Connect with us

Uncategorized

Deur op een kier voor bekerfinale met fans, KNVB wil sneltesten vanaf mei | NU

Published

onDemissionair minister Hugo de Jonge sluit niet uit dat er bij de finale van het TOTO KNVB Beker-toernooi op 18 april publiek aanwezig mag zijn in De Kuip. De KNVB hoopt dat er vanaf mei bij alle clubs gebruik gemaakt kan worden van sneltesten om de stadions weer deels te vullen.

“Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar het zou kunnen”, aldus De Jonge dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie op de vraag of er toeschouwers bij de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse aanwezig mogen zijn.

Met het huidige pakket aan maatregelen dat dinsdag verlengd werd tot en met 20 april, zijn geen toeschouwers toegestaan bij sportwedstrijden. De bekerfinale van 18 april verschuiven naar een latere datum is voor de KNVB geen optie.

De voetbalbond houdt nog wel een sprankje hoop. Demissionair premier Mark Rutte zei op de persconferentie namelijk ook dat in de modellen van het RIVM over het verloop van het coronavirus grote onzekerheden zitten.

“Dat betekent dat het tegen kan vallen, maar ook mee kan vallen”, aldus Rutte. “Als over een week blijkt dat de cijfers meevallen, dan kunnen en zullen we snel handelen. We kijken daarbij heel breed naar alle sectoren.”

KNVB is klaar voor sneltesten in betaald voetbal

Een andere optie is om met toegangstesten publiek toe te laten bij de bekerfinale. “We maken nu een kalender van dingen die mogelijk in april kunnen”, zei De Jonge, die daarbij niet wilde aangeven of de bekerfinale daar tussen zou staan. “We zullen de kalender pas presenteren als die helemaal af is.

Vanaf mei zal er op grote schaal met snel- en toegangstesten kunnen worden gewerkt op evenementen, kondigde De Jonge aan. De KNVB meldde dinsdagavond daar klaar voor te zijn.

“De laatste vier speelrondes in de Eredivisie en de laatste drie in de Eerste Divisie en de play-offs kunnen dan met (beperkt) publiek gespeeld worden”, schrijft de KNVB. “Nog niet eerder werd er zo concreet en positief perspectief geboden.”

‘Fieldlab-experimenten zijn behoorlijk geslaagd’

Onlangs werd er door Fieldlab al getest met ruim 1.000 toeschouwers bij twee duels in de Keuken Kampioen Divisie. Komende zondag test Fieldlab met 5.000 fans bij de interland tussen Nederland en Letland in de Johan Cruijff ArenA.

“De experimenten zijn behoorlijk geslaagd”, oordeelde De Jonge. “Een testconsortium stampt momenteel honderd teststraten uit de grond. Daarin kunnen vanaf april dagelijks 100.000 tests worden gedaan.”

Met de lessen van Fieldlab hoopt de regering in de nabije toekomst meer evenementen mogelijk te maken. De Jonge: “Er zal niet iedere dag een dancefestival zijn, maar we proberen wel om per april enkele kleinere dingen mogelijk te maken.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Uncategorized

BN’ers krijgen make-over tot dragqueen in eenmalige spelshow Carlo Boszhard | NU

Published

on

ByIn het nieuwe spelprogramma Make Up Your Mind worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot dragqueen. Een panel onder leiding van Carlo Boszhard moet raden welke mannen er schuilgaan achter de alter ego’s, meldt RTL in een persbericht.

Teamcaptains Fred van Leer en Nikkie de Jager strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk BN’ers te raden. Daarbij worden ze ondersteund door Edsilia Rombley en Ruben Nicolai.

De zeven dragqueens moeten na een intensieve training onder meer laten zien hoe ze over een catwalk kunnen lopen en kunnen playbacken om zo indruk te maken op de vakjury.

De vakjury, bestaande uit professionele dragqueens onder leiding van Drag Race Holland-winnares Envy Peru, zal per ronde iemand naar huis sturen. Het panel krijgt voor de kandidaat vertrekt de kans om te raden wie het is.

Make Up Your Mind is zaterdag 15 mei eenmalig om 21.30 uur op RTL 4 te zien.


Continue Reading

Trending