Connect with us

Uncategorized

Bijwerkingencentrum Lareb ziet geen verband tussen trombose en vaccins | NU

Published

onBijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag dat het geen aanwijzingen heeft voor een verband tussen stollingsproblemen en vaccins tegen COVID-19. Nederland besloot zondagavond uit voorzorg even niet meer te prikken met het AstraZeneca-vaccin, omdat bij gevaccineerde mensen in andere landen bloedproppen zijn ontstaan.

Volgens Lareb zijn er met betrekking tot alle coronavaccins tot nu toe enkele tientallen meldingen over stollingsproblemen als trombose en longembolie binnengekomen. “Maar daarbij werd geen verlaging van het aantal bloedplaatjes genoemd. De meldingen geven tot nu toe geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is van coronavaccins”, aldus het centrum.

Ook in andere Europese landen is het vaccineren met het AstraZeneca-middel tijdelijk stopgezet. De aanleiding daartoe was het optreden van een zeldzame maar ernstige combinatie van trombose en een verkleind aantal bloedplaatjes bij een aantal mensen in onder meer Denemarken en Noorwegen. “In Nederland is dit specifieke beeld tot nu toe niet gemeld”, aldus het bijwerkingencentrum.

Lareb liet eerder al weten geen reden te zien om te stoppen met het AstraZeneca-vaccin.

Geen verband tussen overlijdens en coronaprik

De organisatie maakte dinsdag ook bekend dat er tot nu toe 138 meldingen over overlijdensgevallen na inenting met coronavaccins zijn binnengekomen.

Ook hier ziet Lareb geen direct verband met vaccins. “Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden”, aldus het bijwerkingencentrum.

Het gaat om 111 ouderen van 80 jaar of ouder, 23 mensen van tussen de 65 en 79 jaar oud en 2 personen van onder de 65. Van twee is de precieze leeftijd niet bekend. “Vrijwel allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd”, aldus Lareb.

Ruim tienduizend meldingen over bijwerkingen

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 10.887 meldingen over bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen er 8.853 binnen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 708 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna en 1.210 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca. Bij 116 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, koorts en misselijkheid. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte, zijn vaak gemeld. Volgens Lareb verlopen de klachten bij de meeste mensen mild en zijn ze na een paar dagen over.

Het gaat om meldingen die tot en met 14 maart binnengekomen zijn en bekeken zijn bij Lareb. Ze hebben betrekking op een geschat aantal van ongeveer anderhalf miljoen toegediende vaccins.

Correctie: In een eerste versie van dit artikel stond per abuis dat Lareb 853 meldingen van bijwerkingen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech had binnengekregen. Dit moesten 8.853 meldingen zijn.


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe | NU

Published

on

ByDe Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door de Volkskrant.

Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

“Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar dat (1,5 procent, red.) is het cijfer van week twaalf”, aldus een RIVM-woordvoerder. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.”

Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in “meer dan 90 procent” van de gevallen aangetroffen wordt.

Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig om daar verder nog iets over te zeggen.”

Volgens het RIVM worden andere varianten die wereldwijd zijn opgedoken, zoals de Zuid-Afrikaanse variant, in Nederland nog altijd nauwelijks vastgesteld.


Continue Reading

Uncategorized

Cavendish sprint naar tweede overwinning op rij in Ronde van Turkije | NU

Published

on

By


Mark Cavendish heeft dinsdag zijn tweede overwinning op rij geboekt in de Ronde van Turkije. De 35-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step was met ruim verschil de snelste in de derde etappe naar Alanya.

Net als maandag in de tweede rit maakte Cavendish het voorbereidende werk van zijn ploeg, waartoe onder anderen Fabio Jakobsen behoort, goed af. De dertigvoudig winnaar van een Tour de France-etappe rekende af met onder anderen André Greipel, die genoegen moest nemen met een vijfde plaats.

Cavendish deelde het podium in Alanya met de Belg Jasper Philipsen van Alpecin-Fenix, die met ruim verschil als tweede finishte, en de Pool Stanislaw Aniolkowski.

Zijn overwinning is een nieuwe opsteker voor Cavendish, die dit seizoen na magere jaren een kans krijgt bij Deceuninck-Quick-Step. Hij betaalde dat vertrouwen maandag terug door zijn eerste zege in ruim drie jaar te boeken.

Dankzij die overwinning had Cavendish de leiderstrui in Turkije al te pakken en die behoudt hij logischerwijs. Philipsen is op acht seconden de nummer twee van het klassement en de Nederlander Arvid de Kleijn van Rally Cycling – hij won zondag, werd maandag vierde en finishte dinsdag op plek zeven – staat derde (+0.10).

De Ronde van Turkije, een rittenkoers op ProTour-niveau, duurt nog tot en met zondag. Woensdag wacht het peloton opnieuw een nagenoeg vlakke etappe, waarin ruim 184 kilometer wordt afgelegd tussen Alanya en Kemer.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de winnende sprint van Mark Cavendish.
Continue Reading

Uncategorized

Energieleverancier Oxxio draagt telecomdiensten over aan KPN | NU

Published

on

ByOxxio gaat zijn diensten voor internet, bellen en televisie overdragen aan KPN. Vanaf 1 juni neemt KPN alle klanten over, laten KPN en Oxxio dinsdag weten.

De energieleverancier maakte al gebruik van het netwerk van KPN, dus klanten kunnen gebruik blijven maken van de apparatuur die ze hebben, zoals internetrouters. Ook blijven afgesproken voorwaarden en kortingen voor klanten gelden.

Oxxio geeft de diensten uit handen, omdat het bedrijf zich volledig wil focussen op energie. “De verbreding buiten de energiesector met Internet, TV & Bellen biedt klanten een totaalpakket, maar vraagt van de organisatie ook een apart werkproces”, verklaart de energieleverancier.

Na 1 juni kunnen klanten voor dienstverlening en vragen nog enkele maanden terecht bij Oxxio, die ze in behandeling neemt namens KPN. Na de zomer neemt KPN de ondersteuning over.


Continue Reading

Trending