Connect with us

Uncategorized

Chef’Special Joshua over testfestival: ‘Je voelt het verlangen van publiek’ | NU

Published

on


Het Back to Live-popfestival vond zondag in Biddinghuizen plaats. Voor Chef’Special-frontman Joshua Nolet voelde het “bizar en onwerkelijk”, maar tegelijkertijd “als thuiskomen” om na anderhalf jaar weer op het podium te staan.

“Bovenal was het gewoon helemaal te gek om, na een goede anderhalve jaar dit niet gedaan te hebben, op het podium staan met vijftienhonderd man die helemaal uit z’n dak ging”, vertelt Nolet in een gesprek met NU.nl na het optreden van de band. “Aan de ene kant was er dat heel vertrouwde festivalgevoel, aan andere kant was het heel bijzonder omdat je zo gewend bent aan de maatregelen.”

Het was voor de zanger gek om iedereen nu “helemaal in elkaar verstrengeld te zien”. “Je voelt hoe groot het verlangen daarnaar is. Je zag dat iedereen de hele tijd verbaasd was en dacht: o, ja dit kan nu allemaal.”

Normaal gaat Nolet, die zegt dat hij nog niet helemaal geland is en niet de juiste woorden kan vinden, altijd naar het publiek toe tijdens shows. “Dat is een soort impulsreactie. Nu moest ik mezelf vertellen dat het mocht.”

Chef’Special tijdens het Back to Live-festival in Biddinghuizen. Fotograaf: Ben Houdijk


Chef'Special tijdens het Back to Live-festival in Biddinghuizen. Fotograaf: Ben Houdijk

Chef’Special tijdens het Back to Live-festival in Biddinghuizen. Fotograaf: Ben Houdijk

Foto: Ben Houdijk

‘Als thuiskomen in een huis waar je lang niet bent geweest’

Guido Joseph, de gitarist van de band, vertelt dat de muzikanten best zenuwachtig waren voor hun optreden. “Ik denk de zenuwen vooral voortkwamen uit het feit dat het weer een tijd geleden was. Dan wil je toch laten zien dat je het nog steeds kan. Maar op het moment dat je de eerste noot speelt en elkaar aankijkt is het gelijk weer heel vertrouwd.” Nolet kan dit slechts beamen. “Het was als thuiskomen in een huis waar je lang niet bent geweest.”

Wel is het voor de bandleden pijnlijk dat het na het testevenement weer even kan duren voor ze weer op het podium staan. “Normaal gesproken heb je volgende week weer een festival.”

Ze hopen voor de hele industrie dat er snel weer meer mogelijk is. “Je merkte vandaag ook aan iedereen achter de schermen dat dit is wat ze het liefste doen”, aldus Nolet. “We zijn heel blij dat het garantiefonds door is gekomen zodat festivalorganisatoren aan de slag kunnen.”

Wat de rest van het jaar in petto heeft voor de band blijft logischerwijs onzeker. “We hebben wel een aantal shows staan, waaronder onze AFAS Live-show in december, die al drie keer verplaatst is. Het blijft afwachten, wij zijn in ieder geval ready.”

Poepen van de zenuwen

Ook Bilal Wahib trad vandaag op tijdens het festival. “Het was zo fucking hard, dat kan ik je niet uitleggen in woorden. M’n stem is ook helemaal schor”, vertelt de zanger. “Ik heb goed gezongen, ik heb fout gezongen. Alles kon en alles mocht. Ik zit nog helemaal vol met adrenaline.”

Wahib was voor zijn optreden best zenuwachtig, geeft hij toe. “Als ik zenuwachtig ben moet ik altijd poepen, maar eenmaal op het podium lijkt het dan altijd alsof m’n lichaam tegen me gelogen heeft want dan moet ik helemaal niet meer. Ze hadden hier van die kliko-wc’s en daar ga ik niet op.”

Gelukkig voelde het gelijk vertrouwd op het podium. “Je kan niet heel veel fout doen want deze mensen komen echt om te feesten. Toen ik opkwam begon iedereen meteen te schreeuwen. Ik ben zo blij dat ik ben begonnen met zingen, ik besef nu wel echt hoe mooi dit vak is.”


Gedragen door publiek

Doordat Wahibs grootste hits uitkwamen tijdens de coronacrisis, heeft hij nog niet eerder doorgehad hoeveel fans hij heeft. “Ik heb het nog niet kunnen voelen. Dus haalde ik bij elk nummer twee mensen op het podium. We hebben geknuffeld, want dat mocht nu.” Ook vertelt de zanger dat hij in in een moshpit terechtkwam en dat het publiek hem heeft gedragen.

De zanger heeft duidelijk genoten. “Ik wil nog duizenden shows doen als dat mag.”

Bezoekers droegen mondkapje en tag

Het coronaproefevenement werd georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid.

Zaterdag vond een dancefestival plaats op dezelfde locatie. Er waren vijftienhonderd bezoekers per festivaldag aanwezig. Alle bezoekers droegen een mondkapje en een tag, waarmee later bijvoorbeeld wordt geanalyseerd hoelang ze bij andere bezoekers in de buurt zijn geweest.

Bezoekers werden vooraf getest en kregen bij de toegang ook te maken met allerlei controles, zoals een temperatuurmeting. Daarna mochten ze zich vrij bewegen over het festivalterrein en zich zo natuurlijk mogelijk gedragen.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Trending