Connect with us

Uncategorized

De coronacijfers in zes grafieken: Half miljoen mensen volledig ingeënt | NU

Published

onElke dag brengt NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 16 maart) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Minder besmettingen gemeld dan weekgemiddelde

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.985 nieuwe positieve tests binnengekomen. Dat zijn er minder dan op maandag, toen 5.534 gevallen werden geconstateerd. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld iedere dag 5.647 positieve tests gemeld.

Tevens meldt het RIVM 32 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn waarschijnlijk niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden; er kan namelijk vertraging zitten tussen de meldingsdatum en de datum van overlijden.

In de afgelopen week zijn 39.527 positieve tests en 204 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd, meldt het RIVM dinsdag in de weekupdate. Tevens zochten flink meer mensen de teststraat op: ruim 460.000, tegenover 360.000 in de voorgaande week.

In onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals de hoeveelheid gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

Aantal coronapatiënten op de ic blijft stijgen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is het afgelopen etmaal opgelopen tot 2.037, achttien meer dan maandag, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.451 mensen met COVID-19. Dat zijn er vier minder dan op maandag. Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen steeg met 22 naar 586.

Er werden dinsdag 263 nieuwe coronapatiënten opgenomen, veertig meer dan de vorige dag. Hiervan zijn er 38 op de intensive care (ic) ondergebracht en 225 op andere afdelingen. Er zijn nu 1.059 ic-bedden bezet, waarvan 473 om andere redenen dan COVID-19.

De dagelijkse instroom in de ziekenhuizen stijgt.”Dit wordt veroorzaakt door de inmiddels (vermoedelijk) dominante Britse variant van het coronavirus. Op basis hiervan verwachten we een geleidelijke stijging van de COVID-ziekenhuisbezetting”, aldus het LCPS.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s

Clusters besmettingen in Limburg en Midden-Nederland

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Midden-Nederland is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners relatief groot.

De aantallen kunnen op dagelijkse basis fluctueren. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Ruim 81 procent coronadoden was ouder dan 75

Ouderen worden relatief zwaar getroffen door het coronavirus. 66 procent van de gemelde overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar, en ruim 81 procent van alle coronadoden was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,6 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby met COVID-19 overleden; het kindje leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn de hoeveelheid waargenomen besmettingen en de hoeveelheid sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen, rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Bij het RIVM zijn meer meldingen binnengekomen over mannen die zijn overleden aan de gevolgen van het virus dan over vrouwelijke COVID-19-doden. Sinds 27 februari zijn 8.714 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.405 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 621.562 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 545.910 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werden vooral tests afgenomen bij zorgpersoneel.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Bijna half miljoen mensen hebben twee vaccindoses gehad

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 1,9 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver zijn gebruikt, bestaan uit twee doses. Bijna 1,4 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van het coronavaccin toegediend gekregen, 493.000 van hen hebben ook al een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 1,2 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Afgekeurde goal nekt Leipzig, Champions League uit zicht voor Tottenham | NU

Published

on

By


RB Leipzig heeft vrijdag duur puntenverlies geleden in de strijd om het kampioenschap in de Bundesliga. De ploeg van coach Julian Nagelsmann kwam – mede door een afgekeurde goal in de slotseconde – niet verder dan 0-0 tegen 1899 Hoffenheim. In de Premier League was er opnieuw puntenverlies voor Tottenham Hotspur.

De achterstand van RB Leipzig op koploper Bayern München is nu wel vier punten, maar de regerend landskampioen krijgt zaterdagmiddag bij VfL Wolfsburg (aftrap 15.30 uur) de kans om het gat te vergroten tot zeven punten.

Leipzig had een overwinning tegen Hoffenheim wel verdiend op basis van het aantal grote kansen, maar Christopher Nkunku, Tyler Adams, Marcel Sabitzer en Alexander Sørloth wisten in kansrijke positie niet te scoren.

De zege leek alsnog te komen toen Yussuf Poulsen in de zesde minuut van de blessuretijd voor de 1-0 zorgde. De 26-jarige Deense spits kopte raak na een corner, maar na het bestuderen van de beelden keurde de arbitrage het doelpunt af vanwege hands. Justin Kluivert ontbrak bij Leipzig door een blessure.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Bundesliga

Harry Kane scoorde twee keer voor Tottenham Hotspur.


Harry Kane scoorde twee keer voor Tottenham Hotspur.

Harry Kane scoorde twee keer voor Tottenham Hotspur.

Foto: ANP

Tottenham kan Champions League bijna vergeten

In de strijd om een Champions League-ticket schieten Everton en Tottenham Hotspur niets op met het 2-2-gelijkspel in een onderlinge confrontatie. Beide clubs hadden een overwinning nodig om de aansluiting met de top vier te houden.

Via Harry Kane kwam Tottenham in de 27e minuut nog wel op voorsprong, maar daarna nam de thuisploeg de regie over. Gylfi Sigurdsson schoot na een goed half uur vanaf 11 meter de 1-1 binnen en tekende na rust ook voor de 2-1. Kane bezorgde de bezoekers toch een punt, maar viel in de extra tijd wel uit met een enkelblessure.

Het is voor Tottenham (zevende plek) de derde competitiewedstrijd op rij zonder zege. Bij Everton (achtste plaats) staat de teller zelfs op vijf duels. De achterstand op de vierde plek van West Ham United kan oplopen tot respectievelijk acht en negen punten.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Premier League

Koploper Lille liep schade op in Frankrijk.


Koploper Lille liep schade op in Frankrijk.

Koploper Lille liep schade op in Frankrijk.

Foto: Pro Shots

Lille verslikt zich in Montpellier

In Frankrijk slaagde Lille OSC er niet in om af te rekenen met Montpellier. De koploper van de Ligue 1 kwam in eigen huis niet verder dan 1-1.

Andy Delort tekende halverwege de eerste helft voor de openingstreffer namens de bezoekers. De gelijkmaker van Luiz Araújo viel pas vijf minuten voor tijd. Sven Botman had bij Lille een basisplaats.

Lille heeft nu een voorsprong van vier punten op Paris Saint-Germain, maar de titelhouder krijgt zondag om 13.00 uur bezoek van Saint-Étienne en kan Lille tot op één punt naderen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Ligue 1


Continue Reading

Uncategorized

Jeffree Star samen met een vriend gewond geraakt bij auto-ongeluk | NU

Published

on

By


Make-upartiest en YouTuber Jeffree Star is vrijdag gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Star zat samen met een vriend in een auto die over de kop sloeg, wordt op zijn Twitter gemeld.

“Een paar uur geleden zijn Jeffree en Daniel (Lucas, red.) bij een ernstig auto-ongeluk drie keer over de kop gevlogen nadat ze over ijzel heen reden”, valt te lezen. “We zullen een update geven als de dokter meer informatie heeft. We zijn dankbaar dat ze allebei nog in leven zijn.”

Bij de post is een foto te zien waarop de twee in een ziekenhuis zijn. Star ligt op een bed met een brace om zijn hals. Het ongeluk vond plaats in Casper in de staat Wyoming, bevestigt de plaatselijke Highway Patrol.

De 35-jarige make-upartiest besloot vorig jaar van Californië naar Wyoming te verhuizen om daar aan zijn autobiografie te werken.
Continue Reading

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Trending