Connect with us

Uncategorized

Amnesty kritisch op burgemeesters: ‘Demonstratierecht staat onder druk’ | NU

Published

on


Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is kritisch op burgemeesters en de politie, omdat protestacties te snel worden verboden of ingeperkt. Dat zegt Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van de ongeregeldheden op het Haagse Malieveld afgelopen zondag.

Volgens Oudshoorn, die eerder bij de politie werkte en burgemeester van het Noord-Hollandse Uithoorn was, grijpen burgemeesters te snel naar allerlei middelen die het demonstratierecht inperken. Ze noemt daarbij het maximum aantal demonstranten, de aangewezen locatie van een protest of zelfs het helemaal verbieden van een demonstratie.

“Ik denk dat er altijd een evenwicht gezocht moet worden tussen veiligheid, gezondheid en het demonstratierecht. De neiging is vaak om het demonstratierecht als eerste in te perken. Dat is waarvoor je moet oppassen in een democratische rechtsstaat”, aldus de Amnesty-directeur.

Zo vindt Oudshoorn dat er bij het protest van zondag tegen het kabinetsbeleid best meer dan tweehonderd mensen op het Malieveld samen hadden kunnen komen. “Als je allemaal op 1,5 meter van elkaar staat, kunnen er best meer dan tweehonderd mensen op het veld. Hetzelfde geldt voor een locatie als het Jaarbeursplein, ook daar kunnen binnen de coronaregels meer mensen staan.”

Dagmar Oudshoorn vraagt zich af of de politie nog wel een hond moet inzetten als iemand onder controle is.


Dagmar Oudshoorn vraagt zich af of de politie nog wel een hond moet inzetten als iemand onder controle is.

Dagmar Oudshoorn vraagt zich af of de politie nog wel een hond moet inzetten als iemand onder controle is.

Foto: ANP

Amnesty keurt geweld tegen agenten af

Oudshoorn begrijpt dat het soms lastig is voor burgemeesters om een demonstratie goed te laten verlopen. Zeker omdat in coronatijd het recht op gezondheid ook een belangrijk aspect is en er in sommige gevallen ook sprake is van dreiging richting bijvoorbeeld agenten.

“Het vele geweld tegen de politie keuren we zeer af, maar het lijkt aan twee kanten te verharden.” Oudshoorn doelt op het geweld dat agenten toepasten op het Malieveld. Meerdere mensen werden met een wapenstok op hun hoofd geslagen, zoals een man die op de grond lag, terwijl een politiehond zich in zijn been vastbeet.

“Op het moment dat iemand onder controle is, moet je je afvragen of je nog een hond moet gebruiken”, aldus Oudshoorn. “Dat evalueren en daarvan leren vinden we heel erg van belang. Soms wordt er tegen ons gezegd: maar agenten moeten toch hun werk kunnen doen? Jazeker, alleen het middel moet in verhouding staan tot wat je onder controle probeert te krijgen.”

Brief van Amnesty naar OM en Den Haag

Amnesty gaat dan ook komende week een brief sturen naar het Openbaar Ministerie (OM) en de Haagse burgemeester Jan van Zanen met het verzoek het politieoptreden te onderzoeken. Het OM zegt er aandacht voor te hebben, maar dat van een onderzoek nog geen sprake is.

“Natuurlijk leven we in een democratische rechtsstaat. Maar dat wil niet zeggen dat je niet moet reageren als er aan die rechten wordt geknabbeld”, zegt Oudshoorn. “Want ergens begint het altijd. Op het moment dat je wat van die rechten afhaalt, komt het vaak niet meer terug.”


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Jeffree Star samen met een vriend gewond geraakt bij auto-ongeluk | NU

Published

on

By


Make-upartiest en YouTuber Jeffree Star is vrijdag gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Star zat samen met een vriend in een auto die over de kop sloeg, wordt op zijn Twitter gemeld.

“Een paar uur geleden zijn Jeffree en Daniel (Lucas, red.) bij een ernstig auto-ongeluk drie keer over de kop gevlogen nadat ze over ijzel heen reden”, valt te lezen. “We zullen een update geven als de dokter meer informatie heeft. We zijn dankbaar dat ze allebei nog in leven zijn.”

Bij de post is een foto te zien waarop de twee in een ziekenhuis zijn. Star ligt op een bed met een brace om zijn hals. Het ongeluk vond plaats in Casper in de staat Wyoming, bevestigt de plaatselijke Highway Patrol.

De 35-jarige make-upartiest besloot vorig jaar van Californië naar Wyoming te verhuizen om daar aan zijn autobiografie te werken.
Continue Reading

Uncategorized

In beeld: Het coronaheropeningsplan van het kabinet | NU

Published

on

By


Het demissionaire kabinet presenteerde medio april een stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het (hopelijke) slot van de coronacrisis. Dit zijn de vijf stappen.

Belangrijk: bij elke stap staan streefdata vermeld. Die zijn bijzonder onzeker, zegt het kabinet. Het is bijvoorbeeld al zeer de vraag of het streven van 28 april voor het eerste versoepelingenpakket zal worden behaald.
Continue Reading

Uncategorized

Definitief einde Castro-tijdperk op Cuba: partijleider Raúl bevestigt aftreden | NU

Published

on

ByRaúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. De 89-jarige Castro bevestigde zijn alom verwachte aftreden vrijdag op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in Havana. Wie hem als partijleider opvolgt, is nog niet bekend.

Het aftreden van Castro betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren ’50. Castrol volgde in 2008 zijn broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. ‘El Lider’ stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Volgens Castro is het tijd om de macht door te geven aan een jongere generatie. Op de door de staatstelevisie uitgezonden fragmenten van zijn speech zegt de voormalig president dat hij zijn leiderschap naar tevredenheid kan overdragen aan een groep partijloyalisten die tientallen jaren ervaring hebben. Ook zei hij tegen de honderden aanwezigen dat hij tot aan zijn dood klaarstaat “om het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Hoewel er nog geen opvolger van Raúl is aangewezen, gaat de zestigjarige Miguel Díaz-Canel die rol waarschijnlijk op zich nemen. Hij nam in 2018 ook al het stokje van Raúl over als president van Cuba.


Continue Reading

Trending