Connect with us

Uncategorized

Campagne-update: Laatste kans voor de lijsttrekkers | NU

Published

onIn de verkiezingscampagne gebeurt veel. Wij houden je in onze dagelijkse verkiezingsupdate op de hoogte van de relevantste gebeurtenissen in de aanloop naar 17 maart.

Hoekstra vs. Ploumen

Nu de uren tot verkiezingsdag wegtikken is de druk op sommige lijsttrekkers om de schade te beperken nauwelijks nog te dragen.

Maandagavond tijdens het EenVandaag-debat stond er voor onder anderen Lilianne Ploumen en Wopke Hoekstra nog veel op het spel. Gezien de traditioneel hoge kijkcijfers voor EenVandaag viel er veel te winnen, of te verliezen.

Het debat was opgedeeld in drie een-op-eenconfrontaties: Mark Rutte tegen Geert Wilders, Jesse Klaver tegen Sigrid Kaag en Ploumen tegen Hoekstra. En gezien de kwakkelende campagnes van de PvdA en het CDA werd voornamelijk naar dat laatste duel uitgekeken.

Vooral Hoekstra wilde – na twee weken in de verdedigingsmodus te zijn gedwongen door het CDA-plan om de WW te verkorten – laten zien dat hij ook kan uitdelen.

Hij sloeg Ploumen met van alles om de oren, waaronder alle zaken waar de PvdA in het kabinet-Rutte II verantwoordelijk voor was: het leenstelsel, de afbraak van de sociale werkplaatsen, de verhuurderheffing. “U bent al vier jaar op sorrytour”, beet hij haar toe.

Hoekstra greep bovendien de kans aan om Ploumen op felle toon “belastingverslaving” te verwijten, aangezien de PvdA de lasten voor bedrijven met 42 miljard wil verhogen.

Voor Ploumen was het lastig ertussen te komen. Zij herhaalde meermaals de plannen van Hoekstra “asociaal” te vinden.

Misser Kaag

Tijdens het duel tussen D66-lijsttrekker Kaag en haar GroenLinks-opponent Klaver werd vanwege de kleine verschillen tussen de partijen weinig verwacht, maar toch ontstond een opmerkelijk moment toen het over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd ging.

De verbreding is al jarenlang omstreden, maar Kaag bleef vaag over het standpunt van haar partij. Het leek daarmee op het moment van Hoekstra tegenover Klaver bij Jeroen Pauw vorige week, toen de CDA’er moest toegeven details uit het programma niet goed te kennen.

Het campagneteam van Kaag zag zich na afloop genoodzaakt een en ander te verduidelijken via Twitter.

Slotdebat

Dinsdagavond is het NOS-slotdebat voor de lijsttrekkers de laatste kans om de twijfelende kiezers over de streep te trekken. Vanaf 20.30 uur staan acht lijsttrekkers tegenover elkaar.

Gezien de forse bezetting zal het moeilijk worden om een onderscheidend verhaal over te brengen, maar allemaal zullen ze tot in de puntjes voorbereid zijn om het maximale eruit te halen.

Rutte gaat wederom proberen de perfecte crisismanager uit te stralen, Hoekstra zal trachten door te pakken op de aanvalsstrategie waarmee hij Ploumen wist te overrompelen.

Mocht zich alsnog een vreemde bokkensprong aandienen, dan zal deze vermoedelijk vanuit de linkerflank komen. Zowel PvdA, GroenLinks als SP staat er slecht voor in de peilingen en zal iets moeten doen om de schade woensdag nog enigszins te beperken.

Briefstemmen

Bij diverse partijen zal afgelopen dagen wel enige paniek zijn uitgebroken door de berichten dat briefstemmen massaal ongeldig werden verklaard. Gedachten gingen terug naar de Amerikaanse verkiezingen waarbij Donald Trump het proces rond de briefstemmen neerzette als frauduleus.

Een tactiek die in Nederland ook door Thierry Baudet wordt uitgevoerd en daarom wordt gevreesd dat hij hierdoor ook in Nederland het wantrouwen zal aanwakkeren.

Maandag stelden diverse partijen vragen over de misstanden, waarna de procedure werd aangepast. De komende dagen moet blijken of dit voldoende effect heeft. Het kabinet heeft er veel belang bij deze munitie snel uit de handen van Baudet te slaan.

EU ontbreekt

Doordat het coronavirus de samenleving nog altijd compleet beheerst, zijn er weinig thema’s die echt doordringen in de campagne. Het thema Europese samenwerking is voor veel partijen nooit een populair thema geweest, maar dit jaar is het begrip EU in vrijwel geen enkel interview of debat genoemd.

Rem Korteweg van Instituut Clingendael wijst er bij de NOS op dat partijen het thema lijken te willen vermijden. “Terwijl thema’s als de coronacrisis, migratie en het klimaat samenhangen met wat er op Europees niveau gebeurt. Over die onderwerpen wordt nu veel gesproken. Als je het dan alleen over de nationale dimensie hebt, ontbreekt de helft van het verhaal”, aldus Korteweg.

Wil jij elke week een update van alles wat je móét weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief ‘1848 Factsheet’ van 1848.nl.

Vandaag en morgen op de agenda

Dinsdag: Uitslag scholierenverkiezingen wordt door ProDemos bekendgemaakt.

Dinsdag 19.00 uur: Slotdebat NOS. Het traditionele slotdebat met de acht grootste partijen – dat onder leiding staat van Rob Trip – vindt plaats vanaf 20.30 uur. Daarvoor is het van 19.00 tot 19.50 uur de beurt aan de kleinere partijen.

Woensdag: De verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Vanwege de coronapandemie is het op veel plekken mogelijk voor kiezers om op maandag 15 en 16 maart al hun stem uit te brengen. Kiezers van zeventig jaar en ouder was het eerder al mogelijk om per post te stemmen.

We helpen je graag bij het maken van je keuze


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Europees judokampioene Van Dijke: ‘Ik ben enige juiste keuze voor de Spelen’ | NU

Published

on

By


Sanne van Dijke vindt dat ze zaterdag met haar Europese titel in Lissabon heeft bewezen dat zij naar de Olympische Spelen moet worden gestuurd. Haar concurrente Kim Polling in de categorie tot 70 kilogram ging ten onder in de halve finale en was door een elleboogblessure niet in staat om te strijden om het brons.

“Ik ging er zelfverzekerd in en zo ben ik er ook uitgekomen. In mijn schreeuw na afloop zat alles. Wat ik toen dacht? Ik ga naar Tokio”, zei de 25-jarige Van Dijke, die in de finale op ippon van wereldtopper Margaux Pinot won. “Ik heb in ieder geval gedaan wat ik kon doen. Nu is het aan de bond om te doen wat zij moeten doen.”

De judobond mag per gewichtsklasse slechts één judoka naar de Spelen sturen en de EK was het laatste olympische meetmoment na een kwalificatiecyclus van drie jaar. Polling en Van Dijke doen weinig voor elkaar onder en dus moet de selectiecommissie deze maand de knoop doorhakken wie er naar Tokio mag.

“Het is een lang kwalificatietraject geweest. Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben”, aldus Van Dijke. “Volgens mij is het vrij duidelijk en daarom ben ik nu heel relaxed. Het is ‘out of my hands’. Ik kan achterover gaan zitten.”

“Op alle EK’s en WK’s tijdens de kwalificatie heb ik het beter gedaan dan Kim. Volgens mij is het simpel. Ook als je mijn lijn ziet; die is enorm stijgende. Bij mij zit er geen ‘max’ op”, aldus tweevoudig Europees kampioene Van Dijke, die in 2017 ook goud veroverde.

Sanne van Dijke vindt dat zij naar de Olympische Spelen moet worden gestuurd.


Sanne van Dijke vindt dat zij naar de Olympische Spelen moet worden gestuurd.

Sanne van Dijke vindt dat zij naar de Olympische Spelen moet worden gestuurd.

Foto: ANP

Polling wilde geen risico nemen met elleboog

Haar concurrente Polling, die in de halve finales juist verloor van de mondiale nummer twee Pinot, liep in die wedstrijd een elleboogblessure op. De viervoudig Europees kampioene kon daardoor niet tegen de Russin Madina Taimazova opgaan voor brons.

“Ik wilde geen risico nemen het het oog op de WK”, zei Polling. “Ik kreeg tijdens mijn tweede partij van de dag last van mijn linkerelleboog en voorafgaand aan de strijd om brons werd het op de hotelkamer erger. Ik verwacht niet dat het heel ernstig is, maar wilde het niet verergeren. Al wil ik de blessure niet opvoeren voor mijn verlies.”

Polling zei voorafgaand aan het toernooi dat ze ervan overtuigd is dat zij de tweestrijd met Van Dijke wint, wat er ook zou gebeuren in Lissabon. Dat bleef haar standpunt na de opgave in Portugal. “Misschien is dat een soort van onzekerheid”, counterde Van Dijke. “Maar als je objectief bent, dan is het duidelijk.”

Niet alleen in de categorie tot 70 kilogram is het nog onduidelijk welke judoka naar de Spelen mag. Ook in de gewichtsklassen tot 78 kilogram (Marhinde Verkerk/Guusje Steenhuis) en +100 kilogram (Henk Grol/Roy Meyer) is er sprake van een felle concurrentiestrijd. Dat viertal komt zondag op de slotdag van de EK in actie.


Continue Reading

Uncategorized

In beeld: De ingetogen uitvaart van de Britse prins Philip | NU

Published

on

By


In een klein gezelschap van ongeveer dertig mensen werd op zaterdagmiddag de laatste eer bewezen aan prins Philip, die vorige week op 99-jarige leeftijd overleed. NU.nl brengt de uitvaart in beeld.

De kist van prins Philip werd naar de St George’s Chapel gebracht in een door hemzelf ontworpen groene Land Rover.


De kist van prins Philip werd naar de St George's Chapel gebracht in een door hemzelf ontworpen groene Land Rover.

De kist van prins Philip werd naar de St George’s Chapel gebracht in een door hemzelf ontworpen groene Land Rover.

Foto: ANP

Prins Harry en zijn broer prins William liepen vanwege hun gespannen relatie niet naast elkaar in de processie. Hun neef, Peter Philips, liep tussen hen in.


Prins Harry en zijn broer prins William liepen vanwege hun gespannen relatie niet naast elkaar in de processie. Hun neef, Peter Philips, liep tussen hen in.

Prins Harry en zijn broer prins William liepen vanwege hun gespannen relatie niet naast elkaar in de processie. Hun neef, Peter Philips, liep tussen hen in.

Foto: Brunopress

Prins Charles, de zoon van Philip, vooraan de rouwstoet.


Prins Charles, de zoon van Philip, vooraan de rouwstoet.

Prins Charles, de zoon van Philip, vooraan de rouwstoet.

Koningin Elizabeth liep niet mee in de rouwstoet, maar reed op eigen gelegenheid naar de kapel.


Koningin Elizabeth liep niet mee in de rouwstoet, maar reed op eigen gelegenheid naar de kapel.

Koningin Elizabeth liep niet mee in de rouwstoet, maar reed op eigen gelegenheid naar de kapel.

Foto: Brunopress

Aan de oproep van de Britse politie om niet te komen kijken, was duidelijk gehoor gegeven. Slechts enkele honderden toeschouwers verzamelden zich in de buurt van Windsor Castle, dat volledig was afgeschermd voor het publiek.


Aan de oproep van de Britse politie om niet te komen kijken, was duidelijk gehoor gegeven. Slechts enkele honderden toeschouwers verzamelden zich in de buurt van Windsor Castle, dat volledig was afgeschermd voor het publiek.

Aan de oproep van de Britse politie om niet te komen kijken, was duidelijk gehoor gegeven. Slechts enkele honderden toeschouwers verzamelden zich in de buurt van Windsor Castle, dat volledig was afgeschermd voor het publiek.

Foto: Brunopress

Op de kist lagen het zwaard van prins Philip, zijn militaire pet, en een persoonlijke vlag waarin thema’s uit zijn leven waren verwerkt.


Op de kist lagen het zwaard van prins Philip, zijn militaire pet, en een persoonlijke vlag waarin thema's uit zijn leven waren verwerkt.

Op de kist lagen het zwaard van prins Philip, zijn militaire pet, en een persoonlijke vlag waarin thema’s uit zijn leven waren verwerkt.

Foto: Brunopress

Kate Middleton, de vrouw van prins William, droeg oorbellen die koningin Elizabeth cadeau had gekregen bij haar huwelijk met prins Philip in 1947.


Kate Middleton, de vrouw van prins William, droeg oorbellen die koningin Elizabeth cadeau had gekregen bij haar huwelijk met prins Philip in 1947.

Kate Middleton, de vrouw van prins William, droeg oorbellen die koningin Elizabeth cadeau had gekregen bij haar huwelijk met prins Philip in 1947.

Foto: Brunopress

Alle leden van de koninklijke familie die bij de dienst aanwezig waren, droegen een mondmasker.


Alle leden van de koninklijke familie die bij de dienst aanwezig waren, droegen een mondmasker.

Alle leden van de koninklijke familie die bij de dienst aanwezig waren, droegen een mondmasker.

Foto: Brunopress


Continue Reading

Uncategorized

Luiten maakt kans op eindzege in Oostenrijk dankzij opmars | NU

Published

on

ByJoost Luiten maakt bij het Oostenrijks Open met nog één ronde te gaan kans op de eindzege. De golfer steeg op de derde dag van de negende naar de gedeelde vijfde plek.

De achterstand van Luiten op de twee leiders – Martin Kaymer uit Duitsland en de Spanjaard Alejandro Cañizares – bedraagt drie slagen.

De 35-jarige Luiten ging zaterdag rond in 69 slagen (-3). Daarmee verbeterde hij zichzelf op de baan van het nabij Wenen gelegen Atzenbrugg opnieuw. Hij begon donderdag met een rondgang van 71 slagen en was een dag later na 70 slagen klaar.

Luiten, die in Oostenrijk is herenigd met zijn vroegere caddie Martin Gray, produceerde in zijn derde omloop vijf birdies, maar liet ook twee bogeys noteren. Daardoor kwam hij uit op een score van 210 (-6).

De Bleiswijker bewaart goede herinneringen aan de Diamond Country Club, de baan waarop het toernooi wordt gespeeld. “Ik won hier in 2013 het Lyoness Open, twee keer eindigde ik op deze baan als derde en nog een paar keer ben ik in de top tien beland. Je kunt dus wel stellen dat deze baan mij goed ligt”, liet hij vooraf al optimistisch weten.

Wil Besseling steeg zes plaatsen in het klassement. Met een ronde van zeventig slagen belandde hij op de veertiende plek. Zijn totaal bedraagt 213 (-3). Darius van Driel (+1) bleef op de 47e plaats hangen. Lars van Meijel haalde de cut niet.


Continue Reading

Trending