Connect with us

Uncategorized

Campagne-update: Rutte en Wilders scoren allebei punten in fel duel | NU

Published

on


In de verkiezingscampagne gebeurt veel. Wij houden je in onze dagelijkse verkiezingsupdate op de hoogte van de relevantste gebeurtenissen in de aanloop naar 17 maart.

Rutte en Wilders aan elkaar gewaagd

Mark Rutte en Geert Wilders lieten gisteravond in hun een-op-eenduel bij Pauws Verkiezingsdebat wederom zien de beste debaters van het Binnenhof te zijn.

Allebei zijn ze vanuit hun eigen uitgangspunt effectief: Rutte wilde zich positioneren als de crisismanager die verantwoordelijkheid durft te nemen in het belang van alle Nederlanders.

Wilders probeerde juist zieltjes te winnen door de premier neer te zetten als naïef, onbetrouwbaar en juist een ‘verkwanselaar’ van Nederlandse belangen.

Wat helpt is dat ze elkaar al twintig jaar kennen en dus precies elkaars kracht en zwakheden kennen. Zo bleef Rutte ijzig kalm na de zoveelste woeste tirade van Wilders. Op zijn beurt trachtte de PVV-leider zich te beheersen als hem verweten werd een wegloper te zijn die geen verantwoordelijkheid durft te nemen. Wilders ontplofte alleen even toen Rutte het waagde om quasi-terloops de in opspraak geraakte PVV’er Dion Graus te noemen.

Dat het pittige duel halverwege werd onderbroken voor een vriendelijke noot (over de liefde voor dieren en Wilders’ wens om na zijn pensionering boeken te gaan schrijven op een tropisch eiland) zal voor de kijker enigszins verwarrend zijn geweest. De jolige stemming stond immers in scherp contrast met alle grofheden, boosheid en verwijten van daarvoor.

De komende dagen staan de kemphanen nog twee keer in grote tv-debatten tegenover elkaar. Beide campagneteams hebben slim uitgedokterd dat zij vlak voor de verkiezingen samen prominent in beeld zijn. De enigszins kunstmatige tweestrijd zal hen beide goed doen in de peilingen, zullen ze hopen.

Bleker stemt Forum, wegloopmoment Baudet

Opvallende steun voor Forum voor Democratie. Voormalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker liet donderdag weten te kiezen voor de partij van Baudet. Het landbouwbeleid zou een belangrijke motivatie zijn.

Overigens had Baudet donderdagavond weer een wegloopmomentje. Bij Jinek beviel de bijdrage van cabaretier Martijn Koning hem niet en beende hij de studio uit. Het was sowieso een weinig amusant bezoek voor de FvD-leider. In de uitzending had zijn oude compagnon in de Kamer – Theo Hiddema – gesteld dat Baudet zelf meedeed aan de “racistische drek” in appgroepjes van de partij.

GroenLinks laat klimaatplannen VVD doorrekenen

Het is natuurlijk een campagnestunt van GroenLinks, maar wel eentje die ze zullen gaan inzetten om Mark Rutte mee om de oren te slaan: hun eigen klimaatdoorrekening van het verkiezingsprogamma van de VVD.

De liberalen durfden hun programma niet te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. GroenLinks besloot het VVD-programma daarom op te sturen naar een ander onderzoeksbureau en daaruit zou blijken dat slechts een uitstootreductie van 41 procent wordt gehaald in 2030 (ten opzichte van 1990). De VVD claimde zelf dat 49 procent mogelijk is.

De partij van Mark Rutte zal de ambities moeten schroeven. Niet voor GroenLinks, maar voor de Europese Unie. De EU heeft immers een reductie van 55 procent voor ogen.

Marijnissen wil wel

SP-leider Lilian Marijnissen zegt het niet letterlijk, maar in De Telegraaf opent ze wel degelijk de deur voor samenwerking met de VVD in een volgende coalitie. Bij de vorige verkiezingen sloot de SP een samenwerking met de VVD nog resoluut uit.

“Toen ik aantrad heb ik gezegd dat ik het met de VVD van toen, die alleen maar nog méér marktwerking wilde en minder overheid, niet zag gebeuren. Maar nu zien we een andere VVD. Rutte plaatst zelfs een advertentie dat er een sterkere overheid moet komen, dat we de zorg moeten versterken, het minimumloon moet omhoog. Prima punten”, aldus Marijnissen.

Bij de SP groeit de wens om eindelijk een keer mee te regeren. De partij zit al sinds 1994 in de Kamer, maar regeerde nog nooit.

Gedoe bij Denk

Na de bloederige machtsstrijd bij Denk vorig jaar is er opnieuw intern gedonder. De Amsterdamse Denk-fractievoorzitter Mourad Taimounti stapt uit de partij en loopt over naar Nida. In de Volkskrant legt hij uit dat hij zich stoorde aan het gebrek aan interne democratie. Zo zou de partij na al het geruzie niets hebben gedaan om de partijstructuur te verbeteren.

“Sindsdien is aan geen enkele motie invulling gegeven. Ook niet aan de motie die het bestuur opriep om alsnog onderzoek te doen naar de affaire en het partijconflict. Van zo’n motie kun je van alles vinden, maar hij is wel aangenomen. En nu zegt het bestuur: joh: dat doen we gewoon niet”, aldus Taimounti.

Komende dagen zal duidelijk worden of meer Denk’ers zijn voorbeeld volgen of dat de kwestie voor de partij van lijsttrekker Farid Azarkan beheersbaar blijft.

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief ‘1848 Factsheet’ van 1848.nl.

We helpen je graag bij het maken van je keuze.
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Uncategorized

Worstelende Limburgse ziekenhuizen willen AstraZeneca-prikstop negeren | NU

Published

on

By


Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, overweegt om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het vaccin wegens een zeldzame, ernstige bijwerking alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven.

In een open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

“Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast”, vervolgen ze in de brief aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, leden van de Gezondheidsraad en het RIVM.

In de brief wordt opgeroepen met het ‘zwabberbeleid’ te stoppen. “Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen!”

Ziekenhuis pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis

Het ziekenhuis noemt het voorbeeld van een vrijdag opgenomen patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen “na alle commotie in de pers”. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

Op de longscan die het ziekenhuis met instemming van de patiënt heeft gedeeld, is de schade aan de longen te zien. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen”, staat in de brief.

Het ziekenhuis heeft “met verbijstering kennisgenomen van de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Janssen”, pleit voor vaccinatie op vrijwillige basis en overweegt maandag de AstraZeneca-vaccins in de koelkast aan het eigen personeel te geven. Hierover wordt waarschijnlijk zondag een knoop doorgehakt, aldus een woordvoerder die zegt te weten dat dit niet volgens de voorschriften is.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.


De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

De CT-scan van een patiënt die had geweigerd het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Foto: Zuyderland Ziekenhuis

Kamer wil keuzevrijheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat zestigminners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, als later dit jaar alle zestigplussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.


Continue Reading

Uncategorized

BN’ers krijgen make-over tot dragqueen in eenmalige spelshow Carlo Boszhard | NU

Published

on

ByIn het nieuwe spelprogramma Make Up Your Mind worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot dragqueen. Een panel onder leiding van Carlo Boszhard moet raden welke mannen er schuilgaan achter de alter ego’s, meldt RTL in een persbericht.

Teamcaptains Fred van Leer en Nikkie de Jager strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk BN’ers te raden. Daarbij worden ze ondersteund door Edsilia Rombley en Ruben Nicolai.

De zeven dragqueens moeten na een intensieve training onder meer laten zien hoe ze over een catwalk kunnen lopen en kunnen playbacken om zo indruk te maken op de vakjury.

De vakjury, bestaande uit professionele dragqueens onder leiding van Drag Race Holland-winnares Envy Peru, zal per ronde iemand naar huis sturen. Het panel krijgt voor de kandidaat vertrekt de kans om te raden wie het is.

Make Up Your Mind is zaterdag 15 mei eenmalig om 21.30 uur op RTL 4 te zien.


Continue Reading

Trending