een vriendschapsverzoek kunnen sturen. Dit kun je instellen op ‘iedereen’ of op ‘vrienden van vrienden’. Daarnaast kun je instellen of mensen je mogen opzoeken op basis van je ingevulde e-mailadres of telefoonnummer.

Bekijk ook de gegevensinstellingen op Facebook. Hier bepaal je welke apps en websites je ooit toegang hebt gegeven tot jouw informatie. Soms lekken Facebook-gegevens via zo’n derde partij, bijvoorbeeld als een gekoppelde app slachtoffer is geworden van een hack.

Hoe Facebook je ook op andere sites blijft volgen

Facebook weet niet alleen dingen van jou die je zelf hebt ingevuld. Het netwerk volgt ook je online bewegingen, zoals bezoekjes die je aan andere websites of apps aflegt. Onderling worden data uitgewisseld, waarmee Facebook een profiel samenstelt om advertenties te laten zien die bij jou passen. Zocht je op een website naar sneakers, dan weet vervolgens ook Facebook van je interesse in nieuwe schoenen, waardoor je ze vanzelf in reclames op het netwerk tegenkomt.

Facebook deelt een overzicht van apps en websites die informatie van jou met Facebook delen. Die apps en sites kun je bekijken, maar ook verwijderen.

Wil je meer inzicht in welke adverteerders op wat voor manier toegang hebben tot jouw Facebook-gegevens, ga dan naar de advertentievoorkeuren. Via dit scherm kun je via de advertentie-instellingen naar ‘Categorieën die worden gebruikt om jou te bereiken’. In dat venster klik je door naar een lijst van interesses die Facebook aan jou heeft toebedeeld, bijvoorbeeld ‘sport’ of ‘gitaren’. Deze interesses kun je (een voor een) verwijderen.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Nomadland grote winnaar van Britse BAFTA Awards | NU

Published

on

ByNomadland is de grote winnaar geworden tijdens de 74e uitreiking van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. Het drama won zondag vier prijzen waaronder die van beste film en beste regie (Chloé Zhao). Hoofdrolspeelster Frances McDormand werd uitgeroepen tot beste actrice.

Nomadland, die favoriet was met zeven nominaties, gaat over een vrouw die weduwe en werkloos is geworden en besluit met een busje door de Verenigde Staten te trekken. Onderweg bouwt ze een band op met andere ‘nomaden’. Naast McDormand en acteur David Strathairn worden de meeste andere rollen gespeeld door mensen uit de echte reizigersgemeenschap.

Andere films die zondag meerdere keren in de prijzen vielen waren The Father, Soul en Promising Young Woman. De drie titels wonnen allemaal tweemaal. Zaterdag werden al winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd. Toen kreeg Ma Rainey’s Black Bottom ook twee prijzen.

The Father won onder meer dankzij hoofdrolspeler Anthony Hopkins, die de BAFTA voor beste acteur mocht ophalen. De Disney-film Soul won naast de award voor beste animatie ook in de categorie beste filmmuziek.

De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, waarin enkele Nederlandse acteurs spelen, greep ondanks twee nominaties naast de prijzen. Druk, een Deense tragikomedie waaraan het Nederlandse productiebedrijf Topkapi Films meewerkte, ging wel met een award naar huis. De film won in de categorie beste niet-Engelstalige film.


Continue Reading

Uncategorized

Priesters en nonnen in Haïti ontvoerd door gewapende bende | NU

Published

on

ByZeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd in Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd.

Vijf priesters en twee nonnen werden zondagochtend ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. De geestelijken waren op dat moment onderweg naar de aanstelling van een nieuwe priester voor de parochie.

De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 miljoen euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating.

Volgens de lokale autoriteiten zit een gewapende bende genaamd “400 Mawozo” achter de ontvoeringen. Die bende houdt zich geregeld bezig met ontvoeringen op het eiland.

Aantal ontvoeringen neemt toe

Het is al tijden onrustig in Haïti. De afgelopen maanden is het aantal ontvoeringen voor losgeld in Port-au-Prince en andere provincies toegenomen, wat wijst op de groeiende invloed van gewapende bendes.

In maart riep de regering van het Caribische eiland een noodtoestand van een maand uit om het staatsgezag te herstellen in de gebieden waar de bendes actief zijn. De maatregel werd ingevoerd vanwege de acties van gewapende bendes “die mensen kidnappen voor losgeld, daar openlijk voor uitkomen, publiek en privé-eigendom bestelen en beroven en de openbare veiligheidstroepen openlijk uitdagen”, aldus een presidentieel decreet over de noodtoestand.


Continue Reading

Uncategorized

Ook prijzen nieuwbouwwoningen in vierde kwartaal hard gestegen | NU

Published

on

ByKopers betaalden voor nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van vorig jaar maar liefst 8,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat was minder dan in het derde kwartaal, toen sprake was van een stijging van 10 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS. Tevens blijkt dat in het vierde kwartaal de prijzen op de Nederlandse woningmarkt harder zijn gestegen dan in de meeste EU-landen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat was 53,5 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Voor die woningen is dus gemiddeld 8,7 procent meer betaald, wat ongeveer hetzelfde is als de stijging bij bestaande koopwoningen in die periode: 8,8 procent.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, steeg de prijs van bestaande koopwoningen in het vierde kwartaal wel harder dan in het kwartaal ervoor. Dat was al voor de vierde keer op rij.

Vergeleken met andere Europese landen stegen de prijzen van Nederlandse koopwoningen in het vierde kwartaal zeer hard. Om de landen te vergelijken wordt de huizenprijsindex gebruikt en volgens die index stegen de woningprijzen (nieuwbouw en bestaande woningen samen) in Europa gemiddeld 5,7 procent.

Op de ranglijst van 26 EU-landen (Griekenland ontbreekt) staat Nederland zesde. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen, Tsjechië en Polen was de stijging nog wat groter. Luxemburg spande de kroon; de woningen werden daar in het vierde kwartaal gemiddeld 16,7 procent duurder. In geen enkel land daalden de prijzen.


Continue Reading

Trending